SIBO - Small Intestine Bacterial Overgrowth - oznacuje nadmerne mnozstvo bakterii v tenkom creve. Nemusi sa vzdy jednat o "zle" bakterie, niekedy sa jedna len o translokaciu "dobrych" bakterii z hrubeho creva (kde patria), do tenkeho creva (kde nepatria).
Ja sa zo SIBOm pasujem uz nieco vyse rok a hodnotim, ze som na tom o takych 85% lepsie, ako pred rokom. Rozobrat celu problematiku do jednej spravy je velmi narocne, ale rad odpisem aj na mail a pomozem, kolko budem vediet.
Mne v zasade pomohli nasledovne veci:
1. Normix - viackrat som sa vsak stretol s tym, ze bakterie nan lahko ziskavaju rezistenciu a preto niekomu nemusi slapat - je dobre vyskusat aj prirodne antibiotika:
1b. Oreganovy olej v kapsuliach (odskusal som Now Foods), jeho uloha je podobna ako pri Normixe, ma velmi podobnu ucinnost [1] a ZREJME menej vedlajsich ucinkov
2. Nizkosacharidova strava - hlavne v zaciatkoch, kedze SIBO su bakterie, ktore primarne ziju z prijatych sacharidov, ktore nasledovne premienaju na plyn - Hydrogen, pripadne Metan. Takato strava sposobila nahle zlepsenie nafukovania, kedze som prestal krmit bakterie.
3. Prebiotika (Butren) a probiotika (L. plantarum) po antibiotickej liecbe na znovu-nasadenie zdravej mikroflory.
SIBO je porucha crevnej mikroflory. Ta sa dnes cim dalej tym viac povazuje za samostatny organ ludskeho tela, ktory naplna v nasom organizme mnozstvo funkcii. V mojom pripade k ziskaniu SIBa doslo zrejme po otrave mliecnym jedlom v restauracii. Dostat toto cele znova do rovnovahy je naozaj beh na dlhe trate, mne este po roku stale chyba mojich pocitovych (subjektivnych) 15% do toho, aby som sa citil tak, ako predtym.
Mimochodom, clovek so SIBO-m je nachylny aj na deficity magnezia, vapnika(vit. D), vit B12, caste pH nerovnovahy - acidoza, etc [2, 3], takze toto moze sposobovat dalsie problemy a spirala pokracuje.
[1] - Chedid V.: Herbal Therapy Is Equivalent to Rifaximin for the Treatment of Small Intestinal Bacterial Overgrowth, 2014
[2] - Dukowicz A.C.: Small Intestinal Bacterial Overgrowth, 2007
[3] - Bures J.: Small intestinal bacterial overgrowth syndrome, 2013