Ahojte, stalo sa vám že ste narazili s polovičkou na problém rozdielnych zvykov v rodinách?
Vec sa má tak že moja rodina obeduje o 12 a ku stolu zasadajú všetci spolu, priateľkina rodina zasa obeduje ako sa komu chce, aj keď sú pozvaní k niekomu z rodiny na obed tak je jedno kto kedy príde, nech aj o 15. Proste k mojej rodine sa na obed chodí na určitý čas, čo mojej priateľke niekedy dosť vadí (nestíha sa chystať) a dokonca aj jej rodičia sa na tom smejú.
Ďalšia vec je oslavovanie resp. navštevovanie rodiny pri príležitosti narodenín a menín. Jej rodina oslavuje len keď má niekto 20., 30. a pod. narodeniny, inak si narodeniny nevšímajú a meniny takisto. V mojej rodine (v rámci rodičov, starých rodičov, krstných rodičov) je zasa zvykom ísť na návštevu a zablahoželať. Toto zasa mojej priateľke vadí, že chodíme k rodine na návštevy niekedy aj 2krát za mesiac, za to sa u nich v rodine tiež smejú.
Vaše názory na toto? Ako je to u vás?
rôzne rodinné zvyky
Vo vztahu sa hladi aj na city priatelky, nie len jeho a jeho rodiny.
Staci tak?
V prvom rade vysmievať sa z rodinných zvykov (zvlášť blízkej osoby) je skutočne divné... Naopak mne príde pekné takto oslavovať každého sviatok a obedovať pekne spolu. U nás a aj u mužovej rodiny je to podobne. Ale na druhej strane nevidím dôvod prečo by tvoja partnerka nutne musela byť na každej oslave. Ja tiež nejdem na všetky oslavy v mužovej rodine (a tiež neočakávam, že on bude chodiť na všetky u nás v rodine). Niekedy to povinnosti nedovolujú alebo jednoducho si chcem oddýchnuť po náročnom týždni. Tak vtedy sa ospravedlním, že neprídem, pošlem oslávencovi gratulačnú sms, príp. po mužovi pošlem nejakú drobnosť v podobe čokolády a je to. Veď sa nič nedeje. Nepríde teraz, príde na návštevu nabudúce...
Keita vo vzťahu sa hľadí aj na city svojho priateľa a jeho rodiny nielen na seba ...
Ved toto. U niekoho mozno plati, hlavne na zaciatku, ze protiklady sa pritahuju, ale nie do buducna. Lebo z dlhodobeho hladiska, buducnosti a rokov skor plati, ze vrana k vrane by mala sadat a rovny rovneho by si mali hladat
To ze s niekym zacnem chodit ma okamzite zavazuje chodit na rodinne oslavy aj ked nemam na ne cas? A keby aj mala cas, ale nemala chut, lebo je trebars introvert a take akcie jej nerobia dobre tak co? To ako sa da, nutit druheho cloveka k ICH rodinnych zvykom?
Alebo mozu spolu zacat byvat ako druhe normalne pary a nie sa dohadovat a dodahovat kazdy bozi tyzden o ich rodiny. To sa mi nezda celkom v poriadku. Ked budu mat vlastnu rodinu tak sa baba rozdvoji? Toto nerobi dobrotu do buducna.
Keita, zeby mozno aj preto, ze su par? Netvrdim, ze ked je niekto uz par, ze su aj siamske dvojcata. Nech maju svoj vlastny okruh priatelov zaujmov svoj vlastny priestor a svet. Ale aj od toho je vztah priatelstvo. Ze on s nou robi co ona chce, alebo idu kam ona chce a malo by to byt aj naopak. Aj o tomto je predsa vztah. Ved nemusia byt spolu a ani mat vztah. Nech su len kamosi s vyhodami ci vobec nech nie su spolu a nemusia spolocne vobec nic. Ani sa vysmievat z toho druheho
Ja to vidim z opacnej strany. Preco by mala chodit na vase oslavy ked zrejme cely tyzden pracuje a v nedelu si chce naozaj odpocinut a venovat sa sebe? V dnesnej dobe ked je clovek od rana do vecera v robote a kolko krat aj soboty, nechapem?
Ahoj Frost6) Tak ja ta chapem, my sa tiez v rodine radi stretavame a oslavujeme vsetko mozne i nemozne. Ak nie je "oficialny" dovod, tak ten sa aj tak vzdy najde)) aj keby islo len o obycajnu grilovacku opekacku s posedenim si pri vinku dobrotach hudbe, len tak. Ten cas obedov zas u nas nie je pevne stanoveny, asi len na vianoce a velku noc. Ale inak, kazdy je vtedy, ked ma proste chut. Ale ak su uz pozvani aj ini ludia k obedu, hostia, tak tam sa uz ten urceny cas dodrzuje.
A pozri. Vsetko je len o tolerancii ucte, vzajomnom respektovani sa a aj zvykov tradicii tej ktorej rodiny. Vy ked raz budete tiez rodina, tak si vytvorite tiez svoje vlastne navyky zvyky, kazdy si bude chciet presadit to co mal rad zo svojej biologickej rodiny. Dake vysmechy ai zas nie su na mieste. Ci uz tvojej priatelky, alebo jej rodiny. Ved toto by ste mohli robit ty aj tvoja rodina voci nim. Ale kam by to viedlo a kde by to skoncilo? To ako keby si sa ty svojej priatelke vysmieval, ze potrebuje tolke hodiny aby mohla vyjst niekam von na ulicu)) aj ked fakt nechapem, co jej to tolke hodiny trva, ved je este asi mlada a nepotrebuje tolke hodiny udrzby maskovania)
Takze sa s nou normalne porozpravaj. Dohodnite sa. A este nieco. Zien mozes mat este desiatky. Ale ak mas OK rodinu a fajn s nimi vztahy vazby, tak toto az taka samozrejmost nie je. Zvlast pri dnesnej rozvodovosti a rozpadavania sa vztahov
no tie "oslavy" sú v podstate len posedenie pri káve, keď tak chlebíčky, jednohubky alebo nejaké tie zákusky, a pokojne tam stačí prísť len na hodinku
no jej vadí že to je vždy v nedeľu a ona si chce v nedeľu odpočinúť, navyše ona sa vždy keď ideme takto medzi ľudí chce namalovať, vyobliekať, čo jej zaberie tak 2-3 hodiny, čiže aj s návštevou zabije celé popoludnie