Ahojte. Apelujem na tých čo majú skúsennosť. Tý, čo budete mať stupídne komenty, budem tak aj reagovať. Takže takto. Zoznamila som sa s mužom. Už na začiatku ma upozornil, že je schizofrenik. Vela som si o tom načítala a aj vela viem od neho. Na vela vecí ma vopred upozornil a na všetky moje otazky mi odpovedal. Nič mi netají, podla mozností. Je velmi inteligentný a svoju chorobu si uvedomuje a naležite sa aj lieči. No rada by som vedela nieco, od tých čo s takým človekom žijú v domacnosti. Nakolko ma velmi pritahuje a mam ho rada, uvazujem o vztahu. No on sam to necháva na mne. Hovorí, ze ma nechce zavadzat ani tlacit. Chce aby som si vsetko premyslela a plno si uvedomovala, ze to moze byt tazke. Hovoril mi aj o striedavych obdobiach ,kedy je to zle a aj v pohode. Vei si s nim rozumiem a paci sa mi jeho uprimnost, aj ked viem , ze odpovedat na moje otazky je pre neho tazke a vucerpavajuce. Rada by som vedela nieco a suziti s clovekom ,ako je on. Dakujem za komentare.
Priateľ schizofrenik
Vierka55, ja som si pozrel to video, namiesto toho, aby som začal viac myslieť pozitívne, som takmer zošalel. Duchovný kamarát už prichádza, Xanax to istí - ha, ha.
Dakujem , za vase komenty. Popremyslam o vsetkom a skusim si co najviac nastudovat.
Predispozíciu dostať depresie alebo psychózu má každý zdravý človek, každý, tu neide o to, že to po niekom niekto podedí ako nejaké Dedičství aneb ... hoši guten Tag. Ak sú na to "vhodné" podmienky, tak takáto duševná choroba prepukne. Tu neide o to, či si trúfa zakladateľka témy ísť do takého vzťahu, ale tu ide o to, či si jej partner trúfa vôbec ísť do vzťahu. Tým, že je zakladateľka témy zdravá, tak mu môže kompenzovať tie zručnosti, ktoré jej partner kvôli chorobe mať nebude, a ktoré u neho absentujú. Ide aj o to, aby zistila, že čo mu v budúcnosti bude musieť kompenzovať ako v prípade akéhokoľvek iného invalida.
Schiza ma rozne podoby, casto su to bohuzial aj dost zle pripady. Znama ma schizofrenika v rodine a je tazke s nim vyjst, ked to na neho pride demoluje nabytok a skrine vyhadzuje na schody. Poznala som jednu mladu zenu s touto diagnozou, liecila sa na to. Posobila uplne normalne, bola ukecana a mila. Po nejakom case ale zacala mat take reci ze kedysi vedela citat myslienky a jak jej dali psychiatri injekciu tak tu schopnost stratila. Stale nepochopila ze to bol prejav jej choroby, ona to brala tak ze mala vynimocne schopnosti a zli psychiatri ju o ne pripravili. Je pravda ze schizofrenici v nepricetnosti dokazu aj zabit ale tak vacsina z nich sa az do takeho stavu nedostane. Mal by byt lieceny a pravidelne sledovany psychiatrom. Pomerne casto sa stava ze schizofrenici sa vdaka liecbe citia dlho dobre a svojvolne sa rozhodnu prestat brat lieky, to je ale velmi zle riesenie lebo tie tazke stavy sa zvyknu vratit. A je pravda aj to ze schizofrenia moze byt dedicna.
Bagramian- ved toho sa obavam. Ze sa zalilujeme, on daco urobi, ja ujdem a on nieco urobi sebe ci niekomu.
pri tejto chorobe clovek naozaj nevie. To, ze teraz ma lepsie obdobie a to velmi zle si prezil 5 rokov dozadu este neznamena, ze to velmi zle obdobie sa nemoze vratit. Ak s nim chces byt, musis si byt vedoma aj toho, ze sa priebeh choroby moze zo dna na den menit, aj k tomu najhorsiemu. On za to nemoze, je to proste choroba ako kazda ina. Len aby sa nestalo, ze ho po par mesiacoch alebo rokoch opustis prave kvoli jeho chorobe. To by si mu urcite znicila zivot.
zakldatelka, cim skor prec, zachran sa !!!!!! nevies asi co je schizofrenia preboha
mame j uv rodine....((( moj bratranec ju ma,a chcel zabit v spani nozikom svoju mamu !! moju tetu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! toto nie su srandy...ohrozujes aj svoj vlastny zivot,....s takym clovekom sa neda normalne vychadzat ani zit,a dokonca nemozes mat s nim ani deti, mohol by im ublizit,a tiez aj by to mohli zdedit,..chces byt teda odkazana na zivot bez deti s chorym muzom na krku,ktory ta hocikedy moze pichnut nozikom pri spani?asi nie...tak sup prec..
ja som mala partnera sest rokov so schizoidnou poruchou osobnosti :((((((((((( mal velmi blizko k cistej schize, neprajem to ani v najhorsom sne nikomu...nechcem ta strasit..
ale jeden den ma miloval a nosil na rukach bol vysmiaty...a na druhy den mi dal dve facky z nicoho nic,lebo som ho otravovala proste a chcela som ist na prechadzku a on nechcel....ziadne city nemal..v tieto dni...:( bolo to to najhorsie,co som v zivote zazila...radim okamzite, ruky prec od schizofrenika...ak nechces byt cely zivot nestastna
ahoj
ja ti mozem opisat velmi presne takyto vztah. Je pravda, ze schizofrenia ma mnoho podob a priebehov, tak ti opisem svoju vlastnu skusenost. Mam kamarata, schizofrenika. Ma s priatelkou male deti a viem, ze jeho priatelka ho musi naozaj uprimne lubit, lebo kazda ina zena by ho davno opustila. On sam osebe je az chorobne ziarlivy clovek a ak nanho pride "horsie obdobie", tak je to s nim na nevydrzanie. Proste jeden den je uplne normalny, dalsi den je proste cudny.. inak velmi komunikativny clovek sa proste pozera do steny, nema absolutne naladu na nic, je uplne inym clovekom. Ale najhorsie je to, ze jeho ziarlivost nadobudne obludne rozmery. Zacne proste bez dokazov obvinovat svoju priatelku z nevery, hnusne jej nadava a podobne, samozrejme "dokazy" ma len vo svojej hlave. Uz do zaslo az tak daleko, ze si nechal normalne doma naistalovat kamery a ked nie je doma, sleduje ju cez mobil. Viem na 100% ze priatelka je mu uplne verna, poznam ju uz roky a je to dobre dievca. Aj on to vie, ale on nevie svoju choru mysel ovladat. To jeho mysel manipuluje s nim. A to su este aj formy schizofrenie, kde clovek vidi, alebo pocuje neexistujuce veci. Je to hrozna choroba a aj ked sa moj znamy snazi liecit a chodi na terapie, nikdy to asi nebude uplne ucinne. A to ma len nejaku lahku formu choroby.
No ved prave..
Ak si taka statocna, tak mu pomozes uz len tym, ze s nim budes.
Velmi do buducnosti ale nehlad.
Nech to boli, ako boli, pravda je takato a ja klamat neviem.