Zubarina v 27 rokoch

Príspevok v téme: Zubarina v 27 rokoch
hulenica1

Ahojte. Mam 27 rokov a som uz vystudovana farmaceuticka ale mojim snom bola vzdy zubarina. Na farmaciu som sla iba preto, ze som sa po strednej nedostala na zubne lekarstvo. Teraz v 27 rokoch som sa uz po niekolkych rokoch v lekarni dost financne zabezpecila a rada by som to skusila ist opat na zubne lekarstvo do KE. Myslite si ze je neskoro zacat s tymto odborom v 27micke? Ako zubarka by som skoncila v 33 rokoch. Mohla by som potom rovno vykonavat povolanie ako zubarka alebo by som potrebovala este dalsie roky na atestacie ako vseobecni lekari?

Z coho presne su prijimacky na zubarinu do Kosic? Iba z tych dvoch knih chemie a biologie? Su otazky na prijimackach presne z tych testovnic? Prijimacok sa nebojim, kedze na farmacii som pracovala na katedre organickej a anorganickej chemie, takze chemiu by som vedela a z biologie si snad hadam nieco pamatam.

Co myslite, oplati sa mi do toho ist a splnit si sen aj po niekolkych rokoch?

Money

Tak potom nemas vobec nad cim vahat kedze financne sa o seba postaras, rodinu neriesis nema ti co branit. Uz len sa tam dostat, ale na tvojom mieste ak peniaze nie su problem skusim dat prihlasku na zubne aj ke aj ba aj mt, len tu je zas problem ze na kazde prijimacky sa treba ucit ine kedze ke a ba maju svoje testovnice a mt maju max pripravne kurzy a inac len z ucebnic zo strednej. Ale jednoznacne to skus nemas co stratit a v najhorsom ked zistis ze to nie je ono to nechas.

hulenica1

Money - Ano viem, tiez mam strach prave zo vsetkych tychto negativ a neviem ako sa s nimi popasujem, mozno na to vobec nemam.

Studovala som farmaciu v Cesku, takze na Slovensku by som mala mat studium zadarmo, okrem toho, ze si budem platit odvody. Za tie 3 roky co som pracovala v lekarni som s i zarobila dost na to, aby som nemusela pracovat popri skole ale sustredit sa len na studium.

Co sa tyka osobneho zivota a rodiny tak ten som nemala ani doteraz a nechyba mi to. Deti mat nikdy nebudem kedze ich z lekarskeho hladiska mat nemozem a zmierila som sa s tym, prave preto sa snazim svoj zivot napratat niecim inym ak mi rodina a deti sudene neboli a cely zivot pracovat za tarou a vydavat lieky nechcem, uz teraz ma ta praca ubija hoci je to financne na Slovensku velmi dobre ohodnotene a nikdy som sa o pracu a peniaze nemusela bat.

Money

Ja ti skusim poradit tak trochu prakticky co to obnasa .........zubarina je financne narocna a vzhladom na to, ze si uz jednu vs vystudovala si hradis studium, co rocne na upjs je neviem kolko ale ratam 1000 az 1500 eur, okrem toho co poznam studentov zubariny musia chodit na rozne kongresy konferencie niekedy im cast plati skola inokedy si to platia sami, dalsia vec je ako by si stihala pracovat hoci len na polovicny uvazok v lekarni popri tom vsetkom uceni a rataj tiez s povinnou praxou v zubnej ambulancii vo vyssich rocnikoch, o lekarskej fakulte upjs mam tiez svoju mienku a nie dobru. Ostatne veci co sa tyka, toho ze by si zila na intraku a tvoji spoluziaci mali okolo 20 a zurovali to je osobitna kapitola a ja by som bola radsej za byt a to vravim zo skusenosti, lebo ten vekovy rozdiel pocitis. Svojim prispevkom ta odradzat nechcem urcite len ti pisem to najhorsie co ta caka, aby si vedela scim ratat a to vobec nevravim, ze by si nasla muza snov ak nemas a chcela rodinu, tym by sa ti studium znacne predlzilo resp skomplikovalo a keby chcete spolocnu domacnost zas je tu otazka penazi. Ale da sa to v poho ak zvladnes prijimacky, lebo hranica je kazdorocne vysoko cize neplanuj prv sa tam dostan a do ke menej beru ako do ba. A poznam jednu babu s ukoncenou farmaciou a pred rokom skoncila medicinu takisto vo veku v akom by si ty koncila, ale osobny zivot ziaden

hulenica1

erikman - ja som uz v CR studovala farmaciu a na vychode mam uz zazemie aj rodinu, nechcem uz v takom veku opat balit kufre a vydat sa tak daleko, okrem toho ma to financne vyjde aj viac, kedze tam uz mam roky odstudovane a platila by som si kazdy jeden, na Slovensku som este nestudovala a studium mam preto zdarma, platit budem len odvody, co je v porovnani s tym co by ma vyslo v Cechah nic.

Ty si inak studoval na LF UPJS? Mas zle skusenosti s profesormi? Mozes napisat viac, nikde neviem najst nejake forum so skusenostami so zubarinou a profesormi v KE. :(

barborkaa26 - Dakujem a velmi drzim prsty nech sa to podari jedneho dna aj Tebe a splnis si sny ohladom vysky. Drzim palce aj s chorou mamkou, nech to spolocne zvladate a ste oporou jedna pre druhu. :)

barborkaa26

ahoj urcite chod ak mas moznost :) ja by som tiez velmi chcela ist studovat ale ostat bez prijmu by bola v mojej situacii pohroma..som len sama s chorou mamou a vsetko je na mne... mozno raz externe :) ty si sikovna baba ako vidim fakt je ta skoda aby si neisla :) navyse s tymto odborom mas velku moznost ze sa budes mat super :)

erikman

No ja už na LF UPJŠ nikdy, ale na druhej strane ťa chápem, že chceš byť na východe. S tými podkladmi aspoň počkaj do januára, lebo ich zvyknú každé 3 - 4 roky vymieňať za nové. Neviem, v ktorom roku boli nové naposledy, ak pred rokom, dvomi, tak si zadováž už teraz. Na zubarinu sa tam ťažko dostať, ale ak budeš drtiť tie knihy dookola, máš veľkú šancu, len či ťa nesklame prístup vyučujúcich, ktorý by si inde mohla mať diametrálne odlišný.

hulenica1

Dakujem vam vsetkym za pozitivne odpovede. :)

Tento tyzden si asi objednam testovnice.

Aj ked som z toho velmi nervozna, je to predsa len 6 rokov, budem musiet zit na intraku, uz som si zazurovala v zivote dost ked som studovala farmaciu, teraz by som sa chcela sustredit len a len na skolu. Snad nebudem kvoli otmu nejaky outsider. :(

Mam strach aj z noveho a mladeho prostredia, dravych ludi ale myslim ze to vyskusam.
33 budem mat tak ci tak, ci to skusim alebo nie takze je to asi jedno, zivot na nikoho z nas necaka.

denisaf

Marosko tu nejde o to ze by ta plomba bola draha ale o to ze na Slovensku mame na hovno platy... ja mam biele plomby roky a su super ked som mala amalgam kazdu chvilu som bola u zubara co sa mi odlamovali stale....

philips

Marosko, poisťovňa zaplatí polovicu? A kde? Poisťovne platia na zuby smiešne sumy a to viem z prvej ruky.. A myslíš, že práca na tej plombe je jednoduchá? Že to tam len strčíš a tým to končí? To si dosť na omyle, tak tu prestaň trepať kraviny, keď o tom vieš asi toľko, čo môj pes.. A ročné štúdium? Seriózne?

erikman

Ahoj, choď, len neodporúčam UPJŠ - len čo budeš sklamaná - tam sa nevedia správať k mladším študentom a k titulovaným sa správajú ešte horšie. Ak chceš o tom pokecať viac, napíš mi, mám tu kontakt.