Ahojte. Co si myslite o pracovnych akciach? Nasa firma robi skoro kazdy druhy mesiac akcie spojene s poradami. Porady ma povinne cast zamestnancov, ktorych sa realne tykaju. Problem je, ze vacsinou je to cez vikend s prespavanim. Mna sa porada netyka, no kedze robime podklady pre sefa, vola aj nase oddelenie. Chcem mat po praci volny vikend. Nie chodit na taketo vikendy, kde sa iba nudim a ostatni sa opijaju. Je hlupe odmietat ucast? :( Je to tam pre mna peklo, chcem radsej travit cas s rodinou :(
Pracovne akcie cez víkendy
Veronika pokiaľ si asistentka(sekretárka) , tak máš jednoducho smolu. Pozícia asistentky je aby v práci pomáhala svojmu vedúcemu, takže okrem bežnej práce to sú práce ktoré ti zadá šéf.Ale aj keby si nebola asistentkou a tvoj nadriadený tú prácu hodí na teba, detto máš smolu..Ano, ,môžeš to odmietnuť, ale potom nečakaj nejakú ústretovosť napr.pri schvalovaní dovolenky, nehovoriac o tom že aj najmenšiu chybičku ktorú by predtým prehliadol, budeš mať na tanieri. Takže ak sú tie akcie pre teba neakceptovateľné, tak si rovno hľadaj novú prácu. A neviem čo vôbec riešiš, takých zamestnaní kde sú porady mimo pracovnú dobu alebo povinné neplatené nadčasy je kopa.
Proste ak sa ti to nepáči, nájdi si druhú prácu.
Zuzazuza: tak hej, nebudem klamat :D raz by som chcel mat aj ja firmu, ktora by bola dostatocne uspesna na to, aby dokazala zivit zamestnancov. pride mi to ako krasny hlbsi zmysel zivota davat druhym obzivu a pracu, ale ked vidim aky maju ludia k tomu postoj, tak sa toho dna normalne desim :-(
Ernesto, musela som ti riadne stupit na otlak, ked ta tak zabolelo :D
Na to by som sa vykašľal, viem že nechceš byť na firme za zlú, ale proste ťa len budú využívať. Ja teraz ignorujem všetky správy ak hľadajú niekoho na nadčas. A keď sa spýtajú, s úsmevom poviem že celý víkend cestujem :) Čo je aj pravda ale teší má keď im to poviem :D Už ma nikam nevolajú. Ak sa im to nepáči môžu ma prepustiť, ale to sa nestane lebo nikoho nemajú :D
Dakujem za vase nazory. Ja tie materialy pripravujem len preto, pretoze sef na to nema cas. Vsetky podklady mi da a ja to len spracujem. Informacie z nich a ani informacie na porade sa ma netykaju. Vykonavam uplne inu pracu ako ludia, ktorych sa to tyka a odnasaju si z nej veci potrebne k zlepseniu ich prace. Preto nechapem, preco by som tam mala byt a je mi neprijemne mu stale hovorit nie. Nemam auto a vecer uz sa nemam odtial ako dostat domov, kedze je to na par prestupov a prisla by som nad ranom :( bola som zatial 3krat a vzdy to bolo uplne odveci. A nie, nemame preplatene nadcasy ani nic podobne.
Zuzazuza: neviem jak si dosla na to, ze to je prisvojovanie si zamestnancov a ziskuchtivost firmy. firma s tymi vikendovymi pobytmi ma len kopec nakladov. ak by nahodou nepreplacali vikendovy nadcas, tak stale musia zaplatit ubytko pre X ludi a k tomu jedlo a chlast, co je posledna vec co by ziskuchtiva firma robila. niekedy mam pocit, ze ludia co su cely zivot zamestnanci uz z tych svojich zivitelov maju priam paranoju.
Prepáč že som ti to radila ako mužovi....Ale platí to isté....Mužskému osadenstvu firmy to väčšinou vyhovuje- predpokladám že ide o predajcov... Pokiaľ si inak spokojná vo firme tak by som to neriešila občas povedz že nemôžeš a uvidíš či to pôjde aj bez teba...Ak bude problém že nemôžeš ísť, tak sa s tým zmier alebo zmeň miesto.Ale uvedom si, že všade je niečo, niekde povinné nadčasy, niekde porady mimo pracovnú dobu. Robila som v podobnej firme, podobné porady sme mávali aj my. Dokonca porady mimo pracovného času mávajú aj zamestnanci bánk - na pobočkách - a tam sa teda nepije ale "buzeruje"prečo nie sú splnené plány....
Predpokladám, že ide o reálne porady (keďže im tam chystáš materiály) a po skončení sa pije. Je samozrejmé že by si mal byť na porade aj ty, keďže si pripravoval materiály(ktoré by nemuseli sedieť). Po skončení porady môžeš ísť domov, nemusíš ostávať na "utužovanie kolektívu". Je to na tebe, či si v danej firme spokojný, ak ano tak 1 víkend za dva mesiace sa dá prežiť, prípadne sa raz za čas vyhovor že nemôžeš ísť z rodinných dôvodov a budeš mať voľné 4 mesiace bez víkendov. Prípadne sa s vedúcim porozprávaj, či sa nedajú tieto porady realizovať bez teba - že manželka má s tým problém. Keďže väčšina zamestnancov s tým problém nemá, tak by som sa premohla a občas "nemohla"ísť. Ale tiež si písal že si z iného oddelenia, takže ak ostatní kolegovia z tvojho oddelenia nechodia, povedz svojmu nadriadenému že ti to nevyhovuje, či sa s niekým môžeš na týchto poradách striedať. Je to ako s nadčasami. Tiež nie sú povinné, ale niekde patria k danej práci.
Veronika1111: ako píšu iní prispievatelia pokiaľ ste sa k víkendovým pracovným akciám nezaviazala v zmluve, nie ste povinná tam chodiť (a ak by aj, tak sa pracovný pomer dá rozviazať...) a vôbec nie je hlúpe odmietnuť účasť, je to prejav Vašej sily - toho, že si idete za tým, čo v skutočnosti chcete, čo je pre Vás dôležité a pokojne pritom iným poviete "nie" ;)
Neviem si predstavit, ze ludia, ktori maju doma rodinu, deti, tak nemaju problem s tym, ze na vikend idu na firemne akcie a este k tomu tak casto. Celkovo ma uplne zaraza, ako si firmy privlastnuju zamestnancov ako ludi, akoby mali mat iba ten zivot, ktory im organizuje firma. Je to iba ziskuchtivost, urcite je to nespravne. Ked sa ti to nepaci a nemas to v zmluve, odmietni tam chodit. Ak sa kvoli tomu budu menit ich vztahy k tebe, zmen zamestnavatela. Pretoze toto, co opisujes, je postavene na hlavu.