Ako v mladom veku cestovať po svete ?

Príspevok v téme: Ako v mladom veku cestovať po svete ?
Cestujeeem

Dobrý večer. Skoro vo všetkých témach o vzťahoch (či už chcených alebo nevydarených) radíte mladým ľuďom (vek 20-26 dajme tomu), že majú cestovať.
Preto sa pýtam:
Ako môže niekto cestovať, pri výške platu do 500€ ? Treba platiť za byt, energie, jedlo atď.
Plus, nie všetci majú vysoké školy, takže smola.

Ako si to cestovanie predstavujete ?

Jabberwocky

Zhodou okolností len včera som čítal tento článok "Island takmer zadarmo? Danka precestovala krajinu ohňa a ľadu vďaka zaujímavej myšlienke": www.startitup.sk A podobných článkov/blogov nájdeš veľa: "Couchsurfing a housesitting alebo ako lacno dlhodobo cestovať v 21. storočí" dennikn.sk V angličtine napr. pod spojením "travel hacking" etc. www.youtube.com

Mitt

Dievčatá/ženy to majú jednoduché, stačí keď rozkročia nohy nejakému podnikateľovi a hneď majú zarobené aj na lexusnú dovolenku napríklad v Thajsku či Dubaji...

SimaIT

v 17nastich som sla so spoluziackou a jej mamou na leto, do Nemecka na jahodovu brigadu, hned som si tam nieco zarobila, o rok neskoro som si nasla brigadu na leto v Irsku ako aupair, k tej rodine som chodila potom 4 roky po sebe, kazde leto. Nasla som si super kamaratov a pocestovala som cele Irsko. Rodina ma bravala aj na kadejake mensie dovolenky ako do Danska a podobne. Pocas skoly som vzdy mala brigady, na vyske som sla 2x do Ameriky na program Work and Travel. Cely skolsky rok som chodila po brigadach aby som si to mohla zaplatit. Bola to moja najlepsia zivotna skusenost. Po skole som si nasla robotu v zahranici, kde tiez dost cestujem a z platu odkladam takmer vsetko. Nechavam si len na ucty, nieco na stravu a nejaky mini vrackove. Zvysok mam na sporiacom ucte. V zime za nasporene cestujem. Tento rok som uz obehla Hawaii, Pariz a v stredu idem do Belize. Vsetko za uplny low cost. Kazdy den sledujem letenky a ked vidim nieco lacne tak to hned booknem. Hoteli si tiez vyberam uplne obycajne za lacny peniaz. Minuly rok som takto obehla Portoriko za 700e na 2 tyzdne. Treba len hladat letenky a odkladat. Aj 50e mesacne ti za rok spravi peknu sumu. Drzim palce.

takisto

Ehmo... ked zakladatelka nemá financie na dovolenku, cestovanie..
lebo povedzme si uprimne, stačí sa obzrieť v meste okolo - dievčence 20-25 ich priorita su značkove handry, oni nepojdu si kupiť niečo lacne do činskeho, či sekačá,.. a radsej da 500€ n a mobil..
tak na dovolenku potom nie su penaize...
+ značkove drahe parfumy, značkova kozmetika,..
sprcháč sa da kupiť za 0,50-0,99€ ale aj za 3€
niekomu nevyhovuje lesk na pery za 2,99€ musí mať z reklamy značkový za 8€ ...

a tak potom sotva by mala dievčina 3 000€ na vodičak a všetky potrebne papiere, ak nemá aj B tak cena je vyššia aj čas kym porobi vsetko sa predlzuje,...

Ehmo

Sprav si vodicak na kamiony a chod jazdit. -))))
Ako ja, mam rad cestovanie a sofercinu, a som jeden z mala ludi, ktorych bavi ich praca. V zivote by som nevymenil kqmioncinu za nieco ine.

Alliss

Jana Lukacova, az teraz si čítam tvoj koment :) Presne, zabudla som na work&travel! Skvelá vec. Ja som bola vypomáhať na husky farme cez workaway, veľmi podobné ako w&t.

Alliss

Hovorí ti niečo pojem "low cost"cestovanie? :)
Prvý raz som sa vybrala do sveta, keď som mala 16 rokov. A rovno do Amsterdamu :D Peniaze som si našetrila z kadejakých brigád, čosi som dostala od starých rodičov. Mesiac sme sledovali ceny leteniek a keď klesli tak nízko, že nám to vyhovovalo, kúpili sme. Ubytované sme boli u jednej známej. Vtedy som objavila čo je to couchsurfing, low cost cestovanie, spoznávanie ľudí cez net z celého sveta...

Nedávno som bola na jednej low cost prednáške. Existujú rôzne stránky a aplikácie, ktoré sledujú výhodne lety a vedia ťa na to upozorniť. Ubytko som takmer vždy riešila cez kamarátov, zopár raz cez couchsurfing a nedávno som skúsila airbNb. Skvelé! Bývala som v obrovskom dome v centre Bruselu :) Výhodou takého cestovania je, že spoznáš veľa veľa ľudí a naučíš sa o sebe moc. Zistíš, že dokážeš cestovať s malým vakom na chrbte, že sa dokážeš tak uskromniť a vyradiť zo svojho života nepotrebné krámy...je to oslobodzujúce :) Plus na zoznámenie s ľuďmi z celého sveta sú tiež rôzne stránky. Ja používam italki, ale je ich strášne moc. Keď som bola v Nórsku, spoznala som sa s jedným portugalcom, čo ma pozval do Portugalska. Tam som spoznala jednu skvelú babu, čo na Bali robí rôzne animačné programy. Hádaj teda, kam idem najbližšie? :-D Všetko sa dá a bez extrémnej fúry peňazí ;-)

Jana Lukacova

Cestujeeem:...to najpodstatnejšie je, či človek v prvom rade cestovať chce, ak áno tak má motiváciu našetriť si (ak nepostačuje príjem, tak napr. brigádami alebo aj zmenou práce)..dnes však nie je problém vycestovať aj do ďalekých krajín a pritom Vás to môže výjsť rovnako (alebo aj lacnejšie), ako dovolenka na Slovensku...dajú sa vyhľadať rôzne akciové alebo chybné letenky, ubytovať sa napr. prostredníctvom couchsurfingu (zdarma) alebo airbnb (za poplatok avšak nižší ako v hoteloch/penziónoch)..mnohí študenti využívajú aj work&travel programy, Erazmus...ak človeku vyhovuje život, aký žije, bez túžby cestovať, je to však tiež v poriadku :)