rôzne rodinné zvyky

Príspevok v téme: rôzne rodinné zvyky
Frost6

Ahojte, stalo sa vám že ste narazili s polovičkou na problém rozdielnych zvykov v rodinách?
Vec sa má tak že moja rodina obeduje o 12 a ku stolu zasadajú všetci spolu, priateľkina rodina zasa obeduje ako sa komu chce, aj keď sú pozvaní k niekomu z rodiny na obed tak je jedno kto kedy príde, nech aj o 15. Proste k mojej rodine sa na obed chodí na určitý čas, čo mojej priateľke niekedy dosť vadí (nestíha sa chystať) a dokonca aj jej rodičia sa na tom smejú.
Ďalšia vec je oslavovanie resp. navštevovanie rodiny pri príležitosti narodenín a menín. Jej rodina oslavuje len keď má niekto 20., 30. a pod. narodeniny, inak si narodeniny nevšímajú a meniny takisto. V mojej rodine (v rámci rodičov, starých rodičov, krstných rodičov) je zasa zvykom ísť na návštevu a zablahoželať. Toto zasa mojej priateľke vadí, že chodíme k rodine na návštevy niekedy aj 2krát za mesiac, za to sa u nich v rodine tiež smejú.
Vaše názory na toto? Ako je to u vás?

Jana Lukacova

Frost6:
problémom nie sú rozdielne zvyky v rodinách, ale to, ako k nim pristupujú obaja partneri. Ak sa v priateľkinej rodine vysmievajú priamo zo zvykov vo Vašej rodine (teda nie iba z nejakej vtipnej situácie), prejavujú tým svoju neúctu k Vám/Vašej rodine, čo samo o sebe podstatné nie je, podstatné je, ako k tomu pristupuje Vaša priateľka a či sa Vás zastane a svojej rodine poukáže na to, že je to pre ňu neprijateľné.

Otvorený rozhovor s priateľkou o tom, prečo jej vadí chodiť na návštevy k Vašej rodine - necíti sa tam príjemne? má iné povinnosti? chce (s Vami) tráviť čas aj inak ako s Vašou rodinou? alebo o Vašu rodinu záujem nemá? - a zároveň o tom, čo Vy sám prežívate vám môže pomôcť vyjasniť si problém a nájsť riešenie rodinných návštev... ak otvorenosť a skutočný záujem o jeho vyriešenie bude chýbať pomôže Vám to hlbšie si uvedomiť realitu Vášho vzťahu (... o.i. z toho, čo píšete Vy ste k rešpektu voči iným bol vedený trochu viac ako priateľka).

Keita

A ked ti priatelka odmietne chodit na vase oslavy, budes ju nechavat doma a chodit sam? Celkom by ma zaujimala odpoved.

amentma

Myslím si, že by ste nemali hľadieť na zvyky rodiny a robiť si podľa seba. Neťahaj ju k vašim na obed, keď má iný režim, a na oslavy, keď s tým nesúhlasí. Z jej strany očividne nie je problematická rodina, keďže im je všetko jedno. Ste dospelí ľudia, nenechajte si prikazovať, čo a ako robiť. Stoja ti tieto hlúposti za to?

Simi30

Tiež som za to, aby sa dodržovali zvyky a tradície, ako už bolo spomenuté nižšie. Samozrejme sa tiež nesmie nič preháňať.
My obedujeme spoločne o 12:00. Oslavujeme narodeniny aj meniny (meniny len tak vo forme posedenia pri kávičke a koláčiku) a aj to len najbližšia rodina (rodičia+deti+partneri). Ale keďže to tvoja priateľka tak nemá, nemôžeš ju nútiť, aby to tak začli teraz mať. Naopak ona by mala tolerovať to, že vy to tak máte.
Môj názor...

JEyr

Mam to presne tak isto. U nas sa tiez obeduje kazdu nedelu presne o 12:00. Tvoja priatelka to jednoducho musi respektovat tak isto ako ty respektujes to ze u nich je to neusporiadane. Je velmi cenne udrziavat si tradicie a zviky.
Ale naopak zase na navstevy k rodine chodit 2 krat za mesiac to pride prehnane aj mne je to zbytocne mate predsa vlastny zivot tak raz za dva mesiace uplne staci. Nermusis byt predsa pri kazdej prilezitosti kazdeho rodinneho clena.