Nevšímajú si ma a chcem utiecť z domu

Príspevok v téme: Nevšímajú si ma a chcem utiecť z domu
Angelika00

Mam 15 a moj 12rocny brat ma uz 2 roky psychicky tyra. Stale ma zhadzuje pred ostatnymi, vysmieva sa mi, uraza a vymysla na mna nepravdive veci, ponizuje ma, pouziva sarkazmus aby ma zosmiesnil. Vyhrazal sa ze ked nespravim to a to roznesie o mne po skole nepravdive veci. Pritom ja ho ignorujem a vyhybam sa mu. Smeje sa mi za vsetko (mensteuacia, ako sa obkiekam, vyzeram). S otcom nezijem. Mama si ma nevsima. Jedine co si povieme je ahoj ked pride z roboty a tym to hasne. Babke stale hovorim co mi brat robi a ona to aj vidi,ale nikto mu nic nepovie. 100x ma videli plakat, ale len nad tym prevracaju ocami a hovoria mi (vsetci doma) ze patrim do pezinka, ze som hlupa histerka a mala by som sa dat liecit. A odkedy sme sa odstahovali od tatka (lebo bol alkoholik a tyral nas fyzicky aj psychicky) k babke (3roky) mam depresie, ale nikto o tom nevie. Uz neviem ako mam na seba upozornit a chcem utiect z domu, neviem co mam robit :(

Tomas12345

No tak toto sa da vyriesit azda len tak ze si pohovoris s bratom o tom, alebo vies co prestan sa s ním vydierat, asi ho to bavi ze mu furt podlahnes a urobis to co on chce, ale ked jedneho dna mu povies ze nie neurobim tak ako si ty zelas, tak nech si aj vymysli hocico na teba v skole ty ho skratka ignoruj a aj napriek tomu nejavb ziadne znamky slabosti a uvidis ze jeho sameho ak uvidi ze sa mu aj napriek vsetkemu nepodvolis, ho to prestane bavit a necha ta. Ale osobne si myslim ze porozpravaj sa s nim medzi styrmi ocami co mu na tebe vadi, a skuste najst nejaky normalny kompromis vzajomnej tolerancie.

Sally357

4D, zda sa, ze napriek svojej hrubosti si neni vnutorne vysporiadany, ked si vybijas hnev na dievcati i na mne. Chapem, co si prezil, poznam to, predstav si, roman by som mohla pisat. Ale nie kazdy ma potrebu riesit veci agresiou. Su aj taki ludia, ktori si radsej 100x poplacu, nez by mali potrebu sa mstit alebo vyfackovat zlomyselneho kohokolvek, ako pise dievca. Takze rozlisuj, nie vsetci sa buria a zvyknu si byt tyrani surodencom.

Zuzazuza

Niekto je agresor. Ale ten, voci ktoremu je agresia smerovana, je vinny? Predstav si, ze ti niekto vonku bez tvojej provokacie vrazi pastou a zlomi to nos. Tvoja chyba? Psychicke utoky su tiez utoky. Na to, aby agresor utocil na svoju obet, staci, ze je psychicky naruseny, nie je potrebna ziadna pricina zo strany obete. Nie je to chyba obete. Takisto nie je chyba obete, ze sa nevie rovnocenne branit. To, ze spravanie druheho jej sposobuje bolest a nevie sa s tym vysporiadat, nie je jej chyba. To, ze ta ktosi fyzicky zmlati, lebo si fyzicky na boj menej vybavena, neznamena, ze je to tvoja chyba. Nadavat niekomu za to, ze sa nevie branit, a davat mu za vinu, ze trpi a nedokaze eliminovat utocnika, je to najhorsie, co sa obeti moze dostat.

Ci ide iba o surodenecku hadku alebo o tyranie, na posudenie fakt nemame informacie od viacerych zucastnenych. Ale ked niekto uz raz pride s tym, ze je tyrany, vzdy to treba zobrat vazne.

Co sa tyka samotneho problemu. Mozes sa obratit na socialku, ak mas pocit, ze si v rodine tyrana.

Jana Lukacova

Angelika00:...so situáciami, ktoré ste prežívali, sa nikto z rodiny zatiaľ nevysporiadal a každý hľadá únik v inom správaní - mama, babka, brat, aj Vaša (Tvoja) depresia je toho dôsledkom, každý trpíte "po svojom"...

Útek z domu sám o sebe nepomôže a naopak môže priniesť ešte viac nepríjemností (ľudia, ktorých by si stretla, fakt, že si ešte neplnoletá)

Nemáš blízku osobu, napr. v širšej rodine, učiteľa v škole, komu by ste sa mohla so situáciou zdôveriť?

Ak uznáš za vhodné, pokojne mi napíš, rada sa s Tebou porozprávam, aby si sa cítila lepšie a videla svoj problém z nadhľadu (venujem sa osobnému poradenstvu, ale nie som psychológ/psychiater)

4D

sally... aký šikanovaný? no chudinka.. nevidím že by písala že ju v škole šikanujú... ako neviem či ty vôbec máš surodenca, že nemáš ani šajnu o surodeneckych škriepkach a o tom že mladší je stále ten najlepší,.. predstav si že ja mám mladšieho surodenca, ktorý bol od mala problemovy, vsade, len zle robil kde sa dalo, v škole konflikty, nie len so spoluziakmi ale aj s učitelmi ale pre rodičov bol on miláčik a to všetci ostatní boli zlí...

tak čo tu trepeš o akej empatii?!
moj surodenec niečo urobil ale zlí boli ostatní, -rodičia si ho zastavali pred každym, roztrieskal si hlavu ked mu j*e*b*k*alo a behal po stole a po celom dome akoby si dal redbul s kavou a mna vytrieskali ze som ho strčila ja pritom som bola na opačnom konci domu... takže tak!

pokial dotyčnú rodičia nemládia koli bratovi tak môže byť rada...

to že nevie sa psychicky vyrovnať s tým že sa jej vysmieva je jej problem... a mala by si dievča zvykať... nikdy nie je tak zle aby nemohlo byť aj horšie... pokial je to jej jediný problem tak nie je čo riešiť... len ignorovať brata, nemusí sa s ním absolutne rozpravať..

Sally357

Mitt a 4D, úroveň empatie nič moc, na šikanovanom si dokazovať svoju nadradenosť.
Moja, neber si ich k srdcu a napíš mi, ja ťa zhadzovať nebudem.
sallyhope357@gmail.com
Nepatríš do Pezinka, len si nevieš dať nijako rady v tvojom veku :( . Zdá sa, že brat skvele zastupuje tyrana otca a vybral si ťa za obeť. Prefackať ho myslím nepomôže, tá zloba mu spôsobuje nejaké vnútorné uspokojenie :( , on má tiež problém.

4D

brata ignoruj a to akože chceš povedať že mu robíš poskoka?
ze urobiš vsetko co ti nejake debilne decko povie?!
ked ta bude vydierať tak mu povedz ze nech si rozprava čo chce...!
maj u riti... ako sa vysporiadaš s realnymi problemamy?! v dospelosti ked budes pracovat budeš mať sproste zavistlive kolegyne ktore o tebe budu tiež intrigy roznašať...
a tí čo ta nepoznaju ti mozu byt u riti...!

kam pojdes ked chceš ujsť z domu? máš peniaze? zarobila si si? asi nie.... myslis si ze niekde v hotely budes zadarmo byvat, alebo čaká na teba niekde princ na bielom koni a zachrani teba princezničku..?

sa zobud z toho sna...

s bratom sa absolutne nebav, ignoruj ho, neodpovedaj mu, je v puberte chce na seba uputat pozornosť...
-nevie ako zaujať,
ked budes mať 16 chod brigadovať aby si sa naučila pracovnym navykom, venuj sa skole, a po skole vypadni , mozes konecne odisť z domu, po maturite, je vela zamestnani kde ponukaju ubytovanie zadarmo, no najlepsie bude ked vypadnes do zahranicia, ...

nicollette12

A co tvojmu bratovi nepovies nieco ty? Ved je to maly kreten, ja byt tebou by som mu aj cez usta dala zo dve, aby si uvedomil kto je starsi surodenec a hlavne aby si uvedomil ze takto sa k vlastnej sestre chovat nema...povedz mu ze je to obycajne male decko, ktore sa nevie chovat a ked sa ti zacne vysmievat, ponizovat ta, tak mu normalne flasni zo dve, tri - ked to nevie urobit vlastna mater

Cliattsi

Ak s dobry telefon natoc to na video a potom si to nechaj ked pride policia a ukaz im to, lebo ked budes o tom hovorit, oni sa budu tvarit, ze sa nic nedeje. Ja to neznasam takychto ludi. Alebo aj zvukovu nahravku.....staci si pozriet Markizu, coho vsetkeho su schopni aj mladi ludia 12r.