Nedokážem to zmenit

Príspevok v téme: Nedokážem to zmenit
somblazon

Neviem, ci som to správne zaradila, lebo moja diagnoza je asi ojedinela...
Je možne aby bol niekto tak citlivy strachopud, ktory z kazdeho problemu robi este väčši problem ??? Ide o to, ze si ublizujem, lenze nemozem za to, taka proste som.
Neviem sa zmierit s určitymi vecami, tažko zvladam chorobu blízkeho človeka, babka je v nemocnici po slabom infarkte a ja som sa skoro zrútila, jednoducho neviem zachovat pokoj, nedokazem si povedat, ze to tak ma byt, ze ma na to svoj vek atd...v takej situacii proste nedokazem fungovat dalej, idem do úzadia a moj zivot je plny stresu, strachu, plaču, len čakam kto kedy zavola a povie že zomrela, nahovaram si, ze takto mozem dopadnut aj ja, buši mi srdce a už sa bojim...bojim sa o brata, mamu..v takom pripade si hned nahovaram, ze sa im stane to iste, ze o nich pridem, vidim mamu unavenu a uz mam o nu strach, bojim sa nechat ju samu, čo ak si to potom budem vyčítat???...mam strach žit, pretože neviem, čo pride...mam sto chuti pisat SMS mamke do prace či je OK...bojim sa planovat si zivot, lebo sa bojim smrti a chorôb, čo ak mi to prekazia ?????
Ďalšim problēmom je velka citova väzba voči našim mačkam, pokladam ich za členov rodiny, bojim sa o nich, nechcem o nich prist aj ked chapem, ze je to zviera a mala by som byt v svojom veku vyrovnana osoba, nedokazem to....teraz nam zomrela mačička a ja u všetkych hladam priznaky....
Som slaboch, ktory nezvlada svoj život, veci, ktore su normalne neviem akceptovat a bojim sa žit...ked vidim happy mlade dievčata zamyslam sa nad tym ako sa mozu smiat, ked su okolo nas len choroby, neštastia, ako mozu byt tak uvolnene a pritom nevedia, co je doma...

kafe

ak to nedokážeš zmeniť a takto budeš vnímať život ešte rok, dva, zošalieš z toho. Tie prehnané obavy, strach a hľadanie problémov, chorôb tam kde nie su - podľa mňa máš fóbiu. Prehnaný, neopodstatnený strach. Už tu bolo spomenuté - smer psychoterapeut alebo psychiater.
A okrem toho si potrebuješ uvedomiť a prijať, že takto to proste je. Máme si užívať to čo je a ľudí, ktorých okolo seba máme, kým tu SÚ. Prídu nám do života ďalší, iní skvelí ľudia. Raz aj ty budeš babka niekomu a budeš obohacovať jeho život. Tým, že chceš aby veci boli nemenné a stále v poriadku ideš proti životu. Život plynie a mení sa, mapa sveta o 500 rokov bude vyzerať inak, lebo kontinenty sa hýbu. Ak odmietaš noc a chceš iba deň a svetlo... no skús zastaviť zemeguľu, nech je teda statická, nech máme iba jedno ročné obdobie a všetko sa zrúti. Lenže takto náš svet funguje. Môžeš sa zlostiť a chcieť aby fungoval inak, ale nič s tým nespravíš. Môžeš sa presťahovať na tropické ostrovy a mať iba leto alebo za polárny kruh a mať iba deň a zistíš, že to vôbec neni také chrumkavé, má to tiež svoje nevýhody. Ak chceš čúrať proti vetru očúraš sa či sa ti to páči alebo nie. Nie len tvoja babka raz zomrie, ty tiež. Nezabrániš im v tom, ani ty nedokážeš žiť večne. Ked sa budeš báť o brata, mamu, mačku, dosereš si život aj zdravie a nikomu tým nepomôžeš. Dostala si do daru fajn ľudí, zvieratá okolo seba a máš si ich spoločnosť vychutnať, máš si svoj život spríjemniť. Potrebuješ sa naučiť pozerať na život inak... Ľudia sa môžu smiať, lebo okolo nás NIE SU iba choroby a nešťastia, ale zdravie a krása je tam tiež. Ty vidíš svoju chorú babku. Ale že ty si zdravá, mama a ostatné mačky sú zdravé to prehliadaš. Otvor oči. Nádych, výdych, kľud, všetko je v poriadku. Aj keby babka umrela, je to tak ako to má byť. Taký je život.

Tomas12345

Musis sa prestat bat smrti a v tom by ti mohla pomoct viera ktoru si budes casom posilnovat, viera v to ze smrtou sa zivot nekonci. Je vela dokazov medzi nebom a zemou precitaj si napriklad svedectvo od doveryhodneho misionara Percyho Colleta navsteva neba a mnohych dalsich, a casom ziskas istotu ze existuje nieco viac dalsi zivot po tomto :-)

Jana Lukacova

somblazon: nie ste blázon, len potrebujete čeliť tomu, čo vo vnútri cítite...

moj-pohlad: človek nemá žiadnu štruktúru osobnosti s ktorou sa narodil – (nevedome) ho formuje okolie v ktorom vyrastá, ale každý človek má vo svojich rukách moc zmeniť sa – ak chce...nie je to však ľahké, preto mnohí radšej prijímajú to, že je to ich "vrodená osobnosť". V skutočnosti však nič také neexistuje, celý život sa učíme, vyvíjame a meníme – striedame tisíce „osobností“ v rôznych situáciách, avšak iba za podmienky, že sa v prvom rade sami rozhodneme neostať zapuzdrený v ulite našej „vrodenej osobnosti“.

tenzing

moj-pohľad: Kde je niečo písané o nejakých liekoch? Máš halucinácie?
A nemáš ani najmenšiu predstavu o tom, čo robí psychoterapeut... zmeniť človeka? Už hrabe i tebe? Nikto ju nezmení, obavy bude mať vždy, ale terapeut ju naučí so strachom pracovať a lepšie ho zvládať, aby sa s ním vedela lepšie vysporiadať.

somblazon

Možno to je tym, ze som bola vzdy ticha a utiahnuta, nie doma, ale v skole, na zakladnej a strednej...vztahy doma neboli nikdy dokonale, casto boli hadky...s mamkou mam kamaratsky vztah a velmi dobry, lenze ona sama je velmi citliva..otec od nas odišiel ked som mala asi 12, takze v podstate mi chybaju slova osoby, ktora by ma mala povzbudit, utesit a vysvetlit, ze to tak musi byt...teraz ked by som mala mat zivot vo vlastnych rukach som zaseknuta a neviem ako dalej....

nicollette12

Mala by si navstivit odbornika, lebo sama si nahovaras choroby do hlavy a tym si ich este privolas. Okamzite s tym prestan a chod k psychiatrovi

Melissa85

Vsetci sme smrtelni a ja som sa s tym musela vyrovnat tiez i vyrovnavam. Prijmi to a bdokazes sa aj ty smiat. Zavislostou na vsetkych nic nedosiahnes. Nikto nevieme ani dna ani hodiny. Kazdy tam odideme iba sam za seba.. nie je iny sposob nez to prijat a hladat v tom zmysel..

moj-pohlad

smer psychoterapeut, lebo ti hrabne

" smer psychoterapeut, lebo ti hrabne "

A co si myslis ze psychoterapeut napravi ? Ak neratam lieky, ktore neriesia problem ale cloveka v skutocnosti viac znicia, tak ake su moznosti skutocnej napravy ?

Lebo clovek ma urcitu strukturu osobnosti s ktorou sa narodil - uplne od zakladov to ovplyvnuje jeho vnimanie, prezivanie, povahove vlastnosti, crty, rozmyslanie, premyslanie, konanie...ty si myslis ze nejaky iny clovek dokaze radami prebit to, co je v inom cloveku dane od narodenia ? Ten strasne zlozity komplex vlastnosti ktore formuju jeho charakter ?