je sanca ze by mi dali hypoteku popripade ist s takym platom do podnajmu?
ako vyzit zo 400 eur?
To je mozne, ale aj ovela vyssie naklady. V konecnom dosledku by si bola na tom istom, ako aj tu.
boze moj... čo jej tu radíte tahať 2 roboty...
kamos mi siel robit do Trnavy je tam uz skoro polroka a zaraba 800€
este nie je kmenovy, ale ked bude dostane do podnajmu aj byt jednoizbovy...
radsej sa treba preorientovat na pracu kde je aj ubytovanie, a je tam toho , najlepsie su asi Trnava a v BA-VW
je blbost tahat dve roboty, ja som tak tahala polroka a uplne mi stacilo, o 4 som vstala do jednej roboty, o 14 som koncila o 15 nastupovala v druhej, o 23:00 som dosla domov, o 4 vstavala a tak dokola... polroka..! a za čo??? za almuznu? aby som mala 500€
keby som tak pracovala od rana do večera, 6,7dni v tyzdni v Nemecku nemala by som 500 ale 5 000€
Je to malo a z toho vyzit je naozaj tazke. Pricom splacat dlhy by bolo este tazsie. Treba si k terajsej praci najst este dalsi job pomimo. Napriklad od - do si v svojej riadnej robote a potom na poobede by si si zvolila este nieco ako ist robit na par hodin taxikarku. Taxikari su ziadani a stale hladani. Treba ich. Tym padom by uz bolo menej problemov s peniazmi. Porozmyslaj o tom. Kamos odisiel z debilnej fabriky, kde ho len zdierali a dnes robi taxikara. Kym bol vo fabrike, tak mal minimum a este aj z toho mu kopu zhltla zdieracsa agentura, ako je to na Slovensku v poslednych cca 15tich rokoch velka moda, zamestnavat chudakov Slovakov do fabrik cez debilne slovenske agentury, ktore im este aj z tej minimalnej mzdy polovicku kazdy mesiac ukradnu... ten chalan bol zufaly a zakomplexovany a nevedel si ani najst dievca, lebo ho ziadna nechcela s takym platom, pritom nebol skaredy, ale skor krajsi. Nakoniec to zabalil, zacal robit taxikara, sice je tak od 12 do 16 hodin denne v robote, ale ma sa k svetu, konecne je stastny, zalozil si rodinu a ma dvojicky a vie ich uzivit, aj hypoteku splacat a jeho zena nemusi nic robit, ale je doma pri malych detoch. Do fabriky by sa uz v zivote nevratil. Iny chalan, ktory nabuchal kocku a musel sa ozenit, dopadol podobne, ze z fabriky odisiel, lebo nechcel robit za minimum. Stacil mu vodicsky a chodi rozvazat pecivo do obchodov. Robi sice 12tky nocne 7 dni v tyzdni, ale este je mlady a zdravie mu sluzi zatial, tak to tak berie, ze vsak nic lepsie by nateraz nenasiel a do zahranicia sa boji ist. Dnes sa clovek aj vodicskym preukazom lepsie uzivi ako s vysokoskolskym titulom. Neraz vidime zenu autobusarku a kde-tu sa vyskytne aj zena kamionistka. Bratislavske elektricky... tiez. Nieco vymysli, ale hlavne neohrnaj nosom nad takou a onakou pracou, lebo brat treba to, co sa ponuka. Aj keby si mala zrovna vystudovane pravo alebo ekonomiu a pracovnych miest pre osobu tvojho vzdelania niet, neohrnaj nosom nad pracou taxikarky, ani casnicky, ani predavacky, nieco predsa robit musis.
Toto (dufam) nebude o tebe, ale... Dnesna fajnova mladez zo Slovenska rozmysla asi tak, ze urobit vysoku skolu (lebo hura, vysoka skola nas zachrani, vysoka skola nas spasi = mladucky a osprosteny kuraci rozum takto rozmysla) a potom cakat, ze padnu pecene holuby do huby a pohrdnut tymi prac. ponukami, co sa ponukaju. Stastny a mudry je taky clovek, ktory si uvedomuje, ze samotny fakt, ze ma titul, ho neuzivi, lebo z titulu sa ani nenaje, ani neoblecie. Ale z penazi si nakupi potrebne pre seba, z toho sa naje a oblecie. Teda ze z titulu nevyzije, ale z penazi ano. Lepsie je takej, ktora bez titulu v zahranici robi casnicku ako takej, ktora s titulom za minimalnu mzdu v kancelarii na Slovensku sedi a place do vankusa, preco nema peniaze, pozerajuc sa pritom, ako kopa restauracii hlada casnicky a kopa supermarketov predavacky a kopa taxisluzieb taxikarov/taxikarky. Alebo inak povedane, komu sa neleni, tomu sa zeleni. Mudry je ten, kto chape, ze zit moze len z penazi a nie z peknych snov a ani z titulu, co je v mojom ponimani 5 zahodenych rokov zo zivota, pretoze k vyssiemu zarobku to cloveka nepovedie, iba ak k tazsiemu hladaniu prace a k nezamestnanosti a k dozivotneu sedeniu rodicom na krku (teda kym chudakov rodicov, co nanho pocas studia 5 rokov nakladali, na kompletku neporazi a do hrobu neprivedie), plus mu to "krasne vyformuje charakter" ze to z neho urobi pysneho a namysleneho cloveka, ktory uz nebude chciet robit to, ci ono, takze radsej rodicom na krku sediet, jak pohnut sa a hoci za toho taxikara to ist skusit.
Vsetko sa da. Musis is do podnajmu s niekym. Najlepsie vyjde viacizbovy byt, pre kazdeho jedna izba. Dobre je sa tiez skladat na jedlo a varit spolu, ak je to mozne. V zahranici si nemysli ze sa budes mat ovela lepsie. Tiez budes zit v biednych podmienkach, pravdepodobne este horsich, len aby si nieco nasetria.
na tu hypoteku som sa pytala bohuzial ked mam plat 410 eur nedali mi ju... podnajmy mame v nasom meste garsonky od 270 - 350 eur ... budem asi musiet hladat pracu v zahranici radsej...
Ak sa uskromníš, aj z takého platu sa "dá" vyžiť. Ja mám 460 eur v čistom, žijem sama v prenajatom byte, samozrejme že väčšina príjmu ide na nájomné, no a ostatné si platím z úspor. Radšej žiť takto, ako sa na niekoho prikvačiť a byť od neho závislá, alebo zostať doma a byť považovaná za nesamostatné decko, a stále sa niekomu prispôsobovať.
Ja keby som minul viac ako 100 eur na jedlo mesacne, tak mam z toho blby pocit.
V dnesnej dobe, ked mas pocitac a net, nepotrebujes ani telku, zadara su aj hry... ja neviem na co ludiap otrebuju, asi na auto, ked chces mat vlastne? A luxusne jedlo a restiky... Okrem toho ked pracujes, dostavas aj gastrace nie? Cize tam vlastne jedlo riesis len okrajovo...
180 v cistom ti nestaci mesacne?
Napriklad v kauflande predavaju k veceru zeleninu casto za 9 centov alebo 1 cent. Kto vie, usetri tam aj 20 eur mesacne, atd... da sa prezit. Treba sa vediet prestravovat velmi lacno. A oblecenie so second handu. Da sa z toho zit, len ziaden luxus to nebude. Na druhej strane, stredna trieda je dost rozmazlena uz , a ocakava luxus.
Zo 400, to das, zober nejaku lacnejsiu samostatnu izbu za 170 eur v podnajme, a ostane ti 230 eur na ostatne. Telefon mas do 10, internet za 12, elektricenku 25... a zvysok ti ostane v cistom. To mas cca 180 eur mesacne na vsetko ostatne... saty, jedlo, a popripade lieky. Na kozmetiku sa tiez treba vykaslat, staci kokosovy olej na plet. Da sa z toho vyzit, len ludia si zvykli na luxus, na blbosti rozhadzovat... stale nove veci, drahe, zeny draha kozmetika, kabelky, blbosti... veci ktore nepotrebujes k zivotu.