Takze kde zacat. Mam 21 rokov a som v strasnych problemoch. Nikdy to nebolo idealne, vzdy som mala rozne uzkosti ktore presli do panickych atakov atd, ale teraz je to uz neznesitelne. Neviem sa uvolnit, citim si neustale hrcu v hrdle - stale musim prehltat, stale mi tam nieco zavadzia a skriabe - viem ze je to psychika pretoze ked na to prestanem mysliet nic mi v hrdle nezavadzia. A prave to je ten problem, pretoze ked na to myslim, tak mam s tym problem, tento pocit ma privadza do sialenstva a tym padom na to neviem prestat mysliet. myslim na to 24 hodin, stale..v skole...doma...hocikedy, niekedy sa na to aj budim az pokial nepadnem od vycerpania vtedy mozno mam taky utlm ze nejaku hodinu ma napadnu aj ine myslienky. Okrem toho to nemam tak len s hrdlom, ale s hociktorou castou tela, nohy, chrbat atd... skratka bolesti a neznesitelne stavy vzdy na tu cast tela na ktoru sa sustredim..cim viac sa snazim na to prestat mysliet tym je to horsie. myslienka, ze takto budem zit cely zivot - v bolestiach a vtychto stavoch tak vidim riesenie jedine v samovrazde. Preto vas prosim ak niektoo z vas po precitatni mojho problemy vidi aj nejake ine riesenie alebo pozna niekto kto si niecim podobnym presiel ani nevie ako mu budem vdacna za radu ....
....zachvaty uzkosti a paniky mam aj pri predstave ze sa zabijem lebo si myslim ze to nedokazem, alebo skoncim na cely zivot v psychiatrickej licebni na liekoch a kedze mam problem aky mam tak to musia byt sakra silne lieky, takze o sebe mozno ani nebudem vediet...fakt uprimne- neviem co mam robit
Nepoznám riešenie môjho problému
Dobre. Ja ti to poviem inak. Tvoja.mysel je dost zamestnana to hej. Nepozname sa. Ale- vies, aj ja som premyslal o vsetkych moznych blbostiach, hlavne o ludoch a tak. Mysel zacina rozoberat vtedy veci, ked ju k tomu pustis. A pokial nejaku cinnost zautomatizujes, ide to uz viac menej samo. Vyskusaj jednu vec teraz.Nadych- vydych a sustred sa len na to ale nepozoruj to az tak prilis ako tieto tvoje cinnosti. Vnimaj,.ze dychas. A teraz tvoja praca.bude o tom,.sustredit sa na ten dych, na nic ine. Urob to obcas. Nerob to ale prosim ta moc casto,.lebo to mozes robit tak automaticky ako tie tvoje myslienky. Ja som mal tusim ked som mal 15 teosku podobne stavy. Ide o to,.aby si si povedala, ze to tvoje telo funguje a nemusis sa toho bat, ako. Povedz si : "Moje telo funguje ako funguje a ja to nemusim riesit ." Povedz si to vtedy, ked ta tieto myslienky, ktore su nutkave, napadnu. A zacni robit inu cinnost. Nauč sa ignorovat tie bocne myslienky. Alebo si lup mandaly. Vies co to je? Vyfarbujes si take kruhy a to ta uvolni. Chod normalne do stanku a stoji to ale 3 eura a vyskusaj to. Pekne pomalicky.
A mozes navstivit aj odbornicku. Psychologicku so zameranim na psychosom. ochorenia. Kludne chod na net,.pozri nejakych a skus zavolat anonymne a opis svoje stavy a opytaj sa ci by ti pomohla. Ale ako som spomenul, tieto myslienky sa daju blokovat
Mozes si pozriet aj moj prispevok,.ktory sa sice tykal depresie,.ale dolezite na tom prispevku si vsimni to,.ako som ja pracoval s tymito myslienkami, ze som ich ignoroval. Ak sa necitis momentalne na to silna a myslienky su teraz silnejsie,. tak ak budes pravidelne trenovat uvidis, ty budes silnejsia a TY BUDES ROZHODOVAT O TOM, CO SI BUDES MYSLIET.Momentalne sa v tomto stave nachadzam ja. A zelam to aj tebe. Teraz si slaba aj preto, lebo ti asi nikto nedal radu. Ak budes ale prilis vycerpana, tak nerob tieto cvicenia. A urob si aspon tu zlcnikovu kuru. Trosku ti to UROBI TAKY CLEANING V TVOJEJ MYSLI. Dufam, ze si sa ucila po anglicky :) Predpokladam ze mas aj take stavy, ze cely den len snivas a zijes v inom svete je tak? Citaj pozorne, myslim to ale vazne, lebo ti chcem pomoct: www.zdravie.sk
Pocitaj s tym, ze to bude ale urcity cas trvat a obcas vylez aj von, aby si nieco robila aj fyzicky, tym sa tiez odreagujes.
Ano, no tazko sa mi to vysvetluje, proste ja sa zlaknem a bojim sa akoby svojho tela, mne pride ze ludske telo je velmi lahko znicitelne, ten pocit sa tazko opisuje, ale akoby som sa necitila v bezpeci byt clovekom...viem, divne to znie. nebala som sa napriklad toho ze pride nejaky uraz a ja si zlomim napr. nohu, ale bala som sa samej seba, ze naprilkad zle stupim a vyklbim si clenok alebo tak podobne. Mne potom pride do noh (alebo do tej casti tela o ktoru sa bojim ze si poskodim) strasny tlak, napatie no a potom aj ta bolest. Ja som sa aj pozorovala a niekedy vidim aj ako mi slkbu svaly v tej casti tela na ktoru sa sustredim. Proste akoby som v tom momente stracala vsetku moc nad sebou, nad svojim myslenim a telom a ono si robi co chce. teda pravi opak toho, co chcem ja.
Potom sa zlaklnem a uz neviem na to prestat mysliet. Bojim sa ze si dolamem kosti. No a potom uz neviem ani normalne chodit, vsetku silu sustredim na tu jednu cast, takze po 5 mintuach chodze ma boli ta presilena cast...
vo vsetkom co robim mam pocit ze na tom strasne zalezi, je to akoby vam dali do ruky bombu a povedali vam, ze sa nesmiete pohnut inak vybuchne a vam sa just zacne triast cele telo. Tak sa citim ja, len stale. Raz som sa dozvedela ze kosti vedia polamat aj ludske svaly, odvtedy mi tie svaly vykonavaju akesi bolestive stahy.
Tak by som to popisala. Je to fakt zvlastne a ja neviem co sa so mnou deje. Dalsia vec je ta, ze som sa akoby nikdy necitila byt v bezpeci, vsetkeho som sa bala, celeho sveta. Nikdy som nezila, len proste nejako existovala. Stale som nad niecim rozmyslala, niekedy som dokazala presediet cely den na posteli a len tak byt niekde v myslienkach. Bolo mi tak lepsie. Neviem ci to s tym nejako suvisi... Ako keby som ani nevedela byt clovekom a normalne zit. Skratka akoby som to telo citila ako zataz, ako nieco, v com som uvaznena . Ked sa nejaeho cloveka spytaju na co su napr. kosti odpovie vam ze chrania organy, ze su velmi silne, ja ich tak neberiem. V myslienkach mam predstavu ako sa lamu, vnimam ich ako strasne krehke. To iste aj svaly. Vdaka nim sa clovek moze hybat, mne vsak zavadzaju . Koža? Proste nejaka milimetrova vrstva, ktoru dokaze prepichnut obycajna ihla a ona ma akoze chranit telo?? V tomto svete?....
Bud mam nejaku poruchu vo vnimani, alebo sa niekde stala chyba. Netusim co sa deje.... ale kym som pisala tento text, sustredila som sa nan, takze ma nic nebolelo, netlacilo, nezavadzalo....lenze hned ako to odoslem, prestanem sa sustredit, zacne to znova...Som blazon.
Precitaj si co som odporucal tu www.zdravie.sk a aplikuj to do praxe. U teba teda pestrec aspon na 4 dni,.potom folic acid - vit b3 a magnesium. 3 veci. Vyskusaj a potom sem pridi a opis nam svoje skusenosti.
Nemyslim si ze by si musela uzivat nejake tazke lieky. U teba je dobre to že u teba staci len zmenit myslenie , docielit toho aby si na to nemyslela a mas po probleme . Takze by som hladal skor riesenie v tom ako zamestnat mozog a najst si daku cinnost ktora odputa tvoje problemy od seba.
Inak nechapem ako ti moze myslienka vyvolavat bolest v tele ? Este uzkost by som pochopil, ale bolest ?
Dakujem za vsetky rady, snazim sa na to nemysliet takmer stale ale je to akoby ste boli zavrety v miestnosti s niekym kto na vas neustale krici a snazili robit si svoje. Neskor tak ci tak tomu podlahnete a sustredite sa na ten krik. A tak je to aj so mnou a mojimi myslienkami.. Predvcerom napr, som sa cely den dokazala nesustredit sa a robit si svoje ale vecer som tomu tak prepadla, az som plakala od zufania a s casti aj od bolesti, pretoze ma boleli nohy, na ktore som sa sustredila. Mam svoje fazy, vzdy je to ina cast tela. Dnes rano som sa uz zobudila zachripnuta bez hlasu co som celu noc nemohla zaspat sustredila sa na hrdlo a svaly v nom mala tak pozatinane az som rano nemohla rozpravat. Cize nie je to len psychika, skutocne sa nicim aj svoje zdravie, ide o vsetko a cim viac mam s toho uzkosti tym menej sa mi dari na to nemysliet. Je to skutocne. Bojiim sa ze cely zivot budem v bolestiach pretoze zabit sa nedokazem a vyresit problem si musim len ja sama, ale to je priam nemozne nejako som na to nedostala potrebne sily.
Citam, ze sa s tym uz dlhodobo trapis a chyta ta beznadej.
Bola som pred tymi 28 rokmi po porode velmi schudnuta /46/,
dieta som nosila do jasiel, utekala do prace, z prace po dieta,
vecera, co som stihla nakupit, nejake to hranie sa, kupanie
a to neznesitelne tlacenie v hrdle. Nemohla som prehltat,
bola som si ista...ze rakovina.
Donutilo ma to ist k znamemu internistovi do NZ, urobil mi vsetky
vysetrenia, nasadil mi Trimepranol/ uz sa tusim nepouziva/.
Povedal mi, ze som zdrava a ubezpecenie lekara, ktoremu
som verila mi zazracne vyliecilo tlaky v hrdle.
Zelam to aj tebe, co najskor.
samozrejme, že to nie je LEN v hlave. psychické problémy sú častokrát horšie ako tie fyzické. keď človeka bolí hlava dá si tabletku a je po bolesti. ale boj so psychikou je náročnejší, zdĺhavejší.
žiaľ, neviem ti poradiť viac ako som napísala. viem čím si prechádzaš. ja som toto pociťovala intenzívne asi rok a pol. potom som s tým začala bojovať a teraz už dokážem fungovať ako každý iný človek s tým, že občas ma to ešte prepadne, ale snáď som sa už nadobro naučila s tým bojovať.
hlavne sa ale nepodceňuj a ver si. inak mne dosť v psychických veciach pomohol aj dokument The Secret. pre niekoho sú to možno optimistické bláboly, ale ja tomu naozaj verím a vidím aj sama na sebe, že to skutočne funguje. Tak ak sa ti bude chcieť a budeš mať záujem tak pozri, veď za to nič nedáš.
nevzdávaj sa! bojuj!
Ja by som rada svoj problem vyriesila, keby som vedela ako. Uz som bola u 3 psychologoch a jedneho psychiatra a nikto mi nevedel pomoct. Vzdy ked opisujem svoj problem ludom aj odbornikom pozeraju na mna akoby som spadla z neba. Skutocne nevidm riesenie, ukludnuje ma jedina ta predstava ze uz je potom vsetkom, ale ako pisem zabit sa nedokazem, ale ak mam trpiet ako pes, co ine mi zostava?
Moj problem je sice podobny ako opisujete, ale nie rovnaky. Praveze to ze je to "LEN" v mojej hlave ja vnimam ako tu najhorsiu variantu, pretoze keby som napr. skutocne v tom hrdle nieco mala bola by tam sanca ze pomoze napr. nejaka liecba, no v mojom pripade to bude pretrvavat dovtedy dokym budem na to mysliet a to je zacarovany kruh s ktorym ja nedokazem bojovat. Kedze sa toho tak bojim automaticky na to budem mysliet stale. Skusala som toho vela, mysliet na nieco ine, robit nieco ine, rozne finty staaale hladam nieco co by pomohlo, ale NIC...proste nic ... zacalo to vsetko postupne a trva to vyse rok takze je to velmi silne a najradsej by som vyskocila z koze ale ani to sa nestane, nikto mi nepride pomoct pretoze ako sa hovori - pomoct si clovek musi len sam...a ja to nedokazem, nepodcenujem sa ale poznam sa a citim to...
Ahojko. Bude to nejako tak, co pise Lucka. Psychosomatika.
Je to asi 28 rokov, INT este nebol a ja som po porode asi rok
citila tlak na hrdlo, nemohla som si ani uviazat sal. Presla som
vsetkymi moznymi vysetreniami. Zdrava.
Bolo to len v hlave, prezivala som tazke obdobie, aj radostne
aj neradostne, ale intenzivne. Potom to preslo.