Čo pomáha na akné

federudo

tiborec "kožná vyhlásila že to máš navždy"???
a aký je názor kozmetičky? alebo plastickeho chirurga?
existuje diamantova mikrodermabrazia,
v 21 storočí žiadne pigmentove škvrny nie su navždy.. daju sa odstraniť..

Ajja1

My máme akne v rodine,všetci máme mastnú pleť a akne.Chodíme do estetickej kožnej,lekárka preliečila a flaky sa riešili laserom a pílingami.Ked chodím pravidelne je to dobré.

Tiborec

Ja som dopadol po používaní akneroxidu 5 tak že mám po celej tvári pigmentové fľaky.Kožná vyhlásila že to mám už navždy.Používal som ho aj v lete ale nechodil som s ním na slnko to nie...použil som ho napr. večer ale ráno ked som isšiel vonku už som si ho nedaval iba sa vyumyval riadne..Takže nie je to až taká pecka ako sa zdá.O jedoch by som až tak netvrdil ale podla mna strava má velký vplyv na kvalitu kožného mazu a na sklon k zápalom..vždy ked to preháňam so sladkým tak sa vyhádžem ..vždy.A môžem povedať že ked som mal takpú detoxikačnú kúru kde sa jedla celozrnná ryža a kombinovala sa s dusenou zeleninou a strukovinami nemal som jediný upchatý pór na tvári...takže mne nikto nevyhovorí že strava nemá vplyv na akné.Má...len ľuďom sa nechce pátrať a skúšať ktorá zložka stravy to je.

My617

Na akne existuje velmi vela pripravkov, niektore ucinkuju viac, niektore menej. Na to, aby clovek pochopil, ako sa da vyrazne zlepsit jeho stav, musi najskor zistit, ako vobec vznika a ako sa vyrazka formuje. V puberte je akne sposobene nadmernou produkciou hormonu testosteron, ktory ovplyvnuje mazove zlazy tym sposobom, ze vylucuju viac mazu. Mazove zlazy sa nachadzaju v tzv. vlasovych folikuloch, co su tie velmi malinke otvory na nasej kozi. V tychto folikuloch sa nachadzaju keratinocyty, ktore uvolnuju latku - keratin. Tento keratin sa z tychto stien odlupuje a spolocne s mazom putuje na povrch koze. Tu mame 2. pricinu vziku akne - pocas akne nastava porucha uvolnovania keratinu a uvolnuje sa ho viac ako by malo. To sposobi jednu vec - folikul sa ucpe. Ak do toho pridame nadmernu produkciu mazu, folikul sa nim zacne plnit, co vytvara idealne podmienky na mnozenie bakterii. Na tieto bakterie reaguje nas imunitny system a vytvori sa zapal - vyrazka. Tieto procesy sa deju na nasej pleti a vznika akne.

Tolko z biologie :). Teraz, ked vieme, ako priblizne vznika, mozme sa pozriet na to, ake pripravky existuju a ako nam mozu pomoct. Naprv chcem napisat, ze ak vam lekar predpisal nejake lieky na akne, prosim uzivajte ich tak, ako vam povedal. Je to clovek, ktory vysokoskolsky studoval medicinu niekolko rokov a vie, co pri tejto chorobe treba robit. Zacneme antibiotikami - tie jednoducho znicia bakterie vo folikule, a tym padom zanika zapal a predchadza jeho vzniku. Antibiotika riesia jednu z troch pricin akne. Su to napr. Eryfluid, Dalacin, Zineryt. Na chvilu pomozu, no je pravdepodobne, ze sa vam po nich akne znova vrati, nakolko bakterie si na antibiotika vybuduju rezistenciu. Dalsi typ lieciva, ktory mozte dostat, je retinoid. Retinoid robi to, ze ak vam keratin ucpe mazovu zlazu, rozpusti ho. Taktiez znizuje tvorbu keratinu a tym padom znizuje pravdepodovnost, ze sa ucpe. Retinoid teda riesi jednu z troch pricin - poruchu keratinicacie. Su to napr. Belakne, Differine. Pri miernom akne dokazu pomoct aj samotne. Znizuju pocet ciernych bodiek. Je ale dolezite ich brat tak, ako vam povie lekar a neprestavat, ked sa stav na chvilu zhorsi, co je pri tomto type lieciv normalne. Tieto pripravky dokazu realne vasu plet o dost zlepsit.

Dalsi typ lieciva, velmi casty, su kombinacie lieciv, a to antibiotikum a retinoid v jednom kreme. Napr. Duac, Isotrexin, Acnatac. Riesia dve z troch pricin akne(bakterie a porucha keratinizacie) a su velmi efektivne a je treba ich brat dlhsie a poctivo a vysledok zlepsenia sa dostavi.

V tabletkach mozte dostat isotretinoin, ktory sa predpisuje v zavaznejsich pripadoch a ucinkuje tak, ze znizuje produkciu mazu. Tento liek naozaj drvivej vacsine ludom pomohol a zbavil ich akne nastalo.

Dalsie pripravky su kyselina azelaova(Skinoren) a benzoyl peroxid(Akneroxid). Skinoren znizuje pocet bakterii a upravuje keratinizaciu a dokonca pomaha pri skvrnach po akne. Avsak jeho ucinok je pomerne slabsi a pomoze skor na miernejsie akne.

Benzoyl peroxid je velmi ucinne liecivo(a jedno z najstarsich lieciv na akne), ak sa uziva spravne, ktore osobne mne pomohlo najviac. Ucinkuje pomerne zaujimavo - ak sa dostane do kontaktu s kozou, rozklada sa na kyslik a kyselinu benzoovu. Kyslik nici niektore typy bakterii a kyselina benzoova zasa predchadza tomu, aby sa ucpali pory. Velmi odporucam stranku acne.org, kde je to vsetko vysvetlene. Ako som spomenul, je dolezite ho brat spravne. Zozaciatku(1-2 tyzdne) len velmi male mnozstvo(velikost polovicky alebo 1/3 hrasku Akneroxid 5), a len vecer, nakolko benzoyl peroxid je drazdivy a plet si nan musi zvyknut. Pred aplikovanim treba plet jemne vycistit jemnym cistiacim prostriedkom na tvar, ktory nie je urceny na aknoznu plet(podotykam nie je urceny!) - tieto pripravky obsahuju latky, ktore by mohli plet zbytocne vysusovat a este viac drazdit. Po umyti pockajte 10-15 minut a potom aplikujte benzoyl peroxid(je dolezite, aby bola plet pri aplikacii sucha), pockajte dalsich 5-10 minut kym plet uplne zaschne a jemne aplikujte hydratacny krem. Tento krem opat nesmie byt urceny na aknoznu plet, najlepsie je, ak by to bol krem lahky, urceny na citlivu plet. Date vsetko na tvar a mozte ist spat a tesit sa na lepsiu plet :).

Postupne je treba mnozstvo zvysovat, idealne tak o pol hrasku kazde 1-2 tyzdne, ale treba to zistit podla vlastnej pleti, ako bude reagovat. Nicmenej netreba sa nechat vylakat prvotnym podrazdenim, kedy bude plet cervena a nie moc pekna. Ak az moc stipe, je velmi cervena az spalena, treba ubrat mnozstvo a spravit par dni prestavku(a pouzivat len hydratacny krem), aby sa plet dala dokopy.

Akneroxid je na Slovensku len na predpis, je mozne ho volne kupit v lekarni v Cesku/Nemecku. Dajte si pozor na to, ci kupite Akneroxid 5 alebo Akneroxid 10. Akneroxid 10 je este viac zbytocne drazdivy.

Cistiaci gel/pena moze byt pokojne z drogerie, znova opakujem, nie urceny na aknoznu plet. Hladajte gely s privlastkom pre citlivu plet/s hydratacnym ucinkom.

Ako hydratacny krem rovnako hladajte kremy pre citlivu plet, ktory je lahky a neucpava pory(na krabicke hladajte slovo nekomedogenny). Za mna vrelo odporucam Excipial Hydrolotio - balenie 250 ml, vydrzi dlho, stoji okolo 6€ a da sa kupit v lekarni. Mozte ale skusit najst aj iny, ale znova opakujem nesmie byt urceny na aknoznu plet a nesmu v nom byt vysusujuce latky ako niektore alkoholy.

Priblizil som vam moje skusenosti s benzoyl peroxidom, ktory mna vyliecil z pubertalneho akne. Je to naozaj efektivny a lacny sposob, ako si pomoct. V kratkosti to zopakujem a spomeniem par mytov a nevyhod, ktore sa s benzoyl peroxidom spajaju.
1. pred aplikaciou plet jemne vycistite a pockajte 10-15 minut, aby plet uschla
2. jemne aplikujte na plet benzoyl peroxid a pockajte 5-10 minut
3. jemne aplikujte hydratacny krem, a nesetrite nim, doprajte pleti riadnu davku hydratacie.
4. nevylakajte sa prvotneho podrazdenia pleti
4. nevylakajte sa, ak sa na chvilu stav akne zhorsi. Pokracujte v aplikacii a plet sa zlepsi

Nevyhoda benzoyl peroxidu je v tom, ze odfarbuje oblecenie. Davajte si teda pozor na tricka, postelnu bielizen.
S benzoyl peroxidom je spojeny "mytus", ze urychluje starnutie pleti. V pripade, se po aplikacii riadne hydratujete plet, nic vam nehrozi(starnutie sa urychluje ked je plet sucha, t.j. ak by ste nehydratovali). Urychlene starnutie nesposobi ani fakt, ze liecivo posobi na pleti ako oxidant. Oxidacne vlastnosti su prilis slabe na to, aby sposobovali starnutie koze.

V kratkosti k dalsim moznostiam, ako sa mozno akne zbavit. V tejto teme tu niekto pisal, ze detoxikaciou, a ze vyrazky su dosledok jedov v tele, ktore tak vyplavaju na povrch. Je to hlupost, ziadna detoxikacia tela pripravkami neexistuje a rovnako tieto "jedy"(otazka na autora prispevku: ake jedy mate na mysli?) akne nesposobuju. Detoxikaciu ma na starosti pecen. Rovnako je hlupost akne liecit "babskymi radami", ako je citron, soda bikarbona atd.

V pripade, ze by niekto chcel pomoct alebo sa na nieco este spytat, mozte to urobit anonymne tu:
ask.fm

Velmi rad niekomu pomozem, lebo viem ake to je sa trapit s akne, a ako dokaze ovplyvnit kvalitu zivota :).

Drzim palce a dufam, ze niekomu tento prispevok pomoze.

Jozefuso

Ja som za tie roky prišiel na to že keď jem vajcia mám zapálené vyrážky a upchávajú sa mi póry..to som si všimol aj pri niektorých mliečnych výrobkoch..ked si dám pozor som v pohode..každý druhý deň večer si natieram úplné mikromnožstvo na miesta ktoré zvyknú byť najviac problematické čo do upchávania pórov pripravok akneroxid..predpise kožná lekárka...tú istú funkciu ako má benzoyl peroxid ktorý je v ňom obsiahnutý má aj kyselina salicylová...treba hľadať kozmetiku kde je obsiahnutá....ona pomáha uvoľneniu porov pretože upchaté póry sú základným javom pre vznik akné tam to všetko začína...treba si vyhladať takú kozmetiku..dobrý je článok na stránke bioskin.sk v blogu o tejto kyseline..nahodou som na to natrafil na Facebooku

Victorinoxa

zdravotne problémy, životospráva, zlý výber kozmetiky. Nám pomaha Bioderma Sébium AKN, je to krem 30ml a na Notino ho kupujeme na 13euro. Je vlemi dobry a je to to jedine, čo nam pomohlo.

ahjaj

vnútorné príčiny: choď na alergologické vyšetrenie. Pomáha zmena stravy.
vonkajšie:
Hygiena: frotírovým vrecúškom si ráno namasíruješ tvár studenou vodou. Na mokrú tvár dáš čistiace pleťové mlieko a tonizér v jednom. Kým to máš na tvári, umyješ si zuby. Opláchneš, omyješ studenou vodou. Osušíš jemne iba Tvojím a iba na tvár používaným uterákom a nanesieš si na tvár hydratačný krém. Na vyrážky a zle hojace sa jazvy olivový olej.
Večer túto procedúru zopakuješ.
Ostriháš si nechty a pravidelne si umývaš ruky. Akné svrbí a už trocha baktérií na rukách môžu spôsobiť zápal

Verus

Ja mám na pleti akné len v minimálnom množstve, ale používam masku na tvár od Farmasi. Potom ešte čo odporúčam je Bioderma Sebium, prirodna kozmetika, síce trošku drahšia, no na Notine zvykne byť v zľave + keď k tomu nájdeš nejaké zľavové kódy (napr. zlavovekody.sk) tak do tých 10€ sa zmestíš, bez poštovného. :)