Je to samovražda ?

pedag

Kto žije pre iných, tak samovraždu páchať nechce. Inak, ono to nie je len môj subjektívny dojem z tejto stránky, že je nejako veľa tých kadejakých psycho-chorôb, ale aj čo poznám x ľudí, tak ani oni nie sú na tom dobre. Ja si za svojim stojím, od kedy je euro, odvtedy treba neurol. To nie je len o mikro a makroekonomických prepočtoch a hrubom domácom produkte, ale je to aj o psychológii. S korunami sme vedeli lepšie narábať. Mať vo vrecku sto korún je iný pocit, ako mať vo vrecku tri eura. Stále len vidieť všetko čierne je nie dobré.
Majte sa krásne.

anoje

mat rakovinu a odmietnut, nepokusit sa o liecbu akymkolvek sposobom je podla mna to iste ako ked zdravy clovek odmietne pit vodu...skor ci neskor zomrie...takze ano, podla mna je to taka ista samovrazda ako skocit z okna

pedag

Ale keď sa na to pozrieš ešte dôkladnejšie, tak prídeš na to, že ono tých spôsobov akými človek pácha neúmyselne samovr. je oveľa, oveľa viac. Trebárs sa prejedáme a robíme to neúmyselne alebo úmyselne, áno, deviatu a desiatu večeru som kvôli tomu vynechal. Alebo fajčíme, alebo nechodíme vonku alebo nás niečo trápi, priam zožiera. Ono chybička sa vždycky vloudi.

dalsi

chcemodpoved,
je to samovrazda.
Odmietnutie liecby, pokusu o vyliecenie, aj keby to bol sebemensi pokus, z dovodu chcenia zomriet, je to iste, ako keby si skocila z mosta...
Mnohy ludia dostanu z roznych dovodou depresiu, chcu zomriet, nieco si urobia, a zomru.
Clovek co ma smrtelnu chorobu, budem mat nahodou aj depresiu, bude chciet zomriet, odmietne liecbu, a zomrie.
Oba pripady niesu nicim inym, ako samovrazdou. Si krestanka, mas sa starat o svoj chram, mas si ho vazit. Nie ze boh ti dal chorobu, aby si zomrela, nic take, kludne to moze byt test, skuska,, pohories, budes zatratena...
Vseci mame problemy, urcite su aj taky, co ich maju daleko vacsie ako ty. Bud ich prijmes, a budes zit tak ako to ten hore chce, alebo sa budes silou mocou zdrahat, spierat (boziemu planu s tebou), a budes dalej trpiet. Mas to v hlave, trapenie mozes zahodit. Nemusis sa trapit.

Jana Lukacova

chcemodpoveď:..tak ako píše merilynn2 je to o osobnej voľbe a zodpovednosti za ňu...predpokladám však, že mnohí ľudia, ktorí už na výber nemali, by Vám povedali, aby ste si vážila život a bojovala (dnes existujú rôzne možností liečby tak, konvenčnej, ako aj alternatívnej...)

...nechcete svoje psychické problémy riešiť? Dodalo by Vám to silu čeliť chorobe...zjavne k samotnej chorobe aj významne prispeli...

kafe

a aký je rozdiel medzi tým, či ťa zabije rakovina alebo chemoterapia? Žiadny. Potom je samovražda aj ked ľudia jedia lacné a nekvalitné potraviny - ničia si tým zdravie a zomrú skôr, hoci by mohli žiť desaťročia dlhšie.
Ako napísala tasty - je to rozhodnutie, že sa nebudeš liečiť a za svoje rozhodnutie ponesieš aj následky. V tvojom prípade môžu byť kľudne pozitívne, lebo medicína dokáže nielen uzdravovať, ale aj mrzačiť. Máš právo žiť svoj život tak ako chceš.

Mimochodom, všetci ľudia postupne umierajú, nie len tí, čo majú diagnostikovanú rakovinu.

Omen

Chceš odpoveď? Už tu jednu relevantnú máš, a síce od Merilynn.
Samovražda je násilné usmrtenie, teda zavraždenie seba samého. Z toho vyplýva, že odpoveď na tvoju otázku znie : "Nie, nie je to samovražda!"

IvetIva

chcemodpoved, prepáč, nechcem sa Ťa dotknúť, ale aj medzi veriacimi je rozdiel. Veriaci človek pozná Boha (nie vie o Ňom), číta Božie slovo, denne zotrváva vo vzťahu s Ním a nechá sa Ním viesť. Čo Boh nenávidí, to aj Jeho dieťa nenávidí. Ak takto ideš s Pánom, odpovie Ti na všetko.
A prepáč, ale o očistci som v Jeho slove nenašla nič.

pedag

Utrpenie môže byť aj a len to, čo považuješ za utrpenie. Keď dokážeš odignorovať aj vlastné ochorenie, aj utrpenie, tak čo potom? Rozdiel medzi utrpením a nie utrpením je potom nula. Nízke IQ, menej je viac, ide sa ďalej.