Som tehotna len v 2 tt. Sme šťastní i keď sme bábätko ešte naplánovali, keďže nám v máji štátnice a budem končiť školu. Priateľ ma dnes však zarazil a neviem čo si mám myslieť. Povedal že uvažoval, že na materskú pôjde on lebo že už tri roky robí že bude mať viac a že ja pôjdem do roboty. Samozrejme ísť od malickeho nechcem keďže viem že mamka vie čo dieťatko tak malé potrebuje a taktiež dokážem a budem pracovať i popri materskej keďže mám môžnosť pracovať pri mojom odbore i online. Zranilo ma to, čo mu ide o prachy
Žena a materská
Aliss tu je to tiez normalne vela chlapov chodi na 2 mesiace, ale nejako nechapem co je na tom ze to pravdepodobne niekde v skandinavii tak je ked zakladatelka ocividne zije na slovesnku a ocividne chce ist na matersku jej chlap, ktory skoro zisti aku blbost spravil a ona urcite nebude spokojna.
Ovecka, nikde nepisem, ze chodia hufne na matersku. Vystriedaju sa na nej so zenou :) Materska je tu je rozdelena na tri casti. 14 tyzdnov patri matke, 14 tyzdnov otcovi a zvysnych 18 si mozu medzi sebou rozdelit ako chcu. Pocas tychto 18 tyzdnov si mozu rodicia zorganizovat starostlivost o dieta podla vlastnych predstav a moznosti. Mozu sa striedat, kombinovat rodicovsku dovolenku s pracou, mozu makat obaja na polovicny uvazok a striedat sa pri babe. A ja som sa zaklad.temy pytala, ci nema podobnu moznost. Rovnaku urcite nie, ale podobnu. Zeby prve tyzdne bola ona pri dietati a potom sa vystriedala s muzom. Na SR by mohla byt matka pri dietati 34 tyzdnov a muz zvysnych 28. Ak sa teda chce velmi vystriedat :)
Aliss v akej krajine zijes. Este som nepocul ze by niekde chodili nejake hufy chlapov na matersku djame tomu aspon 10%, akoze na dva mesiace ako som siel ja to je ine ale od zaciatku to prebrat za zenu velmi silno pochybujem ze su krajiny kde by to bolo aspon tych 10%.
Ovecka, na Slovensku to nie je bezne, preto sa toho mnoho ludi desi, povazuje to za hovadinu a riesi, ci chlap, ktory ostane na materskej, je stale chlapom v pravom slova zmysle...Ako pisem nizsie, zijem v krajine, kde to je bezne a nikto chlapov nepovazuje za podivinov, alebo neschopnych. Nikto sa nedistancuje od nikoho, je to normalna vec. Keby si tu zil tiez, musel by si sa prisposobit zakonom danej krajiny a nielen ze by si to zvladol, ale nijak by sa to nedotklo rodinneho rozpoctu, kedze materska je porovnatelna s platom oboch rodicov :)
Aliss pretoze nemoze kojit a ani nema taku trpezlivost ako zena. najme v prvych mesiacoch zivota je to neporovnatelne. zene je to aj proti srsti opustit dieta v tak utlom veku. Samozrejme su aj vynimky.
A potom je tu socialny status. Ono byt na materskej neni az take namahave ako sa hovori. Problem je nuda a to ze zena je totalne izolovana. Kamaratky ktore deti nemaju sa zacnu distancovat atd a pomaly jedina socialna skupina s ktorou sa da nieco zacat su ine matky. Pre chlapa je to totalna katastrofa a najst inych chlapov na materskej je skoro nemozne.
Preto poslat muza na matersku je podla mna hovadina. Ja som bol dva mesiace pocas oboch manzelka ochorela (samozrejme dieta tiez a potom aj ja) a bolo to na mne ale fakt to bola nuda, idem znova pri druhom decku ale skor zo solidarity, nech si trochu oddychne, fakt s vynimkou dlhych noci a totalnej nudy je to uplne lahka praca.
Nie Ovecka, toto nemam na mysli :) Napisal si - "navyse chlap na materkej sam je uplna blbost"...Na toto narazam, ze preco je to podla teba blbost :)
Aliss pretoze pise ze je v 2. tyzdni. pritom tehotenstvo zacina 3. a vo vecsine pripadov sa o tehotenstve vie az v 5. tyzdni. Ak by si to pomylila s trimestrom tak by nepisala ze je IBA v 2. trimestri. Taketo info by ale tehotna zena asi mala.
Ovecka, preco by to mala byt blbost? :)
Ahoj, mne to príde ako strašná blbosť, ak sa chce chlap starať o úplne malé bábätko iba kvôli vyššej materskej a žena aby sedela 8 hodín v práci. Človek sa minimálne prvých pár týždňov nevyspí, tá starostlivosť je robota na 24 hodín denne. Ako ho chce kŕmiť? Budeš si pol roka odsávať mlieko, alebo budete kupovať umelé? On plánuje starať sa o dieťa tých 8 hodín, čo budeš preč, alebo celý čas?
Chlap môže ísť na rodičovskú dovolenku aj neskôr (na 6 mesiacov do 3 rokov veku dieťaťa), a dostane zaplatené.
Určite je lepšie, ak sa o malé bábätko stará mama; netvrdím, že chlap starostlivosť nezvládne, ale mal by na to mať závažnejší dôvod ako pár sto eur. Ak navyše môžeš popritom robiť z domu, ani ten neobstojí.
Este skoro nad tym uvazujes.
Ale pokial mas moznost robit z domu, urcite zostan s dietatom. Dieta do 3 r. potrebuje hlavne matku !
Ja to mam tiez tak v plane.