Ako sa postarať o opustené vtáčatká?

Príspevok v téme: Ako sa postarať o opustené vtáčatká?
Kiwa

Ahojte. Včera som našla pri potoku v starej rúre malé vtáčatká. Šla som za úmorným štebotom a tam boli. Sú veľmi hlboko v rúre ešte rozmýšľam ako ich vytiahnut. Ale už dnes tam bolo cítiť hnilobu, musím ich zachrániť. Ale neviem čím by som ich kŕmila dozajtra kým nepôjdem do mesta kúpiť im niečo. Prosím vás poraďte čo mám snimi robiť keď ich vyslobodim, nechcem im ublizit

abcd123

mikrokacka
Dažďovník má čisto biele vajíčka. Pod lampou sa určite nevyliahne. Je tam neistá teplota a veľmi nízka relatívna vlhkosť. Na liahnutie treba presnú teplotu +- pol stupňa a vyššiu vlhkosť než je v izbe. Musí to byť liaheň alebo inkubátor. Stav vajíčka sa dá zistiť presvietením, silným zdrojom svetla. Keby sa aj vyliahlo, tak je problém s výživou. Pár vtáčikov (vypadnutých z hniezda) sa mi podarilo vychovať pomocou krmiva pre mladé papagáje.

mikrokacka

Prosím pomoc, našla som vtáčie vajíčko. Asi dáždovníka ale neviem ako sa oň postarať. Zaťiaľ je pod mojou pracovnou lampou ale neviem či to stačí. Je zabalené vo vate aby mu bolo teplejšie. Našla som ho včera vonku bolo celkom chladno a bolo studené ale zaťiaľ nesmrdí. Prosím ak viete ako sa oň postarať odpovedzte mi.

Mesačný princ

Kiwa - Ja na tvojom mieste by som si tam sadol na takých 5 hodín a sledoval to hniezdo niekde z diaľky. Mala by si istotu, že tie vtáčence kŕmia rodičia, alebo sú opustené.
Ak by boli veľmi malé, alebo by to boli len vajíčka, tak by som ti poradil niečo iné. Ale takto...

Ono ak takto rodičia opustia mláďatá, tak ich môžeš opatrne zobrať a dať ich napríklad do hniezda drozdovi, ktorý už mladé má. vychová aj sýkorky a iných vtáčikov. je to vyskúšané. Detto to platí aj s vajíčkami.
Ale museli by byť menšie a ty by si musela poznať nejaké hniezdo, kde sa dajú umiestniť.

Biela Kobra

Kiwa, a na tie záchranné stanice, čo som ti vravela, si sa už obrátila? A a tú adresu, čo som ti dala pred troma dňami, si už aspoň zavolala?

Kiwa

Biela kobra
Vieš čo už ich nebudem rusit, ja sa už len teším kedy odtial vyletia a budú zdravé! :)) Ste super vsetci,dakujem!

Kiwa

Úprimne chodím tou cestou každý deň, prejde okolo dosť ľudí a áut, a ty mi chceš povedať, že moje správanie a zachadzanie matku odradí, veď vtáky majú slabý čuch, čiže pochybujem že by ma zacítila.
Ale ďakujem ti za radu, aj keď myslím, že zopár ich tam hnije je to príroda, a viem že by som ich odtiaľ nedostala.
Človek sa predsalen len učí :)))

Biela Kobra

Kiwa, pekne sa im darí, ale už ich tam nechoď fotiť. Ak chceš, pozoruj ich len zdiaľky, ukrytá niekde za nejakým stromom alebo múrom. A áno, vylezú, nám v záhrade takto často zahniezdia v rúre. Rozumiem, že chceš byť toho súčasťou, ale vtáčence potrebujú pre zdravý vývoj najviac zo všetkého pokoj, lebo to skončí pre ne zle.

Mesačný princ

Kiwa - som ti písal, aby si počkala niekde vo vzdialenom mieste, takých 20 - 30 metrov alebo ďalej. Poprípade vezmi ďalekohľad a sleduj tú rúru či nepriletí rodič.

Ono je dosť možné, že rodičia chcú, aby vyleteli z hniezda, tak prestali kŕmiť a hlad vtáčence nakoniec donúti vyletieť. Ako budúca veterinárka by si mohla trošku prírodu poznať :)