Viete kedysi som bola dievca plne snov a nadeji, vesela kopa. Vplyvom negativnych udalosti v rannom detstve - velka tragedia v rodine som od malicka trpela OCD poruchou - caste stupanie na ciari, vseliake ritualy v podvedomi s tym, aby sa mojim najblizsim nic nestalo. Bola som skor vzdy utiahnutejsia. Neskor som sa popalila na nohe a mala som vesliake problemy sama so sebou ako vyzeram. Pritom podla okolia vyzeram dobre, ale nikdy som si neverila :(. Spoznala som priatela - jeho mama mi hovorila, ze tieto problemy mam, lebo nie som pokrstena a same vec s diablom, ktore mi na psychike nepridali. Mala som asi smolu .... nebyt tohto stretnutia asi sa skor dostanem z mojich probemov. Stretnutia asi neovplyvnime, nikdy nevieme koho stretneme. Moji rodiacia ma darmo odhovarali, ze mam ist iny smerom a mali pravdu. Ale darmo plakat nad rozliatym mliekom. 18 rokov sa liecim, priatel odisiel zo dna na den do zahranicia, jeho mama to spravila tak, aby som o tom nevedela a vtedy sa to cele vystupnovalo tak, ze spojenie OCD a depresie ma prvy krat priviedli na lieky. Po roku a pol sa vratil. Malo o mna zaujem mnoho muzov, ale kvoli mojej chorobe som nikdy do toho nesla a zostala s tymto priatelom. Lubila som ho, ale je to rodina kde boli vzdy same problemy a este aj strasne nazory vid vyssie. Mala som odist, aj ked som milovala. Ublizila som sebe aj svojej rodine. Kvoli tejto chorobe som si nikdy neverila a tak som niekedy trpela aj vo vztahu, lebo vsak iny ma nebude chciet. Pritom som citliva dusa. Dnes mam 34 rokov, prekonala som tazke veci. Od problemov so srdcom, az po kolaps. Antidepresiva musim uzivat stale a tak sa pytam, ci ma toto vsetko este zmysel. Preco nemozem mat zdravu hlavu ... tolko veci by bolo inak. Som vobec plnohodnoty clovek, ked mam taketo problemy? mozem si zato sama alebo je to naozaj choroba ako kazda ina .... strasne moc som sklamana ... urobila som vela chyb ale vela krat som aj pomohla ... niekedy mam pocit ze tieto psychiatricke choroby su tie najhorsie a nikto nepochopi co to nezazil. Chcem zit, ale mam pocit ze mi uz nic nezabera.
Oplati sa zit so psychickou chorobou?
Neliecim sa antidepresivami. Moje OCD spravanie je tak silne ze lieky ho neovplyvnia a keby aj, museli by to byt tak strasne silne lieky ktore by sa dlhodobo uzivat nemohli vdaka vedlajsim ucnikom...uzkosti a depresie su len vedlajsim produktom mojej choroby, cize obsesivnych myslienok. Ak budem mat obsesie, budem mat aj uzkosti a depresie, ak ich nebudem mat, uzkosti a depresie zmiznu. Je to zacarovany kruh z ktoreho sa neda dostat von.
Ja mam Boha rad a vazim si Ho. Nikdy mi neklamal, tak ani ja Jemu nebudem. Vies, asi sa trochu uvolni. Vsak ked nemas zaplatenu fakturu za mobil, tak im zavolaj a povedz im to, ano, povedz im to, aj ked budes trochu klamat. Fakturu som zaplatila, Vy ste vsetkemu na vine, ano banka, ano banka spravila chybu a nepripisala moje peniaze na Vas cteny ucet. Toto im prezentuj ako pravdu. Ciao bella ragazza, pohoda jahoda.
no a mozem zato ze som sa s tymto narodila? zrejme nie ... je to porucha ... ako ani schozofrenici zato nemozu, teda taki ktori nefajcili marisku. ako berie cukrovkar inzulin, ja musim byt na ad, ale po case prestanu zaberat. viete ako ma to mrzi .... pamatam si este napriek svojej chorobe, svoje dievcenske sny a zivot bez ad dobrym spankom. kazdopadne uz ako mala som ma bala, atd ... neovplyvnim ...
potom co som prezila, verim ze nieco existuje, bolo to tak silne, ze inak sa ani neda. az mi to nahana strach. ale to co pomoze toho sa netreba bat. pre nieco som tu mala este zostat. a dokazat ze aj s touto chorobou sa oplati zit. odvtedy som prezila krasnych 7 plodnych rokov a snazila sa pomahat druhym, akoby to bolo mojim poslanim, vytvorila som podla druhych krasne hodnotne veci od basni, malej knizky az po fungujucu firmu. ale uz bolo toho na mna tak vela, tak som pred vianocami skolabovala. prestali mi ucinkovat lieky a som na dne. bola som hospitalizovana na psychiatrii kde mi dali take kombinacie ze som dostala serotoninovy syndrom. nechcite zazit. som uz z nemocnice vonku a teraz sa ma z toho snazi dostat moja psychiatricka. proble m je aj to, ze zdravotne problemy ma aj moj partner a mala som ich aj ja, no niekedy som mala pocit, ze taham viac ako on.
paradox je ze som prezila zlyhanie srdca, ale takym sposobom, ze ani lekari si to nevedia vystvetlit. za normalnych okolnosti som uz kaput. zostala som tu. ale mam problemy. a ano nesiem si kriz, vela krat som zlyhala, ale vela krat som aj pomohla. ocd je svinstvo. mne to vzniklo presne zo spominanych veci strach o najblizsich. tragedia. atd. aj mama pred mojim narodenim zazila traumu. hovori sa ze dieta to moze poznacit ze struktura mozgu je trosku inak vyvinuta a tak vznikaju ocd, depresie
aj ja mam ocd liecis sa antidepresivami? lebo mne este na zaciatku pomohli, len potom tie problemy a reci z druhej strany ma dlho sekali na dno. darmo moji milovani rodicia hovorili, uz sa spamataj a odputaj sa a ano mali pravdu.
Tak čo ja viem? SKús si najsť nejakú záľubu a tej sa venuj. Ja mam tiež niekoľko nepríjemných zdravotných problémov (pre ktoré napr. dlhodobo nemam riadnu prácu), ale tak mam svoje záľuby a snažím sa nemyslieť na zlé veci...
Btw: Trápne kresťanstvo nerieš, to ti nič nedá - nijak ti nepompôže.
Jeden "veriaci" sa raz ocitol niekde hore pri sv.Petrovi a sťažoval sa na svoj kríž čiže osud život že je príliš ťažký a už ho dlho neunesie..A tak ho peter zobral do miestnosti plnej iných osudov v podobe kríža aby si vybral ktorý mu bude pasovať.Tak skúšal jeden mu zadieral na chrbte druhý ho tlačil ďalší bol ....až nakoniec kdesi v rohu našiel taký čo sa mu pozdával a najviac mu pasoval.Tento si beriem zvolal..."kresťan" To je presne ten čo si nosil doteraz povedal Peter.
Žiť sa oplatí ale nato musíš prísť sama !Každý človek si nesie svoj kríž ktorý je šitý na mieru.Teraz sa na život a problémy pozeráme príliš ľudsky a nízko.
Ahoj smutna dusa, tiez mam OCD znicilo mi to cely zivot a pytam sa rovnaku otazku ako ty. Prezivam denno denne peklo, 24 hodin denne, stale...mam len 20, ale zivot uz mam zniceny a buducnost zrejme tiez... myslim ze viem ako sa citis, pretoze mam rovnaky problem...a bude takych ludi asi viac..nie vela, ale najdu sa ... odpovedat na tvoju otazku radsej nechcem