Som tehotna len v 2 tt. Sme šťastní i keď sme bábätko ešte naplánovali, keďže nám v máji štátnice a budem končiť školu. Priateľ ma dnes však zarazil a neviem čo si mám myslieť. Povedal že uvažoval, že na materskú pôjde on lebo že už tri roky robí že bude mať viac a že ja pôjdem do roboty. Samozrejme ísť od malickeho nechcem keďže viem že mamka vie čo dieťatko tak malé potrebuje a taktiež dokážem a budem pracovať i popri materskej keďže mám môžnosť pracovať pri mojom odbore i online. Zranilo ma to, čo mu ide o prachy
Žena a materská
Tak si to dopodrovna vydiskutujte, o co mu ide. Ale sa cudujem, lebo chlapi byvaju väcsinou nervaci jedovití a ani nemaju tolko empatie k babätku. Ozaj len maloktory sa na tuto ulohu hodi, aby bol v nej aj dobrý.
a_dr1a nj ale to je uz o niecom inom ist po 6. mesiacoch. materska je tusim na SK max 8 alebo tak nejak. ak som to spravne pochopil oni to chcu od zaciatku teda tusim po 6tich tyzdnoch. Vtip je v tom ze tu fakt ziaden argument nehovori za. Ani ta finacna stranka. ako som pisal je tam rozdiel asi 4000 EUR minus to o co viac ten chlap zarobi ako ta zena ktora ani nema pracu. Mne sa fakt zda ze ten chlap si mysli ze to bude uplna pohodicka a ze si oddychne.
Adr1a, zopakujem uz len napisane, fakt sa mi to nechce dokolecka pisat :) NIKDE netvrdim, ze decku nie je najlepsie pri matke. Tvrdim, ze su krajiny, v jednej takej aj zijem, kde je striedanie na materskej uplne normalne a deti nie su ani psychicky z toho mimo, ani zeny z toho nie su mimo, ani sa im nemeni DNA kvoli tomu. Vsetci su v klude. Toto od zaciatku pisem. Netvrdim, ze model, ktory je na SR je zly. Len pisem, ze to funguje aj inak. To, ze tvoj brat neklesol v nikoho ociach je super :) Ja ho nepoznam, jeho som ani nemyslela :) Myslela som tym muzov, ktori boli inymi skutocne vysmiati len za ten napad, ze by na matersku sli. Citala som o tom aj burlivu diskusiu, kde sa zapojilo vela ludi zo Slovenska, poznam aj osobne take priklady. Myslim to samozrejme teda vseobecne, jasne ze sa najdu vynimky. Chvala bohu za to :)
Aliss, tak deckam je vacsinou vzdy najlepsie pri matke, aj ked musim uznat, ze moj brasko (a verim viem, ze je takych muzov viac, ma v sebe viac "materinskeho" citu lasky nez jeho 1/2 ci ine zeny matky) bol s oboma deckami na materskej od 6mesiacov. Svagrina je celu vecnost riaditelka, aj ked brat mal tiez vzdy ok fleky, ale tam to nebolo ani kvoli prachom, skor kvoli prac.zaradeniu postu pozicii. V tomto suhlasim s oveckou. Zena je zena. Ak neni vysinuta a je psych.ok, vyrovnana, tak to ma proste uz geneticky v sebe dane zakodovane. Byt lepsou osoznejsou v mnohych oblastiach pre decka nez napr. ten muz. A este nieco. Pises, ze "u mnohych ludi (a pocuvas to najma na SR) ten muz klesne ako chlap, ako zivitel rodiny, ako clovek. Zrazu je ten muz v ociach inych slaboch, co radsej bude doma decku utierat rit, akoby mal makat". Tak ako som uz spomenula, moj brat bol s oboma deckami na materskej do 3r a ma ok kredit ako chlap ci clovek, bol v pohode aj za starostu zvoleny tam kde ziju, takze tak. Ale asi aj dost robi oblast slovenska, je zas rozdiel zapad vychod ai
Nielenze nerozumies jednemu "argumentu" o umelom mlieku, nerozumies viacerym :) Preto koncim tuto debatu s tebou :) Ak niekto nechape pointu a v istych miestach ironiu, vznika kauza, lebo sa debatuje v style "ty o voze a ja o koze". I'm done :)
Zakladateľka témy, prečo si myslíš, že mu ide len o peniaze? Skôr myslí prakticky. Z čoho chcete žiť? Rodičovský príspevok je smiešnych 200€. Keď on pracoval dlhšie, tak budete mať prvých pár mesiacov materskú, ktorá môže byť pokojne aj 700-800€ + tvoj plat, ktorý budete mať, ak budeš robiť. Asi je to vždy lepšie riešenie ako 200€, keď ste si to už takto "vymysleli".
Aliss aka kauza? sak si sa pytala preoc si to myslim a tak som ti to rozpisal. Stale mi to tak vychadza ze chlap na materskej je blbost a dovody som udal.Inak vobec nechapem argumentu ze su deti aj na umelom mlieku. Ano su su aj deti prinesene n asvet cisarskym rezom, co je tiez velmi rizikova vec. Stupaju tam sance na rozne veci alergie obezity astma atd... a preto je blbost rodit cisarkym ak tam neni vazny dovod. Kludne si napis ze je plno deti takto porodenych a nemaju problem. Stale to blbostou ostane. Takisto aj chlap na materskej bude vzdy horsie riesenie a fakt to za tych 4000 EUR v pripade zakladatelky (a mozno je to aj menej) nestoji. Tusim sanca na hospitalizaciu kvoli infekcnemu ochorieniu je u nekojenych o 3% vyssia. Ked takto vsetko pekne spocitas tak ti vide nejaka realna sanca. Ty sa tvaris ako keby to bolo vyhodne kvoli tomu ze zarobia max tych 4000 (kludne to moze byt aj 1500) riskovat zdravie dietata. Akoze ok nejedna sa o velky risk ale ani nejde o velke peniaze. Inak mne je jedno co si kto urobi ale slecna sa tu pytala tak jej odpovedam neviem o akej kauze tu hovoris :-D.
Ovecka, ja som ti dala prostu otazku a vznika tu kauza...ale len preto, ze si citas co chces a vysvetlujes ako chces :) K bodu cislo 1 sa nevyjadrujem...su statisice deti, ktore su od prvej sekundy svojho zivota na umelom mlieku a matky, ktore nemozu kojit z roznych dovodov...dufam, ze sa im dobre vodi :D Bod cislo 2 -opakujem, znova a naposledy, mne je jedno ako si to zakladatelka temy zariadi, ci materska znici jej muzovi karieru alebo nie. Mne to je jedno a k tomu som sa vobec od zaciatku tejto temy nevyjadrovala a ani nebudem. Ja som len napisala, ze muz na materskej nie je ziadna hanba, chyba, blbost a podobne veci, ktore citam a pocuvam. Bod cislo 3 - ja nepisem, ze ktokolvek s nazorom, ze klasicky model matka doma je fajn, je obmedzeny. Pisem, ze obmedzene je tvrdit, ze muz na materskej je blbost, lebo u mnohych ludi (a pocuvam to najma na SR) ten muz klesne ako chlap, ako zivitel rodiny, ako clovek. Zrazu je ten muz v ociach inych slaboch, co radsej bude doma decku utierat rit, akoby mal makat. A toto je obmedzene. Rovnako ako obmedzene je tvrdit napriklad, ze maly chlapcek sa nesmie hrat s babikou, dievcatko nesmie vziat do ruk auto a podobne....
Aliss vies decku je jedno ci rodicia zarabaju 2000 alebo 10000 EUR ono potrebuje stabilitu. Ano matersku zvladne aj muz ale:
1. min. s kojenim bude problem. Tam uz rastu pravdepodonosti na alergie a ine neduhy. Nehovoriac o emocionalnom strese pre matku zvysene riziko rakoviny a poporodnej depresie.
Viac si mozes precitat tu:
en.wikipedia.org
2. chlap uz teraz zaraba a ak rok prestane tak to bude mat negativny dopad na jeho karieru, to ako sa uchyti matka netusime ale u matky je materska ovela viac tolerovana zamestnavatelom v konecnom dosledku je dost mozne ze ten rok materskej ktoru by nedostali sa moze velmi lahko vratit v priebehu par rokov.Inak materska pre muza ak by mal max je asi 900EUR/mesacne a moze ju poberat 28 tyzdnov u zeny je to asi 300 EUR teda sa bavime o asi 4000 EURach ak bude chlap po tej materskej este 20 rokov robit tak ak mu kvoli tomu klesne plat o 17 EUR tak bude v minuse, co je podla mna velmi realne a ako som hovoril socialna izolacia je u chlapa ovela vyssia ak sa bavime o SK a jeho kulture. Jasne mozu byt kultury kde sa o dieta stara muz a tam to moze byt naopak, to nam ale vobec nepomoze.
3. taketo "obmedzene nazory" maju ludia aj v inych krajinach nieje to vobec vysada SR. Min. v Nemecku je to skoro to iste. Je to koncept ktory funguje desiatky tisicok rokov a ma racionalne zaklady (aj biologicke). Podla mna to, ze sa o dieta ma starat v utlom veku matka vobec nieje obmedzeny nazor. Obmedzeny nazor je napr ze zeny nemaju soferovat alebo murovat ak na to maju a je uplne jedno ci je to spolocensky tolerovane alebo nie.
Ovecka, pisal si, ze ak ide chlap na matersku je to blbost. Ja som sa spytala, preco si to myslis a nasledne dala priklad, ze su krajiny, kde to blbost nie je. Kde to ti chlapi zvladaju a nikto sa nad tym nepozastavuje :) To, ako si to uz zakladatelka temy zariadi je jej vec a moja zbytocna starost. Od zaciatku k tomu jej problemu pristupujem so slovami, ze to nie je az take hrozne, co vymyslel jej muz a ze kompromis je vystriedat sa na materskej. Len tu na SR je to brane ako nieco hrozostrasne. Chlapovi na materskej sa zvycajne smeju a oznacuju ho za slabocha a zenu, ktora sa vrati do prace, oznacuju za karieristku. A ja len pisem, ze su aj menej obmedzeni ludia v nazoroch, v inych krajinach bohuzial :) Vratim sa este - jej muz chce na matersku kvoli vyssim peniazom, ktore by ona nedostala. V tomto pripade je to ekonomicky vyhodne pre ich rodinu. A je uz len na nich, ci radsej zvolia menej penazi ale "typicky" model (matka na materskej) alebo zvolia rozumnejsi model. Ale kedze zakladatelka neodpisuje, ide asi o fake, ako uz vcera ktosi naznacil v temach...su zalozene, ale zakladatelia neodpisuju na otazky....