uz rok trpim naurasteniou, som uplne vycerpana, zufala, deprimovana, pritom som 20-rocna studentka, mam problemy v rodine, medzo priatelmi, neviem ako riesit tu nechut a prazdnotu, navstivila som uz aj psychologa, moje problemy sa ciastocne poriesili, ale pribudli dalsie, mam strach zo zivota, nechut k cinnostiam, kazdy den to iste, ta prazdnota. Som zufala.
neurastenia
Od mala som malatny, depresivny. Rýchlo sa unavím. Neviem rozpravat s ludmi. Nedokazemm vnimat co mi hovoria. Nič si nepamätám. Za mlada mi kamarati hovorili ze som pribrzdeny. V tom stave som aj vystudoval vysokú školu čo ma stálo veľa síl. Začal som pracovat ale velmi som sa trapil. Nestihal som za tempom inych ľudí. Dokonca som začal robiť obchodného zástupcu zahraničnej firmy. Po každom jednaní som sa snažil rychlo zapísat co sme dojednali. Velmi som trpel. Bol som ženatý a v takom stave sa nám nepodarilo počať dieťa. Mal som stavy absolútneho vyčerpania. Pri väčšom psychickom zaťažení mi tuhli svaly a mal som silné svalové napätie az do stavu zášklbov svalov.Manželka robi na neurologickej a dala ma kompletne vyšetriť. Nič nezistili. Dlho somnou žila a trapila sa. Potom sa rozhodla že si adoptujeme dieťa.Uz pri prvom dieťati som bol nervovo na dne pretože to bola ďalšia nervová záťaž. Manželka trvala na adoptovaní druhého dieťaťa a potom som sa nervove zrútil. Kvoli svojim priblémom som sa v zúfalstve rozhodol dať výpoveď. Budil som tak unavený že len silou vôle som vstal a isiel do roboty ale nič som už nezvládal. Dostal som dva paniické záchvaty kde som šiel až do hyperventilácie a odpadol som. Musela prísť záchranka a dali mi sáčok na ústa a pichli mi nejakú injekciu. Keď sa to stalo druhý krát keď som sa celý triasol a stuhol som svalove ma vzali do nemocnice na JIS. Po troch dňoch ma previezli na psychiatriu. Hned nato podala manželka na rozvod kde uviedla moj stav ako stresovanie a zlý vplyv na deti. Rozviedli nás za pol hodiny. Moja ex si este vymohla že vzhľadom na môj stav sa môžem stretávať s deťmi len za jej prítomnosti a teda prakticky tak málo aby deti nemali so mnou žiadny vzťah. Musel som sa odsťahovať. Odvtedy sa liečim u psychiatričky. Dali mi domonca čiastočný invalidný dôchodok. Niesom schopný ppracovať. Beriem veľmi silné antidepresiva. Lieky na utlmenie a dokonca proti schyzofrenii. Lekari nevedeli aku diagnozu mi majú dať. Raz že mánicko depresívny syndrom potom že bipolárna afektívna porucha a najoniec to uzavreli že je to ťažká depresia. Beriem silné lieky 5 rokov a stále som malatny ako vo sne. Neviem sa tešiť ani plakať. Cítim v sebe obrovské prázdno a lieky mi problém neriešia. Celý tento príbeh píšem vám všetkým ktorí trpíte neustálou únavou, neviete rozmýšľať a sústrediť sa. Nič vás nebaví. Vedzte že je to choroba s ktorou da ťažko žije. Je to v podstate neurasténia. Je to dedičné. Má to aj môj otec aj brat. Choroba je daná zvýšenou emočnou labilitou ktorú telo nevie spracovať a bráni sa tým že vám blokuje aktivitu mozgu. Je to aj zvýšená nervová dráždivosť. Ja som urobil chybu že som to neriešil ako chorobu ale hecoval som sa že musím sa viac snažiť čo mi hovorili ľudia okolo že som pomalý. Odporúčam vám nebáť si priznať že je to problém ktorý neznamená že ste blázon. Treba ísť k psychológovi a prípadne aj k psychiatrovi ale veľmi dobre popísať svoj stav aby vedel určiť správnu diagnózu aby ste nebrali lieky ktoré vám nepomôžu. Dôležité je v takom stave nerobiť závažné životné rozhodnutia ktoré vás dostanú do stresu. Ja som žiaľ svoj problém neriešil. Stále som si na seba pridával a skončil som takto. Nájdite si nejakú nenáročnú záľubu. Priateľov ktorí sú pokojný a pozitívni. Neuzatvárajte sa do seba. Sú ľudia ktorí vám môžu pomôcť. Treba hľadať aj keď viem že to nieje ľahké. Odporúčam aj veľa pobybu v lese, prechádzky. Dajte si ráno jeden cieľ hoci malý jednoduchý a snažte sa ho napriek nevôli splniť hoci pomaly svojim tempom ale dotiahnut ho do konca. Povedzte si že ste radi že ste to dokázali. Riešenie tejto choroby je v stanovovaní si malých cieľov. Prajem veľa sily
na neurasteniu pomaha vsehojovy caj,odporucam vyskusat -odkaz odstránený-
odporúčam Thiamin. z vlastnej skúsenosti. 3x denne.
23 rocna studentka... Mam diagnostikovanú neurasteniu z vycerpania. Treba ist k psychiatrovi a nie sa trápiť! Odkedy beriem lieky, je to lepsie. Optimálna liecba je okolo 6 týzdnov, aj ked je to dost individuálne... Supsup k doktorovi!!!
Neurastenia je mdost nevyhranene meno pre typy neurozy.
Moze byt sposobena rozlicnymi faktormi, hlavne stresom.
Pri strese je zvysena spotreba vitaminov B a C, pomaha ich suplementacia=doplnenie.
Dobre su zmesy napr stress-B, brat rano.
Kedze to je ovplyvnovane roznymi hormonalnymi vykyvmi, hlavne hormonu serotoninu,casto pomoze stimulovat si jeho vytvaranie.
Niekedy pomoze brat melatonin(3 mg pred spankom) alebo 5-HTP(2x50 mg, rano a vecer), ktory stimuluje vytvaranie serotoninu,
Na nervovu cinnost vplyvaju blahodarne niektore omega 3 oleje(DHA, EPA,) tiez GLA.
Dobry zdroj tychto je zmiesany olej rybaci, lanovy a borakovy(3x3 gramy)
Vapnik a horcik(calcium, magnezium) su potrebne elektrolyty na nervovu sustavu,dobre je pred spankom zobrat mensiu davku zmesi napr mineralov na kosti(Ca, Mg,K,Sr,B)
Yoga, Tai tchi tiez pomahaju k dusevnej vyrovnanosti.
Ahojte, myslim si ze neurastenia je este teoriou mensieho zla a tiez, ze ak ma niekto pochybnosti , ci ju ma, alebo cosi ine, mal by vyhladat psychologa a nediagnostikovat sa sam, na zaklade toho, co sa tu docita
a má také krásne meno
no zatial sa neozýva,ak to znamená,že nepotrebuje som rada,ale ak je horšie,už tu mala sediet.