rôzne rodinné zvyky

Príspevok v téme: rôzne rodinné zvyky
Frost6

Ahojte, stalo sa vám že ste narazili s polovičkou na problém rozdielnych zvykov v rodinách?
Vec sa má tak že moja rodina obeduje o 12 a ku stolu zasadajú všetci spolu, priateľkina rodina zasa obeduje ako sa komu chce, aj keď sú pozvaní k niekomu z rodiny na obed tak je jedno kto kedy príde, nech aj o 15. Proste k mojej rodine sa na obed chodí na určitý čas, čo mojej priateľke niekedy dosť vadí (nestíha sa chystať) a dokonca aj jej rodičia sa na tom smejú.
Ďalšia vec je oslavovanie resp. navštevovanie rodiny pri príležitosti narodenín a menín. Jej rodina oslavuje len keď má niekto 20., 30. a pod. narodeniny, inak si narodeniny nevšímajú a meniny takisto. V mojej rodine (v rámci rodičov, starých rodičov, krstných rodičov) je zasa zvykom ísť na návštevu a zablahoželať. Toto zasa mojej priateľke vadí, že chodíme k rodine na návštevy niekedy aj 2krát za mesiac, za to sa u nich v rodine tiež smejú.
Vaše názory na toto? Ako je to u vás?

Lollka

U nas v rodine je to tak, ze sa oslavuju narodeniny a meniny len toho kto to chce a nie kazdy clen rodiny to vzdy chce. Ak niekto chce oslavu tak na nu rodinu pozve a ak sa tam aj niektory clen rodiny z akehokolvek dovodu nedostavi, tak to nikto neriesi. Teda kazdy si robi co chce, nikto nic nie je povinny. Ak maju sviatok viaceri clenovia rodiny v kratsej dobe tak sa oslava spoji a oslavuju dvaja-traja naraz prave preto aby sme nemuseli chodit 2x do mesiaca na rodinne oslavy. Ak ideme k niekomu na obed tak je to vzdy v inom case, vzdy sa dopredu dohodneme kedy, napr. o 14, nedojdu vsetci naraz, niekto dojde na tu 14, niekto aj o hodinu-dve neskor, neobedujeme potom vsetci naraz, je nas vela tak aj tak by sme sa nezmestili vsetci za jeden stol. V kazdej rodine to maju inak a ak na to s priatelkou narazate, je treba urobit nejake kompromisy.

nevesta7

To je v poriadku dobré vzťahy v rodine, ale nie je v poriadku, že manželova rodina si myslí, že my budeme žiť tak, ako im vyhovuje, lebo z častých návštev vznikali rôzne obmedzenia, ked si oni mysleli, že my sme im k dispozícii, preto som volila radšej ústup, samozrejme manželovi nič nezakazujem, nech si svoje vzťahy udržiava ako mu vyhovuje, no nenechám sa už do ničoho nútiť a nášmu manželstvu to len prospelo, lebo sa už kvôli rodine nehádame...:-)

kiks1

Ahoj, ja som mala rovnaký problém s priateľom, s rodinou mám výborný vzťah, často plánujeme spoločné výlety, chodíme si gratulovať na každé meniny aj narodeniny, niekedy sú z toho aj trošku väčšie oslavy keď sa stretneme viacerí a priateľ mi stále hovoril že sme divná rodina, že takú nepozná, že nás nechápe. bol to jeden z dôvodov prečo sme sa rozišli, to že nerešpektoval moju rodinu mi dosť vadilo, mne tiež na jeho rodine a rodinných zvykov dosť vecí vadilo ale rešpektovala som to a nikdy som sa nesťažovala alebo som nenadávala na jeho rodinu, ale každý je iný a samozrejme sme mali aj iné problémy.

nevesta7

Ked svokre zaplo, že nedele ignorujeme, tak si vymyslela iný deň v týždni, kde akože pre nás varia, čo ja ich nepotrebujem každý týždeň vidieť, lebo najlepšie ked som s nimi čo najmenej, aby ma zbytočne neriešili, ako sú zvyknutí. Ťažko sa takto udžiavajú vzťahy, ked sa Ti niekto opakovane chce montovať do života...

nevesta7

Niečo podobné je aj u nás, sme manželia, kde svokra si predstavovala, že každú nedeľu budeme u nich o 12. na obede, a poobede mi bude plánovať volný čas. Istý čas som to znášala pre dobro v rodine, ale potom som bola taká unavená, že som tie nedele rázne zatrhla. Tiež nie som zvyknutá, aby mi niekto diktoval kedy-kde mám jesť, u nás sa to nerobilo tak. Čo sa týka osláv, tak rodina manžela by oslavovala aj to, že si niekto prdne, svokra má snahu mne plánovať oslavy mojich sviatkov, čo ja riešim ignoráciou, manžel o tom vie...
Som za to, že ked sme raz manželia, máme právo na vytváranie si vlastných tradícií, nie dodržiavanie cudzích a na tom bazírujem...

Omen

Frost, ak toto je problém a navyše sa z toho tvoja "priateľka a jej rodina smeje", potom ti musím napísať to, čo som tu ešte neporadila - je na zváženie ďalšie pokračovanie vo vzťahu.
Ona a jej rodina je nevychovaná, neúctivá, sebecká, správa sa s dešpektom,...
Rodinu máš len jednu a možno ti ju závidieť a isto aj závisť je tam. Nie smiech a výsmech je na mieste, ale obdiv! Fiflen po svete behá... Nájdi si dievča, ktoré sa bude k tebe aj tvojej rodine správať s patričnou úctou.

Keita

Dalsi dovod moze byt, ze u nich v rodine su zvyknuti sanovat peniaze a nie oslavovat kazdu sprostost a samozrejme tam 10 eur tam 20 eur a na konci mesiaca nezostane nic. On u nej tolko minat nemusi a ona? Ludom, ktori rataju kazdy cent moze zalezat aj na takychto veciach. Dalsi problem.

Keita

Kto vie ci to nie je podobny pripad, ako casto citam aj na inych forach, ked priatelka tam nechce chodit z dovodu, ze isti clenovia rodiny si neodpustia hlupe poznamky, spravaju sa k nej neslusne, mlady sa jej nezastane, lebo sak rodinka a podobne. Vobec by som sa tomu necudovala.