Dedko vie psychicky ničiť

Príspevok v téme: Dedko vie psychicky ničiť
jumbacisko

Zdravím, nejde ani tak o problém, skôr chcem počuť vaše názory. Môj dedko vie byť veľmi vtipný, viem sa s ním cítiť dobre, väčšinou je to fajn. No niekedy sa akoby úplne zmení na iného človeka. Keď to naňho príde, vie človeka úplne zdeptať a znížiť mu sebavedomie. Vie takým spôsobom presvedčiť človeka, že na to nemá a že to nedokáže, že až by ste tomu neverili. V rodine máme aj duševne silné povahy, no aj tie boli už párkrát po rozhovore s ním totálne zdeptaný, či dokonca odišli s plačom. Obdivujem svoju babku, že to s ním tak dlho vydržala.
Ja tieto jeho výstupy vôbec nezvládam a práve preto s ním trávim čoraz menej času. Keď sa do človeka "zahryzne" nepustí ho, až kým z neho nevycicia všetku energiu. Najhoršie je, keď vás o niečom presviedča, že to nedokážete, a vy ozaj zlyháte, zdeptá vás ešte viac slovami typu "Vidíš, ja som ti to hovoril, mám skúsenosti." To už tomu človek úplne uverí a stratí akúkoľvek chuť niečo skúšať znova.
Poznali ste niekedy takého človeka? Ja okrem neho nie. Ale čo robiť? Ako naňho odpovedať? Ako si nenechať vziať sebavedomie?

in blossom

jednoducho by som sa mu vyhybala a ked by som uz musela ist na rodinnu navstevu, tak by som ho len pozdravila a ked tam s nim chvilu musela posediet, tak by som ho len nechala nech rozprava a prikyvovala ale rozhodne by som mu nepovedala nic o svojich planoch a cieloch. a keby sa ma opytal, tak by som mu povedala rovno, "naco ti to budem hovorit, ty ma nepodporis, len zdeptas, nepoviem ti". lebo to aky je, je vysledok toho, co ste mu dovolili. mna uz zivot naucil, povedat rovno ludom, ked mi niecim ublizuju a ze nestojim o ich pritomnost, ked sa budu takto ku mne spravat. a bodka, koniec diskusie, odchod. presne takto vznikaju tito despotovia, ze ich kazdy v tom necha a ticho im to trpi. a preco by mali??? ja som takychto pribuznych uz vyskrtla a minimalizujem kontakt s nimi na formalnu slusnost, ako sa hovori. ale pri niektorych uz isla aj slusnost bokom a povedala som im tie slova, ktore si zasluzia a zaujimave, stale maju potrebu so mnou komunikovat, ale vedia, co si mozu dovolit a co uz nie.

npdrvAD

Je to tvoj dedko. Neverím, že by nedokázal byť aj zábavný a aj všeličo nové by si sa mohol od neho dozvedieť. Ale mal by si ho brať takého aký je a ísť na neho ako to napísal "ides".

roowdie

nesmies sa nechat zdeptat, to je podla mna cele, moc si to beries k srdcu a nevies oponovat. potom sa vsak necuduj, ze s vami tak zameta, ked mu na to nic neviete povedat

Cliattsi

pokiaľ sa dá, s týmito typmi ľudí vôbec nekomunikujem.
Mám jedného takého človeka v rodine, ale pri najbližšom stretnutí mu to chcem dať natvrdo najavo. To hlavné, čo potrebujem, je odvaha. Chcem mať konečne pokoj.
Ak nevieš čo mu odpovedať tak povedz: "To je preto, ako so mnou jednáš. Ja už som s tebou skončil." A hotovo.

benquis

tak nie je tajomstvom, ze stari ludia vedia vsetko najlepsie a nedaju si ani niektore inovacie vysvetlit. treba sa len drzat svojho, lebo ak raz povolis, tak bude starky zas na koni

Jana Lukacova

jumbacisko:
...v prvom rade je dôležité po takom rozhovore s dedkom obnoviť svoju vlastnú duševnú silu, lebo inak sa to bude iba s každým ďalším stretnutím nabaľovať....dedko sa k Vám (a ostatným) správa tak, ako sa správa, pretože mu to dovolíte. Potrebujete mu nastaviť hranice, netolerovať jeho správanie, ak Vás bude najbližšie chcieť zhadzovať môžete mu povedať niečo v štýle nech si svoje komentáre nechá pre seba a aj to, že Vám jeho správanie ubližuje a nebudete s ním preto tráviť čas a pokojne odíďte...bez ohľadu na to, že je to Váš dedko...on zjavne neberie tiež ohľad na nikoho a svoje problémy si vybíja zdeptávaním ostatných.

jumbacisko

Hej no, je to s ním ťažké. Keď sa ním nechá človek vytočiť a vybuchne, dedko hrá prekvapeného a povie: "Čo je? Veď sa len rozprávame." Nedá sa s ním normálne jednať. Aj môj otec aj strýko sú vďaka nemu utiahnuté povahy, ale chvalabohu odpustili a nie sú ako on. A tá technika na zmenu rozhovoru...no skúsim to. Najbližšie sa uvidíme asi na Veľkú noc, tak som zvedavý.

ides

Tvojho dedka nezmenis. Clovek nemoze zmenit ineho cloveka. Clovek moze zmenit len sam seba. A este moze zmenit mnozstvo casu, ktore travi komunikaciou s tym inym clovekom. A moze nenapadne podsuvat temy, na ktore hovori s tym clovekom. S clovekom takeho typu ako je tvoj dedko sa treba bavit takym stylom, ze zacnes napriklad rozpravat o futbale a nech si potom zanadava a nech rozprava, ze Slovan nikdy nevyhra nad Trnavou, lebo nato nema a ty len prikyvuj hlavou, lebo lepsie je, ked bude robit tvoj dedko blbca zo Slovana, jak by mal robit blbca z teba. Bav sa s nim o olympiade a o hokeji a o sporte a nech si zanadava na hokejistov recami typu vravel som, ze nato nemaju. To je v poriadku. Radsej nech robi blbcov z hokejistov jak by mal robit blbca z teba. Hlavne mu nehovor o svojich planoch a o svojich cieloch. Ciel typu ze chces byt prijaty na vysoku skolu ekonomicku ani nahodou pred nim nespomen. Radsej spomen ciel typu ze si ides pozriet sportove spravy. Hadam ta len "nepreklaje", aby si hned a zaraz oslepol a tie sportove spravy uz neuvidel. Dalsia tema je bavit sa s nim o ludoch z dediny, o jeho susedoch a o vselikom, kto k nemu chodi na navstevu. Aj sa vela pytat. Napriklad co povedal sused, ked tu bol naposledy, ze co ma nove. Alebo sa opytaj, ci uz niekto z dediny vypalil dobre domace. Alebo kto doniesol tie dobre klobasy zo zabijacky. Pochval ho za nieco, ludia povahou jemu podobni maju radi lichotky a pochvaly, tym si ho ziskas. Rozpravaj mu o svojich zazitkoch a o tom, co si pozeral v telke. Aj co si zazil naposledy pekne a zaujimave, co si videl v kine a co povedal farar na kazni v kostole. Len pri rozhovore davaj pozor, aby sa tema nezvrtla na tvoje najtajnejsie plany, tuzby a ciele. Lepsie je rozpravat mu,po com tuzia hraci Slovana ako rozpravat mu, po com tuzis ty. Keby zacal s debilnou debatou, vzdy je moznost vytratit sa s ospravedlnenim, ze musis ist na zachod. Alebo mu skocit do reci a opytat sa, ci nahodou nema nieco sladke, lebo mas strasnu chut na sladke (aj ked nemas, ale tema sa uz zmeni). Pripadne sa strhnut a s otazkou: Dedko, pocul si to? Naozaj ten pes zastekal? vybehnut von, nech si dedko mysli, ze si sa isiel pozriet na dvor na psa. A nech zacne pochybovat teraz radsej pre zmenu on o svojom sluchu :) Pravdaze mozes dostat aj vela inych napadov, len treba porozmyslat a urcite sa osvedci vela z nich. Cielom tych napadov je zmenit temu rozhovoru.

Lollka

Preco to robí neviem ale sú takí ľudia. Nenechaj si nim vziat sebavedomie, predsa vies ze je takyto casto a nema pravdu. A aj ked zlyhas, kazdy obcas zlyha, nikto nie je dokonaly ale to nie je dovod cloveka deptat. V jeho veku ho už nikto nezmení ale snaz sa mu aspon vyhybat pokial sa dá.