Ako sa postarať o opustené vtáčatká?

Príspevok v téme: Ako sa postarať o opustené vtáčatká?
Kiwa

Ahojte. Včera som našla pri potoku v starej rúre malé vtáčatká. Šla som za úmorným štebotom a tam boli. Sú veľmi hlboko v rúre ešte rozmýšľam ako ich vytiahnut. Ale už dnes tam bolo cítiť hnilobu, musím ich zachrániť. Ale neviem čím by som ich kŕmila dozajtra kým nepôjdem do mesta kúpiť im niečo. Prosím vás poraďte čo mám snimi robiť keď ich vyslobodim, nechcem im ublizit

Mesačný princ

To sú mladé sýkorky veľké!!!

Robia si hniezda v otvorených pouličných lampách, rôznych rúrach atď

Nezasahovať, rodičia ich určite kŕmia a nie sú opustené. Ak tam počkáš také 3 hodiny na tom mieste niekde ďalej, tak rodičia určite priletia. Stačí sledovať.

určite ich nevyberaj z hniezda!

Marunka

A to ktorý útulok povedal, že je to pre nich banalita?
Opýtam sa možno blbosť - tá rúra sa nedá prevrátiť/zdvihnúť? Keby ti s ňou nejaký muž pomohol...Kobra má pravdu. Ľudia často "zachraňujú" vtáčiky napríklad vypadnuté z hniezda, pričom vo väčšine prípadov taký vtáčik pomoc nepotrebuje. Ale je skvelé, že ti ich osud nie je ľahostajný. Aspoň ti poradili v tom útulku, ako im pomôcť? Prvé čo mi napadlo, že možno by sa dalo ich vytiahnúť pomocou takej tej malej sieťky, môj brat do nej chytá rybky z akvákra, keď ho ide vyčistiť. Museli by ste ale predĺžiť rúčku niečim...Ak máš čas chvíľku pobudni v blízkosti miesta, kde vtáčiky sú, ale nie moc blízko...a uvidíš, či mamina priletí alebo nie

Kiwa

Z útulkom som bola v kontakte, ale keďže majú nízke náklady na takúto banálnu akciu by sa neoddali. Mám pocit l, že by ani nevedeli čo stým. Ja mám 18 čiže je to trošku bláznivé zo skolou, ale bola som tam už tri krát a nič. Žiadny rodič.Ale dávam tomu priestor je to príroda. Aj keď jedno z nich sa snažilo vyšplhať nebolo dosť sily ani priestoru aby to dokázalo. Pravdepodobne aj keď sú kŕmené zahynu lebo sa stade nedostanú. Sú krehké a ešte nikdy nelietali. Nemám potuchy ako sa stade dostanú.

Biela Kobra

dobrý deň, nie je možné, že majú rodičov, ktorí ich prilietajú kŕmiť? A keď stojíte v blízkosti rúry, jednoducho sa boja prísť "domov"? Zápach z rúry nemusí nevyhnutne súvisieť s vtáčikmi, mohol tam byť už predtým a ako sa trošku oteplilo, viac ho cítiť. Skúste ísť poriadne ďaleko, schovať sa za niečo a trpezlivo pozorovať, či rodičia neprilietajä - vtáčiky sú opatrne a ľudia často v nevedomosti vyplienia hniezda, lebo si myslia, že mláďatá treba zachrániť, a pritom sa ich rodič niekde nepozorovane ukrytý ide zblázniť. Ak by sa naozaj behom dvoch hodín nedostavil žiadny dospelý vtáčik, kontaktujte záchrannú stanicu vo svojom okolí, neviem, kde bývate, napr Záchranná stanica Zázrivá a pod. www.zachranazvierat.sk