Alzheimer

Príspevok v téme: Alzheimer
Juka

Dobrý deň.
Prosím o radu čo s kolegyňou, ktorá má zrejme Alzeimra.
Som riaditeľka materskej školy. U jednej z mojich učiteliek už dlhšie sledujem zmenu jej osobnosti. Z pôvodne skvelej učiteľky a kamarátky je celkom iný človek. Aj ostatné kolegyne sa zhodli na tom, že máme pocit, akoby u nej začínala Alzheimerova choroba. Keďže pracuje s deťmi a jej príprava aj samotné učenie sú veľmi slabé, začala som s ňou o tom hovoriť. Potvrdila mi, že aj doma jej to hovoria, ale ona na sebe žiadne výrazné zmeny necíti a keď, tak to pripisuje všeličomu inému (operácia očí, zubov, seknutie v krížoch...) a s tým súvisiacim užívaním liekov. Ja to však tak nevidím a naliehala som, aby zašla k lekárovi. Obvodný lekár ju odporučil na neurológiu. Bola na CT hlavy, kde bol nález negat. Absolvovala aj EEG, konečná diagnóza na stráve neurológa je G30.0.
A to je celé. Neurologička jej predpísala dvoje liekov a nič viac. Môže teda naďalej chodiť do práce a za 3 mesiace má prísť na kontrolu. V práci učiteľky materskej školy sa mi to ale zdá nanajvýš neprijateľné, aby bola zodpovedná za malé deti. Jej stav je totiž taký, že je nervózna, podráždená, zabúda mená detí, občas si nevie spomenúť na to, ktorý rodič si prišiel pre ktoré dieťa. Má problém s organizáciou práce a celkovo má vo veciach neporiadok. Chcem jej pomôcť, no neviem ako. A hlavne nechcem dopustiť, aby bolo ubližované deťom. Neviem si s tým rady. Posledné týždne už po svojej pracovnej dobe chodím k nej do triedy, a učím tam s ňou, ale nemyslím, že toto je riešenie. Nemala by byť liečená doma, na PN? Alebo nemala by ísť na liečenie, alebo na ďalšie vyšetrenia? Je vôbec s touto dg. možné, aby bez obmedzenia pracovala v takto zodpovednej práci s malými deťmi? Ona sama ďalšie vyšetrenia nemieni absolvovať, lebo si myslí, že je v poriadku. Prosím, poraďte mi, ako mám postupovať, aby som tento problém vyriešila citlivo k nej aj k deťom ako jej priateľka, ale aj ako riaditeľka, ktorá je
zodpovedná za bezpečnosť.
Juka

swistica

Vychadzajte zo zakona o pedagogickych zamestnancoch. Zamestnavatel moze poslat zamestnanca na preventivnu prehliadku i v pripade podozrenia na zhorsenie zdravotneho stavu. Neuvadza sa, ze to musi byt az o dva roky.

Omen

Juka, pekné od teba ako sa správaš k svojej priateľke a podriadenej zároveň. To sa v dnešnej dobe často nevidí! : )

A teraz k veci - čo sa týka diagnostiky Alzheimera, nestačí pacienta vyšetriť formou EEG! Na potvrdenie diagnózy je potrebné vyšetriť krv, spraviť očný test,... Vyšetrenie CT sa nerobí, ale MRI a v konečnom dôsledku diagnózu potvrdzuje vyšetrenie mozgovo- miechového moku. AŽ vtedy je diagnóza správne určená!
Takže Alzheimer to môže, ale aj nemusí byť. Môže sa jednať aj o iné ochorenie. Ak brala pred vyšetrením nejaké lieky, mohlo sa stať, že práve ony svojimi vedľajšími účinkami spôsobili "zmenu jej osobnosti". Ak sa jej stav zhoršil pri užívaní liekov, ktoré jej neurologička predpísala, potom ich treba vymeniť,...

Ako to riešiť? Ťažká otázka a ešte ťažšia odpoveď. Sadnite si s ňou, úprimne sa porozprávajte o tom, že takto to ďalej nepôjde, že vám na nej a na jej zdraví záleží, že budete za ňou stáť, pomôžete jej,... Mala by vyhľadať iného neurológa, ktorý jej dg. ďalšími vyšetreniami potvrdí alebo vyvráti. Nebola by prvá, ani posledná, ktorú budú liečiť na nesprávne určenú dg.

juka

swistica,

preventívku si kolegyňa absolvovala tesne pred neurologičkou, takže na ďalšiu pôjde až o dva roky.

Jana

riešiť iného lekára môže len ona, ale ona nevidí dôvod...

Jana Lukacova

juka:

Bohužiaľ, mnohí lekári, či už z nedostatku času alebo záujmu nepristupujú k človeku komplexne (neposudzujú širšie súvislosti) a iba predpisujú "lentilky" (iba pre ilustráciu nedávny článok - www.liekysrozumom.sk )

...možno by pomohol názor iného lekára a najlepšie psychologická diagnostika, ktorá by mala odhaliť to, či priateľkyn súčasný stav (správanie) nepredstavuje riziko pri výkone jej povolania.

Ideálne by bolo poradiť sa s odborníkom na pracovné právo, aké možnosti (povinnosti), ako zamestnávateľ v tomto smere máte....

Držím palce!

swistica

Schopnost vykonavat pracu sa posudzuje na pravidelnych preventivnych prehliadkach pre potreby zamestnavatela. Lekar si vtedy vyziada i zdravotnu dokumentaciu. Riesenim je teda poslat zamestnancov na preventivne prehliadky.

juka

Na správe od neurologičky je diagnóza pomenovaná, takže diagnóza je jasná. Nie je mi jasné iba to, že s touto chorobou ju neurologička nechala normálne pracovať aj keď vie, že pracuje s deťmi.
Syndrom vyhorenia- bolo to, na čo som ju presvedčila, aby šla k lekárovi. Povedala som jej, že to môže byť príčina zmien v jej povahe. Ale v skutočnosti som predpokladala skôr toho Alzheimra. Je veľmi citlivá. S druhými cíti až do tej miery, že si ubližuje (manžel alkoholik, nechá sa využívať, je ľahkým - a preto častým cieľom podvodníkov...)

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.