Čaute ludia. Spoznala som muža na nete. Už na začiatku mi povedal, že má schizofreniu. Berie lieky a aj inekcie, raz za mesiac. Pisali sme si dlho a prisiel mi užasny a rozumny. Aj po pár stretnutiach, mam z neho super dojem. Viem, že táto choroba je doživotne a čosi som si o tom aj naštudovala. No neviem si predstavit, aky by s nim bol život. Chcem sa spýtat tých ,čo niekoho takeho poznajú. Či majú v rodine, aký život možem čakat. Lieky berie pravidelne, už niekolko rokov, kedže je to dospelý muž a chorobu si uvedomuje. No je na dôchodku od mladeho veku a dost casto cez den spi. Nechcem ho len tak pustit k vode, kedze prejavy žiadne nema, čo sa tyka choroby. Práve naopak, a velmi si vsetkeho vazi a je inteligentny. Čize mate niekto nejaku skúsennost? Budem vdacna za nejake skusennosti. dakujem.
Priatel schizofrenik
Ja by som utekal...
Ale dakujem ti, isto pozrem aj na tvoje rady a cosi si nastudujem.
Cliattsi- lieky mu zaberaju, ale je po nich velmi spavy, so spolocnostou problem tiez nema, je dost spolocensky. Skorej ma zaujima , na co sa mam pripravit v buducnosti a co ocakavat, v ramci choroby. Som si vedoma, ze to moze byt tazke a moze sa to prejavit vselijako. No je to uzasny muž, aj ked ma tuto chorobu. Viem, ze si ju nevybral a tiez sa snazi bojovat ,ako vie. No niekedy to na nom vidno tu psychicku zataz a unavu. Skorej ma zaujima na co sa mam pripravit a ako mu mozem pomoct, ak by mal recesiu, ci sa to nejako zhorsilo. Preto som sa pytala na skusennosti inych, aby som vedela a bola pripravena byt mu oporou aj ked to bude o hubu v buducnosti.
Ahoj. Ked chces pomoct svojmu priatelovi a nezaberaju velmi lieky, je tu este jedna moznost - nech si kupi vitamin b3 - konkretne NIACINAMID, NAPR cez iherb a trba to uzivat vo vysokych davkach a schiza sa moze aj vyliecit. Mozes si pozriet aj stranky v ENG.
Ja ti davam aspon toto odporucanie:
www.google.sk
JEHO PSYCHIATER MU O TOM NEPOVIE, LEBO farma firmy by tym padom stratili prijmy z predaja liekov.
Medea7- nechcem byt zlá, ale nepotrebujem aby si tu riesila seba. Pre mna je dolezite riesit priatela, nie teba. Ak sa chces komusi vypovedat ,zajdi psychologovi. Ja som turo temu zalozila ,aby som ja vedela, ako pomoct mojmu priatelovi a ake maju ludia skusenosti a rady. Nie, aby polka komentov bola o tebe. Cize ta poprosim, rieš sa kde si inde, bo si zaloz svoj prispevok. Mna ozaj zaujima on a ludia so skusenostami ,co maju v rodine ludi so schizou. Pretoze ho lubim a nevzdavam sa lahko pre chorobu. Tak sa nehnevaj, ale uz sa tu nerieš. A dakujem zatial tym, co prejavili nazor či svoju skusennost. Dakujem.
Už ma nebaví tu čítať niektoré komentáre čo tu niekto píše na tému schizofrenia.
Áno je to ochorenie ktoré si niekto nemusí ani uvedomiť a nedá sa to ovplyvniť nijako len tým že bude brať tie lieky ktoré musí.
Moja mama má túto chorobu a je ako úplne normálny človek. Správa sa tak. Je úplne normálna!! Viac ako 15 rokov bola úplne v pohode. Samozrejme že lieky ktoré zaberali niekoľko rokov už zrazu zaberať nemusia. Prečo?? Lebo si telo na tie lieky zvykne A treba ich obmeniť. Všetko sa dá keď sa chce! Ľudia S touto "chorobou" nie sú vôbec odlišný od nás. Sú to tiež ľudia ktorí vedia milovať!!
...hm zvlastne...lebo mne to ako pises na schizu nepasuje celkom.
Mam kamarata, ktory mal diagnostikovanu maniodepresiu, tiez psychiatricka liecebna. A nakoniec, ked ho prepustili a liecil sa ambulatne mu to nakoniec preklasifikovali na schizofreniu. Ale ani jedno ci druhe mi na teba nejako nepasuje - teda ked to sudim len ako laik a z toho, akym sposobom sa vyjadrujes o sebe