Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

TETÁNIA

Príspevok v téme: TETÁNIA
VeronikaPet25

Zdravím všetkých, ktorým táto diagnóza strpčuje život. Práve dnes som bola po výsledky na neurológii, kde mi potvrdili hyperventilačnu tetániu s tým, že jednoducho mám brať magnézium a keďže ja mám z toho hnačky, tak Guajacuran. Takže, chcela by som poprosiť o rady všetkých, čo vám pomáha?

Moje príznaky:
- raz za mesiac záchvat spojený s tŕpnutím tváre a rúk
- každodenná únava, vyčerpanosť, neschopnosť sústrediť sa
- problém zamerať zrak, niekedy sa mi dosť všetko rozmazáva
- pravidelné tŕpnutie rúk a nôh v spánku, pri ktorom sa často budím
- pri horších stavoch ťažkosti s prehĺtaním
- striedanie úzkosti s obdobiami, kedy sa dokážem aj usmiať
- stále mi je do plaču a mám pocit, že sa zo mňa vytratila radosť
- bolesti hlavy, hlavne na čele a nose, tlaky v nosovej dutine
- neustála svalovka, aj po 3 hodinách chodenia
- stavy depersonalizácie/derealizácie, spánková opilosť
- hľadám si na internete choroby a potom si hľadám príznaky
- niekedy mi je na zvracanie a mám kŕče v bruchu
- meškanie menštruácie
- najhoršie je asi sťažené dýchanie, ktoré sa spája s bolesťami medzi lopatkami, hlavne na ľavej strane + rameno a na hrudníku, niekedy nevládzem ani rozprávať a jesť, mám stuhnutú krčnú chrbticu a oslabené medzilopatkové svalstvo, s čím chodím na rehabilitácie

Snažím sa zdravo jesť, musela som prerušiť školu, psychicky to nezvládam dobre. Som objednaná k psychiatrovi a neskôr na sedenia k psychológičke. Všetky testy, od hlavy až po päty, sú v poriadku. Začínam cvičiť jógu a chcem začať aj meditovať, zaradiť prechádzky.

Všetky hore uvedené príznaky sa menia a striedajú, stále je to niečo iné a zároveň všetky výsledky v danej oblasti sú v poriadku.

Čo sa týka stresu, mala som ho celý život až až, od otca, ktorý ma psychicky týral. Potom prišla vysoká, skúškové, pár nezhôd s priateľom, viróza a bum, hospitalizácia a odvtedy sa z toho neviem vyhrabať.

Takže ešte raz vás prosím, overené rady, tipy, ako to zmierniť, budem za všetko rada a hlavne veľmi vďačná. A ak by ste mohli, napíšte aj vaše príznaky a ako to celé prežívate. Snáď sa ru rozvíri aj malá diskusia.

moncaaaa-8

Moja vykasli sa na vsetky rozne vysetrenia, ktore aj tak nic neukazu a zbytocne budes prezivat zo dna na den...Hned chod najblizsie ako budes moct k psychologovi, alebo rovno ku psychiatrovi..mas zrejme panicku poruchu a ked sa to rychlo podchyti, tak do 3 mesiacov budes v pohode...urcite uz neskusaj dalsie vysetrenia, to by bola len strata casu...a ako si napisala ze ti doteraz nic nebolo a ze si mala aj horsie obdobia a bola si v pohode tak vies, vecsinou panicka vznika ked ma clovek nejaku traumu, alebo dlhodoby stres ktory dusi v sebe a z toho to vznikne...takze panicka moze vzniknut aj v 50tke... nenahovaraj si ze doteraz ti nic nebolo po psychyckej stranke tak to nemoze byt psychyka..teraz to trapi strasne vela ludi takze niesi sama, nie je to nejake ponizenie...vela stastia

VeronikaPet25

TETÁNIU mám potvrdenú od neurológa na základe EMG, všetky príznaky sedia, záchvaty, tŕpnutie. Toto nespochybňujem.

Avšak k tomu sa pridali aj iné psychické príznaky a príznaky slabosti svalov a pod. V hlavnom príspevku uvedené príznaky nemám každý deň, stále sa to mení. Napr. tráviace ťažkosti mám raz za 3 týždne, na zvracanie mi je vtedy, keď som veľmi rozrušená a pod.

Pridali sa k tomu opuchy nôh, na ktoré som hlavne zabudla, nohy mám ako keby fialové a na nich biele fľaky. Ale stáva sa mi to aj ráno keď vstanem a stojím v kúpeľni pred zrkadlom. Môže to byť z toho, že som začala viac vysedávať doma a nemám toľko pohybu? Toto určite z panickej poruchy ani z tetánie nie je a len mi to pridáva na starostiach a obavách... (Stalo sa mi to aj dnes, rýchlo som sadla, nohy vyložila a prešlo to. Ale keď si to nevšimnem, napuchnú mi aj členky a trvá to dlhšie.)

Kycera

DP8,
sú pojmy a dojmy, no a Ty máš len dojem, že tomu rozumieš. ; )
Tetánia = neurologické ochorenie, panická porucha = psychické ochorenie, panika = rozruch, zmätok, podráždenie,...
To, že Ty máš PP, neznamená, že ju má aj ona,...
Už toľko negoogli, ale čítaj v téme uverejnené príspevky, dozvieš sa veci, kt. o tetánii ani NETUŠÍŠ!
Nie si psychológ, ani psychiater,...

DP8

A o panickej poruche je tu tiez uz mnoho tem, treba si dohldat. Takze myslim, ze rozvijat dalej tuto temu je bezpredmetne :)

DP8

@kycera Myslim, ze prispievatelka to tu jasne porozpisala, a jedna sa urcite o panicku poruchu. Panickym zachvatom si prejde skoro kazdy clovek, ide len o to, ci si to uvedomis ako ohrozenie alebo nie, teda ako to spracuje tvoj mozog a nasledne telo (fyzicky). A ak nastane strach z dalsieho podobneho zachvatu a zachvaty sa zacnu opakovat, teda opakovanie strachu, ide uz o panicku poruchu. Co je spustacom sa v mnohych pripadoch nevyjasni, ale da sa z toho dostat. To viem z vlastnej skusenosti.
PS: V zahranici ani nic take ako tetania neexistuje, existuje len panicka porucha - co je v podstate uzkost a exremny strach zo zachvatu.

Ako pise prispievatelka, jej telo uz praveze signalizuje, ze ide o poruchu, vedci o tom mnozstvo tych zachvatov, a stupnuju sa.

Vygooglit si treba - tetaniu, panicku poruchu, fibromyalgiu. VIac si negoogli - inak znova budes hladat na sebe aj ine priznaky. Z tychto troch si zvol najlepsie podla tvojich symptomov o co ide.
Poradim :
- Tetanicky zachvat sa da lahko eliminovat podanim Magnezia pri zachvate! Po uziti uvolni ihned svalstvo, pretoze tetania je dosledkom rapidneho poklesu mg v tele, preto nastane krcovy zachvat ( lenze pri tetanii nebyva pacientom na zvracanie! a prispievatelka pise, ze jej byva...)
- Ak magnezium do 2-3min nepomoze, ide o o panicku poruchu. Zachvat treba preckat, hlavne zivit myslienku "nic sa nedeje, nic sa mi nestane" a dychat, pripadne skus dychat do sacka.
- Fibromyalgia je charakterizovana bolestivými bodmi citlivými na dotyk, hlavne body. Kriterium je mat cistlivych aspon 10-11 bodov, ale nie je ti zle, na odpadnutie, na vracanie...mas len bolesti.
Takze? :)

VeronikaPet25

Dobre, aby som to upresnila. Mám nejaký príznak, nájdem si chorobu a ostatné príznaky mám zrazu tiež.

Podcenila som to, pretože moja lekárka, ktorú som už vymenila mi povedala, že áno áno, môže to byť tetánia, ale nie je to nič vážne a poslala ma domov, bez všetkého, žiadne vyšetrenie a vrátilo sa to až teraz v septembri.

Inú obvodnú už v našej obci nemáme, nemám si akú vymeniť a keďže ja som rada, že môžem prejsť aspoň k nej, nebudem cestovať do miest, ktoré sú od nás vzdialené hodinu vlakom. Dosť musím cestovať pri iných vyšetreniach. Auto nemáme a ja som fakt v stave, že ráno nedokážem ani vstať z postele, taká som slabá :(

Stále mám v hlave tie najhoršie diagnózy a preto som stále v strese a neviem sa upokojiť :(

Kycera

@ Tak takto, chlapci a dievča, nie je to ž i a d n a PP!!! Naopak, je to prirodzená reakcia človeka, kt. dostane záchvat, a je úplne jedno aký!!! Je to panika, zmätok, STRACH o život a trvá to dovtedy, kým sa daný jedinec nenaučí všetko o svojej chorobe a reakciách svojho tela, žiť s chorobou, zamedziť záchvatom a v kritických situáciách zachovať KĽUD a PEVNÉ NERVY!!! A to chce ČAS, veľa času, kým toto všetko vstreba! Ak má človek fyzické ochorenie, odrazí sa to aj na psychike a opačne, pretože v organizme všetko so všetkým súvisí!

@ DP8,
je to naopak ako píšeš! Spúšťačom je záchvat, ktorý vyvolá paniku, ale nie PP, a to je obrovský ROZDIEL!

@ Veronika,
a Ty sa nauč riadiť signálmi svojho tela! Choroba Ti hovorí, že si niečo zmeškala, že máš niečo zmeniť, že...
Zanedbala si symptómy, ak by si pred rokom navštívila lekára, nebola by si tam, kde si teraz! Naštuduj si všetko o tetánii, porovnaj so svojím stavom, pracuj na svojej psychike, aby si pri záchvate nepanikárila, rieš veci, kt. Ti robia najväčšie problémy a postupne aj tie ďalšie.

DP8

@hehe1
Asi zle citas, ale to "vyhladavanie" napisala sama prispievatelka, citujem z hora z jej prispevku: "- hľadám si na internete choroby a potom si hľadám príznaky"
Ak by to bolo opacne, je to v poriadku a tak ako pises :)
Takze podla mna PP...treba ale hladat spustac, panika je uz len tiez dosledok niecoho. Nikde nepisem, ze spustacom bola prave psychika, na to ale musi najst odpoved prispievatelka.

VeronikaPet25

Ja som si napr. tetániu vyhľadala ešte pred rokom, kedy som mala prvé tŕpnutie a zatiaľ som to neriešila. A teraz sa mi potvrdila. Taktiež si myslím, že trpím úzkosťou alebo panickou poruchou, no vlastne je to skoro to isté. Pri viacerých fórach ľudia písali, že tá tetánia ide spolu s panickou poruchou, čo je aj logické, kedže pri záchvate v septembri som plakala, že nechcem zomrieť, bolo to také silné. Všetko stŕpnuté, tvár, končatiny, nemohla som dýchať, no hrozné, tetanici vedia... A potom to začalo, sledovanie celého tela, záchvaty plaču, pocit prázdna, úzkosť už pri prebudení, v noci mám triašky, vykrikujem zo sna, čo si myslím, že nie je normálne a svedčí to o narušenej psychike. Priznávam si aj to, no je za tým aj niečo určite iné. To svalstvo môže byť aj z toho, že už skoro 2 mesiace nič nerobím, iba sedím, ležím a plačem, pretože sa bojím, že sa už ráno nezobudím a pod. No celé to začalo bolesťami chrbta v hrudnej oblasti vyžarujúcich do krčnej. Preto sa snažím poradiť s ľuďmi, ktorí zažili niečo podobné, keď už ani lekári si nevedia dať so mnou rady... Ďakujem všetkým, ktorí mi odpisujú a snažia sa poradiť, vážim si to :)

hehe1

ze vyhladavas si "choroby" , ved ked jej lekari nevedia pomoct, tak jasne, ze googli, to nieje priznak choroby ale inteligencie a sebazachovy, pre boha ziveho :D tie svaly mas z napadnutia nervoveho systemu, to je komplexne, daj si urobit vysetrenia, co som ti poradil a nezamyslaj sa nad tym, ze si blazon, psychika je velmi dolezita pri takychto problemoch, to je fakt, aj psycholog ti moze pomoct, ale to samotne stacit nebude ....