Dobrý večer. Chcela by som vedieť váš názor a čo mám spraviť. Vo štvrtok som bola u doktora že má ladviny bolia zobrali mi vzorku moču kde som mala leukocity zvýšené doktor mi dal antibiotiká po užití som prišla na kontrolu. Opäť mi zobral moc a výsledky ešte horšie. Leukocity 77 erytrocyty 28 [predtým tam ale neboli]. Doktor ma teda poslal urologičke .na druhý deň som tam šla znova mi brala moc a zrazu už výsledky boli dobré moč čistý. A teraz moja otázka. Myslíte že sa mi mohli zmeniť výsledky zo dňa na deň alebo pochybila doktorka. Problém je vtom že tam bola pani s rovnakým priezviskom .či nahodou nevymenili moč. Som stoho zúfalá lebo neviem či som zdravá či nie a neviem ani čo spraviť lebo bola na mňa protivna ako keby simulujem sa ku mne správala pritom ladviny stále bolia
omyl doktorky
Kď mas hodnory zvýšene nemusí to nič znamenať každý sme iní.
Ale ak su hodnoty oproti minulemu iné, možno od liekov, Alebo
hodnoty sa počas dní menia a to je normalne, nič nie je presne.
A_dr1a mojej kamaratke sa stal presne opacny pripad. Chodila k takej starej drzej zubarke ze ju bolia zuby a ona sa spytala ze ktore ta bolia. Ona nevedela konkretne a tak ju poslala prec. Sla druhemu zubarovi a 13 kazov..
Jaja 15 ale mne nerobila cievkovany moč. Ja som bola normálne na WC a moč jej doniesla. A ako čítam čo znamená to cievkovanie také mne nič nerobila
Ale urologička vyšetrovala cievkovaný moč - priamo z močového mechúra. Ak máš nevycievkovaný moč - stečie tam všetko z okolia.....preto ak máš výsledky z cienkovaného moču - tie sa berú ako tie správne...teoreticky u urologičky mohlo k zámene prísť - keďže výsledky si tam robia sami, ale aj to sa mi zdá málo pravdepodobné....Na skúmavku sa nepíše len priezvisko.....ak neprejdú bolesti, jediné východisko je pohotovosť v nemocnici, tak predpokladám že predpíšu ATB...
ALE JA NEVRÁVIM O ZÁMENE V LABORATÓRIÁCH. Pretože v laboratóriách kde som si bola sama zaniest moč mi obidva razy vyšli zle hodnoty. A to raz vo štvrtok a druhý raz v stredu. No keď som šla k urologičke kde moč som si sama nikde nezaniesla bol len v rámci ambulancie kde ho vyšetrovala doktora tam som mala už výsledky dobre. Preto mi to nejde do hlavy že v laboratóriách kde som si ho bola osobne zaniest boli 2 razy výsledky zle a zrazu o deň nato už u urologičky ( kde sme boli dve s rovnakým priezvisko ) bol zrazu moč čistý.
A ďalších 1000 skúmaviek označených správne..
tí čo tu tvrdíte že u lekárky zámena nemohla nastať alebo teda že to je veľmi nepravdepodobné, uvediem vám príklad - pacient mal skupinu A a o pol roka neskôr už mu vyšla 0, kde myslíte že nastal problém? keďže skúmavka bola označená menom aj rodným číslom toho pacienta len skupina nesedela? nie náhodou v ambulancii kde sa píšu a lepia čiarové kódy a nechtiac zamenila skúmavku s krvou?
Chod k svojmu doktorovi a vysvetli mu situaciu. Podla mna aj jemu sa to bude zdat podozrive. Spytaj sa, ci ti moze znovu napisat odporucanie na zopakovanie testu. Mozno to urobi aj bez toho, aby si sa spytala. Kazdopadne nenechaj to len tak.
Princ, pozerám to tu každý deň, len väčšinou sa tu riešia totálne kraviny, kde nemá zmysel reagovať :)
Takže, čo sa týka testov všeobecne.. Každý má svoj limit, napríklad Western Blot, ktorý je imunochemický je podstatne citlivejší ako klasické testy - len je aj podstatne drahší a tým pádom menej využívaný..
Ako už bolo spomínané, predanalytická fáza vyšetrení je tiež dôležitá - nemám nič radšej ako to, keď lekár posiela vzorky do iného mesta, pričom nedodrží podmienky skladovania alebo prepravy a potom klesajú hodnoty trombocytov, znižuje sa glykémia, zvyšuje kálium atď..
Vyšetrenie moču pomocou indikátorových papierikov má svoje úskalia - napr kyselina askorbová spósobuje falošné výsledky pre viacero parametrov..
Netvrdím, že nemohla nastať výmena vzorky, je to dosť nepravdepodobné, ale stať sa to môže.
Bolo by vhodné zopakovať vyšetrenie moču..