Ahojte. Apelujem na tých čo majú skúsennosť. Tý, čo budete mať stupídne komenty, budem tak aj reagovať. Takže takto. Zoznamila som sa s mužom. Už na začiatku ma upozornil, že je schizofrenik. Vela som si o tom načítala a aj vela viem od neho. Na vela vecí ma vopred upozornil a na všetky moje otazky mi odpovedal. Nič mi netají, podla mozností. Je velmi inteligentný a svoju chorobu si uvedomuje a naležite sa aj lieči. No rada by som vedela nieco, od tých čo s takým človekom žijú v domacnosti. Nakolko ma velmi pritahuje a mam ho rada, uvazujem o vztahu. No on sam to necháva na mne. Hovorí, ze ma nechce zavadzat ani tlacit. Chce aby som si vsetko premyslela a plno si uvedomovala, ze to moze byt tazke. Hovoril mi aj o striedavych obdobiach ,kedy je to zle a aj v pohode. Vei si s nim rozumiem a paci sa mi jeho uprimnost, aj ked viem , ze odpovedat na moje otazky je pre neho tazke a vucerpavajuce. Rada by som vedela nieco a suziti s clovekom ,ako je on. Dakujem za komentare.
Priateľ schizofrenik
HelgaJ .. Mo to roky , je po 30-tke.. To najhorsie vraj prezil 5 r. Dozadu. Pocul vraj hlasi a mal vidiny. Teraz sa v nom strieda len nalada.
HelgaJ .. Mo to roky , je po 30-tke.. To najhorsie vraj prezil 5 r. Dozadu. Pocul vraj hlasi a mal vidiny. Teraz sa v nom strieda len nalada.
Pisem z vlastnej skusenosti.
Srdce ti pukne skor, ci neskor, ver mi.
Schizo pacienti su velmi casto nadpriemerne int., laskavi, skveli ludia.
Porad sa s jeho lekarom, nech ti vysvetli. Ale viem, ze ak je tato porucha diag.
v juvenilnom, mladom veku, tak progreduje. Vdaka modernym liekom pomalsie.
. Nerada ta sklamavam, ale dedia sa
k nej sklony.
Rozhodne mu mozes byt velmi napomocna.
Nie je schiza ako schiza, aj tak to treba brať, jeden počuje hlasy, iný vidí duchov, ďalší má oslabenú vôľu a tak ďalej. Ja by som povedal, že sme si tu navzájom ako dievčatá dosť poradili:-)
Ja ti poviem takto.. s už manželom, ke´d sme spolu ešte len chodili, pár mesiacov čo sme sa dali dokopy som si s ním preskákala ťažkú depresiu + úzkostné stavy.. a tiež som vtedy veľmi uvažovala, čo a ako ďalej.. lebo tie psychické choroby ostávajú v rodine a nikdy sa ich na 100% nezbavíš.. bral AD a nejak do roka do dvoch sa dal dokopy, ale bolo to ťažké pre neho aj pre mňa.. ale nechalo to na ňom stopy, to vidím.. a to je "len" depresia (aby som nezľahčovala depresiu ako takú, ale v porovnaní so schizou je to iné)..
každopádne, ľudia sa časom menia. a to aj tí zdraví. prajem ti, aby si sa dobre rozhodla..
Sejla, najprv ho sama prekukni a potom hodnoť, či je tá jeho schiza vážna alebo nie. Môže a nemusí byť. Ak je však jeho stav vážny, tak by si on sám mal byť vedomý toho, že sa do vzťahov nemá púšťať. Ako som povedal, tých poddruhov je hrozne veľa a nedá sa zovšeobecňovať. Každý blbne po svým, či už má alebo nemá schizu...
Dakujem za komentare. Uvedomujem si, ze to moze byt velmi tazke. No obavam sa, ze jeho normalne ja, je zial mojou chybajucou polovičkou. Neviem ako to povedat. Mala som viac krat vztah. No nik nebol, ako on. Obavam sa, ze je v urcitom slova zmysle " ten pravý" , ako sa hovorí. Žial má, ale túto chorobu. Vo mne sa to tak dievčatá bije , ze to nieje normalné. Z jednej stranky ho chcem opustit, no z druhej mi asi pukne srdce.
Maji, ja si tiež myslím, že chodiť k lekárom po kadejaké infekcie nemá absolútne žiaden zmysel a inak pokiaľ pije, tak nech neberie vôbec žiadne lieky, lepšie spraví. Kombinovať drogu s drogou nie je práve najrozumnejšie, resp. vôbec to nie je rozumné, či nerozumné.
Ahoj
ja mám otca, ktorý má diagnostikovanú schizofréniu. Svoju chorobu si nechce priznať, i keď si ju uvedomuje. Chodieva každý mesiac na infekciu k lekárke, aby sa utlmili prejavy choroby. Poslednou dobou je to ťažké, pretože sa správa dosť podivne, ale občas má svetlé chvilky a vtedy je taký ako si ho pamätám pred chorobou. Podľa mňa si treba naozaj všetko premyslieť, pretože časom sa zmení jeho osobnosť. Ja mám 25 rokov. Môj otec trpí touto chorobou asi 10 rokov. Presne si pamätám ako sa to nenápadne začalo prejavovať a ako sa začal meniť. Môj otec je ale iný prípad, pretože sa odmieta liečiť a odmieta brať lieky, plus dosť pije. Len som ti chcela ponúknuť iný pohľad na vec. Ovplyvňovať ťa nejako nechcem. Veľa šťastia prajem
MP, to som akurát chcela napísať. že keď už zamyslieť sa, tak poriadne a nad všetkým