Ahojte. Rozmýšľam, ako to napísať aby som sa dostala hneď k podstate veci. Bude to už zhruba rok čo trpím chronickou nespavosťou. Viete si predstaviť, ako to na človeka pôsobí. Momentalne mám 21 rokov, som v druhom ročníku na vysokej škole a absolútne nezvládam bežné činnosti. Vypadávajú mi extrémne vlasy, ráno mám opuchnute oči, pery, niekedy celú tvár. Neustále ma bolí hlava. Som unavená, na prednáškach nevydržím ani držať hlavu na krku, musím si ju opierať (čo si samozrejme profesori všimnú a začnú si ma "doberať", čo ma privádza zúfalstva). Nechutí mi jesť, mám depresie, všetko to v sebe dusím, len aby som nebola nepríjemná na spolužiačky a pod. Extremnejsie prípady, keď už chytam amok v noci a zúfalo plačem do tretej rána alebo sebadeštruktívne myšlienky si radšej nechám pre seba. Som vo veku, kedy by malo dievča prekypovat zdravím a energiou, mať vzťah, kamarátov, radovať sa zo života. Ja nemám ani jedno z toho. Aj keď si chcem spraviť nejakých nových kamarátov, ja nemám absolútne síl udržiavať konverzáciu, nepracuje mi mozog tak ako má, trepem nezmysly a pôsobím na nových ľudí ako dement. Mužov radšej obchadzam z bezpečnej vzdialenosti, aby ma nahodou niektorý neoslovil a nepokazila som prvý dojem na veky vekov.
V podstate, môj lekár tento problém nerieši inak ako tým, že ma posiela na psychiatriu/psychologovi. Tak som šla, poradila mi nejaké dýchanie, počúvam nahrávky, beriem melatonin, levandula, čaje, med atď. Už neviem ako mám tomu doktorovi vysvetliť, že NEMÁM PSYCHICKÝ PROBLÉM. Aj po absolvovaní všetkých týchto procedúr, stále nespím. Celú noc sa iba prehadzujem. Alebo zaspim na 3 hodiny ani nie hlbokým spánkom, a potom sa zobudím a nič. Je to absolútne na zblaznenie, nechcem to tu ani hlbšie opisovať. Chcela som zmeniť lekára ale z minulých skúseností viem, že žiadny lekár mi nepomôže a žiadneho absolútne nezaujíma, čo mu hovorím. Iba si melú svoje. Neviem ako inak to mám už riešiť. Som v slepej uličke. A áno, cvičiť sa snažím vždy ráno alebo doobeda, lenže aj po tej najlahsej joge sa mi insomnia zhorší. Takže necvicim vôbec, lebo som zúfalá. Asi ani vy mi tu neporadite, len nikoho v mojom okolí moje problémy nezaujímajú tak to píšem sem.
Ospravedlňujem sa za dlhý príspevok a prajem všetkým krásny deň a hlboký spánok v noci.
Už nevládzem chodiť k lekárom.
Chod za MUDr. Hnízdilom. Dopadneš ako ja. Ja som čakal na termín nikoľlko mesiacov. Keď som sa tam konečne dostal, v čakárni plno ludí. Zobral ma, po pár vetách jeho záver bol že je to psychosomatické, že sa mám ja sám zmenit a postavit sa k životu inak, že mi nikto nepomože lebo si musím pomoct len ja sám. Ani som si ešte poriadne nesadol a už bol koniec vyšetrenia. A po zaplatení nie malej sumy som odišiel so záverom doktora Hnízdila, že mi nič neni, nemám žiadnu únavu, len ma nebaví život. A nespím preto lebo neviem vypnúť mozog. Že sa to mám naučiť a budem v pohode. Ale nejaké metódy ako sa to naučiť atd. to mi nepovedal. A ked som sa spýtal poradil mi aby som si našiel nejaké knihy na túto tému. Po tejto skúsenosti už za nikým kto je MUDr. a je jedno či je v nemocnici alebo sa dal na súkromie nikdy nepojdem. Len keby som mal úraz tak som ochotný nejakého v bielom plášti k sebe pripustiť. A že som ich poznal niekolko desiatok. Ked máš chorobu ktorú široko daleko nemá nikto tak alebo na teba pozerajú ako na hypochondra alebo vidíš na ich výraze že nevedia kde je sever. Alebo to celé zlahčia ako Hnízdil. Mimochodom jeho knihy sú len také bláboly o ničom. Dokola to isté. Niečo podobné čo hovorí aj moja babka.
@Kycera EEG mi nerobila, pretoze mam vysetrenie CT a aj mag. rezonanciu mozgu+hypotalamusu. EEG je predchodca MRI mozgu. Ja som isla rovno na MRI.
Vsetko ok.
ORL tiez ok, tinitus/selest/ mam spusteny z insomnie, stredne ucho v poriadku, potvrdeny zhorseny sluch na oboch usiach dosledkom tinitusu, dovod preco mam v podstate tinitus nezistili. Faktorov je podla nich xy milion tristo, skor mi pridu ako sa vyhovorit a nehladat pricinu tinitu, teda pricinu insomnie a tym by sa to cele vyjasnilo.
Moj vek je 30+, cely zivot som spavala normalne, milujem spanok, bola to jedna z mojich milovanych foriem oddychu, psychicka ocista. Spankova hygiena u mna bola v najlepsom poriadku.
Chem. lieky ziadne, na spanok skusane : Valeriana vnat - caje, L-tryptofan, Benosan, St.Johns Wort, Guaracujan, 5-HTP, Magnezium lactaci, meditacna hudba, jem zdravo a pestro, vylucena biela muka, cukor, tazke a mastne jedla, jem skor menej ako viac. Stres mam nula, to by bolo na dlhsie, ani nepracujem, v 50% je to hlavne kvoli tomu spanku, kedze telo nedokaze nacerpat energiu, z ktorej ma tazit cely den, z toho mam teda dalsie nabalene tazkosti. Depresie a uzkosti nemam.
Skor sa len pytam, ci je este nieco, co mala spravit neurogolicka, pretoze sprvila len tieto 2 vysetrenia - uvedene vyssie v tomto.
Dik.
EEG vyšetrenie, krvi, tlaku,...
Iné problémy nemáš? Ovládaš techniku zdravého spánku? Berieš nejaké lieky, suplementy?
"Ja by som bola skôr za tú magneticku, ale tam ma neposlu.." Nie, lebo by si ju mohla "skorumpovať".
@Kycera a mozem sa ta opytat, co vsetko by mal spravit neurolog? Teda ak vies poradit :(
V podstate...mna odbila neurologicka. Spravila mi len CT mozgu a MR mozgu, ze mam vsetko ok, a mam ist k psychiatrovi s tym (!)
Bola som uz aj sukromne u chiropraktika, ze ci to nemam z chrbite (samozrejme uz sukromne), a ten ma skontroloval a povedal ze urcite nie, vsetko mam v poriadku. A skutocne ide o vyborneho chiropraktika, samozrejme lacne to nebolo, kedze to ZP nepreplaca...a sam mi povedal, ze toto kedysi robila neurologia, ale ze sa im uz nechce, ze svoju robotu len odflakuju celkovo.
Tak co by mi mohol este neurolog vysetrit? Vzhladom k tej nespavosti...ak vies poradit :) dik
Lekár Ti pomôže, ale musíš natrafiť na LEKÁRA!!!
Na akom základ pýtal od Teba neurológ peniaze? Ak máš bločky, rieš to s poisťovňou! A na obvoďáka si dupni, ak Ti nespraví vyšetrenia a nepošle tam, kam má, sťažnosť!
Ak sa Ti do toho nechce, potom ich vymeň a vec je vyriešená!
Neviem, kde študuješ, ale aj tam môžeš lekára vyhľadať!
Seď doma a počúvaj každý deň cirkulárku o dve poschodia nad tebou.
Kycera tiež si myslím, že to je niekde v tele pokazené, možno len maličkosť. A pocuj, mňa môj obvodak poslal až keď som ho tam bola prosiť asi 3. krát na neurologiu. A to s poznámkou, že to spolu absolútne nesúvisí, že to je akoby ma poslal ocnemu (?? riadna blbosť). Lenže! ŠTÁTNY Neurológ si odo mňa vypýtal 10€ za vstup, potom 10€ za vyšetrenie, potom ma poslal na EKG mozgu do mesta, kde chodím do školy s tým, že u nich sa za túto sluzbu platí ďalších 10€. A v tom meste mi povedali, že môžem ísť iba tam, kde ma vyšetrovali. Čiže to už by som dala 30€. Čo by mi nevadilo, lenže od 90% ľudí som počula že ekg im nič nenašlo. Ja by som bola skôr za tú magneticku, ale tam ma neposlu..
Vzhľadom na to, že už mi bolo nepríjemné ísť za obvodakom piaty krát a prosiť ho jak blbec o odporucenia, chcela som zmeniť lekára.. Lenže tu kde bývam sú zas všetci plní, nikto nemá čas a nikoho nič nezaujíma. Takže som stále u hentoho ale nijako sa to nerieši. Navyše mám pocit, že mi žiadny lekár nepomôže.
Takže, neabsolvovala som dokopy žiadne vyšetrenia.
Mám taký silný pocit, že za Tvojou nespavosťou sa skrýva somatická príčina, robili Ti laboratórne testy? Neurológ Ťa už vyšetril? Aké vyšetrenia si vlastne absolvovala? Kedy si bola na preventívke?
Vypadávanie vlasov - problémy s obličkami, štítna žľaza,...
Opuchy na tvári - problémy s obličkami, ALERGIA,...
Máš tieto možnosti :
1. p. Albertová,
2. absolvovanie vyšetrení, kt. potvrdia alebo vylúčia podozrenia na niektoré telesné ochorenia,
3. spánkové laboratórium.
Čo sa spánkového laboratória týka, tak tam Ťa môže poslať lekár, ale vyber si dobré!!!
A začni OKAMŽITE konať, lebo z takého deficitu spánku sa zrútiš a preberieš sa až na psychiatrii!!!
P.S. Žiadne MRI hlavy nepotrebuješ, to by mal absolvovať Tomáš!!! : D
Mne sa pravidelne stáva, že keď platím pri pokladni v obchode, tak sa táto pokladňa po mne zatvára!!! Takže si tiež niečím výnimočná.