vsimol som si ze sa tu riesia vztahy a manzelstva.
Ja mam otazku, preco na zaciatku vztahu ked sa clovek do niekoho zamiluje a ma tie steklive motyle v bruchu sa zda byt laska tak krasna, nekonciaca a po dvoch troch rokoch zvadne?
Preco v jej zaciatkoch ma clovek pocit ze to nikdy neskonci, ze to vydrzi naveky, ze toho druheho do smrti bude milovat, nikdy ho neopusti a pojde s nim aj na koniec sveta ale prejde nejaky cas a to zalubenie, poblaznenie opadne a nastane vytriezvenie a nadsenie klesa? Preco?
Vidim z mojho okolia kamaratov ze na zaciatku isli z baby zosaliet, chceli vediet o kazdom jej kroku, chceli ju vidiet, pocut, citit, dotykat sa jej, nosili jej kvety, bravali ju na vylety, kupovali darceky, brali ju vsade skoro so sebou, vodili sa za rucky..... ale casom, po par mesiacoch, roku, dvoch, troch bol velkej lasky koniec alebo aj ked bola uz bola ina, ignorovali sa, nadavali na seba, nepomahali si tak ako v case zalubenia, nevolali si tak kde si.... Proste vsetko bolo prec, fuc... Preco?
Len chcem vediet ze na zaciatku ked sa clovek zalubi si mysli ze to bude naveky, ze nikoho tak skveleho uz nenajde a predsa.
Prečo je láska v začiatkoch tak krásna nekonečná ale časom chradne?
*Bubliii*
Veru ak je pravá niečo také nehrozí.
Súhlasím s tým, že pravá láska nechradne. Zamilovanosť opadá, cca po tých 2 rokoch a potom už padajú ružové okuliare, zrazu človek zisťuje, že ten druhý má aj zlé stránky, a nastáva obdobie kompromisov a tolerancie.. ale musia chcieť obaja, inak to nepôjde a skôr či neskôr nastane rozchod. Ale ak obaja chcú, potom bude láska len a len rásť :) Inak, ja som nikdy tie motýle nezažila :D alebo o tom aspoň neviem, zamilovanosť vyprchala po 7mich mesiacoch, ale cítila som, že to chcem potiahnuť ďalej :)
A keby sme s priateľkou pojedli motýle, tak by sme ich potom mali aspoň na jeden týždeň v bruchu? Vidlochvost by bol ten najvhodnejší? Ktorých by ste mi poradili? Ktorý vám chutil najviac?
Jedna vec: Predovsetkym, lebo mentalne nevyzrety clovek nechape, ze motyle v bruchu nemozu trvat vecne a laska je najmä o rozhodnuti. Ked sa urcity konkretny chlap rozhodne pre urcitu konkretnu zenu a ona mu to opätuje a daju sa dokopy, tak si musia aj po case, ked uz tam tie motyle v bruchu nie su, uvedomit, co si slubili a svoj slub dodrzat. To znamena, aj keby zena stretla neviem, akeho, ktory by bol este krajsi, este bohatsi, s este vyssim vzdelanim, s este krajsou vysportovanou postavou a svalmi neviem akymi a zacal by ju ten pan dokonaly balit, ale ona je vo vztahu, tak ked je normalna a nie nejaka cundra, tak zotrva vo vztahu, v ktorom je a nebude opätovat city druhemu muzovi. Komu dala slub, s tym ma zostat, obzvlast, ak ju lubil a nikdy jej neublizoval a mal ju uprimne rad, ale... a to iste plati aj pre muza. Lenze zena hlupa a nevyzreta just pojde za panom dokonalym a dobreho chlapca odkopne. A potom si mysli, ze najde stastie u ineho, ale ho nenajde, lebo si to podla spravodlivosti nezasluzi. A nenajde ho nikdy, lebo ked pohrda niekym dobrym, nebude uz mat dobreho, ale len zleho, ale ked je sprosta mentalne nevyzreta, ona to nevie. Za ublizovanie inym nech necaka od osudu, ze jej bude svet lezat pri nohach a ze ju budu mat vsetci radi. Cize laska je o rozhodnuti a o dodrzani slubu a len dvojica, z ktorej kazdy je schopny svoj slub dodrzat, vydrzi spolu, ostatne dvojice sa rozpadnu.
Druha vec: Typicka slovenska vychova: debilny rodic ponizuje svoje decko. Mlada baba, ktora bola cele detstvo, celu pubertu a cast dospelosti rodicmi ponizovana, stretla muza, ktory ju lubil, vazil si ju a prechovaval k nej uctu, lubili sa a rychlo sa vzali a vyzeralo to, ze zostanu spolu naveky. Lenze tato baba urobila osudovu chybu: so svojim manzelom sa rozhodla byvat vo velkom dome svojich rodicov, cize prakticky s nimi. A pravdepodobnost, ze sa dobry clovek od zleho nauci robit zle veci, je vzdy omnoho väcsia, ako pravdepodobnost, ze sa zly clovek od dobreho nauci robit dobre veci. Co tym chem? jednoducho: ked ten chlap videl, ako sa k jeho manzelke vlastni rodicia spravaju, ako ju ponizuju a ako nou opovrhuju a ako k nej ziadnu uctu neprechovavaju, ze pekneho slova pre nu nemaju a inac jak kravou sprostou ju ani nenazvu, naucil sa on od nich tiez toto, takto ju ponizovat, opovrhovat nou, stratil k nej uctu uplne, lebo si zobral priklad z jej debilnych rodicov. Po 10tich rokoch sa tej babe rozpadlo manzelstvo. Nebolo by sa rozpadlo nikdy, keby si svojho muza nevzala k svojim rodicom byvat, ale by zobrali hypoteku a pratali sa do svojho. Potom mala este niekolko vztahov, ale vsetky sa jej rozpadli. Lebo trubka sprostucka kazdeho partnera tahala byvat k svojim rodicom. Co tym chcem? Rodic, ktory ponizuje svoju dceru medzi styrmi ocami, bude ju ponizovat aj pred zivotnym partnerom, aj pred detmi, vzdy a pred kazdym, pred kamaratkami. No a takato zena, ktora je vlastnymi rodicmi ponizovana, zachrani svoje manzelstvo jedine za cenu toho, ze sa bude vsemozne snazit zabranit kontaktu svojho muza s jej rodicmi a ani svoje deti radsej k nim nepusti. Rodicov svojich sice navstevovat bude, ale len sama, pripadne ked dobehne s detmi, tak len na taku hodinku a dovi, dopo.
Ina baba, ktora bola tiez vlastnymi rodicmi ponizovana, toto vedela a podla toho si aj zivot zariadila. Odisla byvat k svojmu chlapovi a k jeho rodicom - svojim svokrovcom. V tej rodine bola laska, vzajomna ucta a rodicia si svoje deti vazili, tie deti citili lasku, s laskou boli vychovavane a nie bez lasky jak ona. Bol to jej prvy chlapec, od 16tich boli spolu, v 28 sa jej narodilo dieta. No a dnes ma ta baba 35. ALe veru svojho muza k vlastnym rodicom nepustila a ked ich navstivila, tak len sama s dietatom, ale bez muza. Nechcela predsa riskovat rozpad vztahu a vdaka tomu je stale vo vztahu so svojim prvym chlapom a stale stastna.
...samozrejme aj ine faktory ovplyvnuju, dokedy vztah vyzrzi, ale mna napadlo toto a o inych sa rozpisovat nebudem.
a ty - laskavec - napis nam ako to je u teba s tou laskou, lebo z toho co si napisal sa ta tema "Preco je laska v zaciatkoch tak krasna nakonecna ale casom chradne?" vyzera tak ze netyka.
laskavec,
pokial viem, ta silna, povedzme prvotna laska, trva priblizne 3 roky, pri vacsine vztahov zo srdca, pretoze dieta jej v prvych 3 rokoch potrebuje najviac. je to evolucna ludska vlastnost. Tak sme my ludia "naprogramovany" vyvinuty. niekedy daavno bolo bezne, ze ked si ludia sadli, tak uz aj plodili deti... V dnesj dobe to tak uz samozrejme nieje.
vsak to neznamena, ze potom uz ziadna laska nieje,, laska sa meni... ako bolo uz spominane...,, pari sa mozu aj v kuse hadat, a aj tak sa miluju... to uz mozme nazvat za dosledok ludskej hluposti :D niesme dokonali, neocakavaj dozivotne dokonale vztahy...
Súhlasím s názorom, že láska je s pribúdajúcim časom krajšia a silnejšia... Len sú ľudia, ktorí si ju prestanú vážiť, prestanú si uvedomovať, že majú niečo výnimočné, a tým zabijú vzťah. Niektorí si to včas uvedomia, zabojujú a dajú ho do poriadku... Nájdu sa aj takí, ktorí nemilovali. Asi. Neviem. Mala som v mojich očiach dokonalý vzťah a postupne sa presne takto zničil. Nechápem dodnes, čo vlastne bol problém, či si len neuvedomoval, čo máme, hoci tvrdil opak, či ma nemiloval, alebo nie je na ženy, lebo aj to sa stáva. Odpoveď sa asi nikdy nedozviem a teraz môžem len dúfať, že môj súčasný vzťah bude už ten posledný... Ale strašne by som chcela pochopiť minulosť. Teraz to naozaj vyzerá ako niečo, čo má veľké šance na dlhodobé fungovanie, ale po skúsenostiach si už ničím nie som istá.
Laskavec
laska je trvala, trva roky
zalubenie je len docasne, trva len par mesiacov
Niekde som o tom čítala, že čo je to vlastne láska. A tam bola taká obyčajná myšlienka, že láska je vlastne povinnosť voči sebe...
Ludia su strasne neprajni a zatrpknuti...