Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Je to schizofrénia ?

Príspevok v téme: Je to schizofrénia ?
BojimSa

Dobrý večer. Píšem tu, pretože som už zúfalá a neviem čo si mám o sebe myslieť. Bojím sa, že mám schizofréniu.
Som introvert a nikdy som nemala priateľov. Chodím na strednú školu a stále som sama, takmer s nikým sa nerozprávam, lebo som strašne hanblivá. Neviem, aké to je mať priateľov. Som stále zatvorená doma, vôbec nevyjdem von. Sedím len za TV a PC a tým pádom sa mi všetky informácie a myšlienky uložia v hlave, ale s nikým si o tom nepokecám. Čudujem sa, že mi ešte nepraskla hlava.
Neviem kedy to začalo, ale všimla som si, že sa rozprávam sama so sebou. Vysvetlím ako:
1. Buď si predstavujem, že so mnou niekto je (ľudia s ktorými by som sa chcela priateliť, alebo všeliaké celebrity). Rozprávam sa akože s ním. Avšak podotýkam!!!! Viem, že so mnou nikto nie je. Neviem ako to vysvetliť.
2. Alebo si predstavujem, že ja som tým niekým. Nie som žiadna rozdvojená osobnosť, ani nič také. Nepočujem hlasy, nemám vidiny. Nič také. Ide len o to, že takto sa so sebou rozprávam vždy, LEN KEĎ SOM SAMA. O všeličom možnom, doslova (filmy, o mne, dokonca aj o tom človeku, ktorého si predstavujem). Smejem sa aj gestikulujem a tak.
Mám plnú hlavu myšlienok, názorov, ktoré mám v hlave a nevypúšťam ich. Nemám sa s kým rozprávať, tak si to asi takto vynahradzujem. Ešte jedna vec. Niekedy si uvedomujem, že sa takto rozprávam a niekedy vôbec nie v tom momente. Ale inak viem, že to všetko robím, uvedomujem si to a myslím si, mám schizofréniu.
Budem veľmi rada, ak na to napíšete svoj názor. Ďakujem.

malyspinavycigan

introverti maju dni kedy spolocnost vobec nepotrebuju. takze introvert milujuci spolocnost je velmi relativny pojem. respektive ked sa bavime o silnejsich introvertoch. nemam na mysli ludi niekde vyslovene na pomedzi extrovert-introvert. ja vydrzim aj dni byt bez nejakej co i len mensej dobrovolnej socializacie. nemam na mysli tetu z obchodu, nejaky post na internet, nejaky ujo s nota bene, teta na urade, alebo ked pracujem tak ludia v praci.

hranica medzi tym kto je a kto nie je schizofrenik respektive medzi psychotickymi stavmi a nepsychotickymi je pomerne jasna. netreba mlzit ze je to vsetko relativne. niekto ako autorka temy si to moze spatne vysvetlit. jednoducho je to porucha vnimania realita. ak vediem nejaku samomluvu, alebo som ponoreny do sveta fantazie, to este nie je psychoticky prejav pokym si viem uvedomit co robim a vnimam okolitu realitu. nie je to psychoticky stav. naopak ak si napriklad neuvedomim ze vediem rozhovor s neexistujucou osobou a povazujem ju za skutocnu, hoci neexistuje, tak to je psychoticky stav. chces zazit psychoticky stav daj si lsd a nahraj sam seba na video. a potom po odozneni ucinkov v triezvom stave si ho pozri a porovnaj. su aj ine priznaky ktore musia byt splnene ked sa bavime o schizofrenii. navyse to nie je nejake naucene chovanie ani iny styl zivota. ma svoj biologicky povod v mozgu dochadza k fyziologickym zmenam. poprosim keby sa tato diagnoza brala vazne. zial bohu je to seriozna choroba.

uterak

Samozrejme, ze nemas ziadnu schizofreniu a si uplne normalna. Lebo rozpravat sa sam so sebou a uvedomovat si to, to je normalne. V podstate len nahlas rozmyslas, to sa moze stat. Nenormalne je s psychologickeho hladiska, ked sa niekto rozprava sam so sebou a neuvedomuje si to, pocuje hlasy a rozprava sa s tymi hlasmi. Schizofrenia su hlasove halucinacie. Keby si sa rozpravala napriklad sama so sebou a niekto by vtom vosiel do izby a pozoroval by ta a ty by si neprestavala, lebo by si si neuvedomila, ze ta niekto pozoruje, tak to by uz bola psychicka vada, ale nie toto, co robis. Dnes je vela samotarov, lebo ludia vysedavaju pri pocitaci, takze menej osobnych stretnuti, preto toto. Ked ale vlastnou volou vies toto ovplyvnit a s tym rozpravanim sa so sebou prestat, tak SI ZARUCENE CELKOM ZDRAVA!!! Normalne si najdes nieco, cim sa zamestnas. Telka, radio a casopisy a internet, ale moze byt aj fitko a aerobic, moznoze prave tam najdes kamosky. My sme sa o tom rozpravani sa sam so sebou ucili na psychologii a ucitelka nam to vysvetlila tak, ako uz vyssie uvadzam. Este dodala, ze ked sa rozprava sam so sebou psychicky celkom zdravy clovek, je to z dovodu nedostatku komunikacie. Casto to vraj robievaju napriklad starsi dochodcovia/dochodkyne po smrti manzela/manzelky, lebo su sami a nemaju uz nikoho na rozhovor, tak si to takto akoby kompenzuju.

certiknn

Keby si bol menšieho vzrastu tak tu mam super jesenné aj v zime sa dajú nosiť topanky, dlho vydržia každemu su u nas nie dobré.Su velkosť 41.šnurovacie po členky,hrubšia podrážka čierne a pracky-športový typ.
Ale pokiaľ viem tak väčšina maju 46,44,43
.Pre menšieho chlapca by to bolo.

certiknn

Keby si bol menšieho vzrastu tak tu mam super jesenné aj v zime sa dajú nosiť topanky, dlho vydržia každemu su u nas nie dobré.Su velkosť 41.šnurovacie po členky,hrubšia podrážka čierne a pracky-športový typ.
Ale pokiaľ viem tak väčšina maju 46,44,43
.Pre menšieho chlapca by to bolo.

certiknnnnnnnnn

Moja ddoktori majú toľko klientov že si nepamätaju kto čo povedal,možno že im to leze nanervy, oni nepoznajú vonkajší svet.
Nie si.To je normálne. načo si tam šla,radšej nech rodičia pomožu.A nejakú dg-do poisťovni musia napísať.Radia ti podľa seba oni nie su ty, ty poznáš najlepšie svoj život.
Princ. veď sem chodíš tak sa rád rozpravaš.
Potrebuješ nejaké oblečenie, alebo ťa zušľachtiť.aby si bol krajší ak chceš? koľko máš rokov?
Myslím že na konci si si trochu robil aj srandy.Aj kral chodí na zachod. Aj dojtor.Normálny z mäsa a kostí a bol niekedy deckom-moýno sedel v zadnej lavici za trest.
Však si kľudne rozpravajte, aj spievajte na ulici, vyskajte-je to uplne normálne.
Veď tak sa žilo.Kľudne si robte grimasy na ľudí.(:

certiknnnnnnnnn

Moja ddoktori majú toľko klientov že si nepamätaju kto čo povedal,možno že im to leze nanervy, oni nepoznajú vonkajší svet.
Nie si.To je normálne. načo si tam šla,radšej nech rodičia pomožu.A nejakú dg-do poisťovni musia napísať.Radia ti podľa seba oni nie su ty, ty poznáš najlepšie svoj život.
Princ. veď sem chodíš tak sa rád rozpravaš.
Potrebuješ nejaké oblečenie, alebo ťa zušľachtiť.aby si bol krajší ak chceš? koľko máš rokov?
Myslím že na konci si si trochu robil aj srandy.Aj kral chodí na zachod. Aj dojtor.Normálny z mäsa a kostí a bol niekedy deckom-moýno sedel v zadnej lavici za trest.
Však si kľudne rozpravajte, aj spievajte na ulici, vyskajte-je to uplne normálne.
Veď tak sa žilo.Kľudne si robte grimasy na ľudí.(:

Mesačný princ

Dokonca by som napísal, že tie hranice medzi týmito premennými sú príliš tenké nato, aby sa dali ľudia presne zaradiť do jednej či druhej kategórie.

Rozprávam sa sám so sebou, chodím oblečený horšie, ako bezdomovec, vyhýbam sa oslavám, svadbám, pohrebom a iným udalostiam, mám rád prírodu a dáva mi oveľa viac, ako ľudia....no to neznamená, že nemám rád spoločnosť...len sa nerád nachádzam v spoločnosti, ktorá neladí s tým, čo mám v sebe ja...

Toľko pohľad na schizofrenika :D

PS: veľmi často rozhadzujem rukami, mám syndróm nepokojných nôh, som cholerik, ješiťák, špáram sa v nose, v zadku (ak ma svrbí) a tiež nepoužívam antiperspirant (radšej sa umývam :D)
Nefajčím, nepijem, sexuálne nežijem (len ak sa zadarí :D) Nechodím na diskotéky, do barov, na dovolenky, nemám 300 kamarátov, snapchat, FB, skype a ani iné podivné veci, mám Nokiu 3310.....

a veľa ďalšieho :D

Takže občas sa mi zadarí aj niečo z toho, čo tu píšu ostatní celkom pochopiť :D

Buki

@Mesačný princ Pisala ze nemaju raid spolocnost nie lidi. Ako jeden z naj psycho. ludi co tu chodia by si mal vediet rozdiel.