Je to moja povinnosť??

Príspevok v téme: Je to moja povinnosť??
nexus446

Je moja povinnosť starať sa o rodičov ak budem zarábať? Viem, že zo zákona majú rodičia povinnosť do nejakých tých X rokov pokiaľ študujem. Mám 21 rokov.

Ale mám potom ja nejakú povinnosť (vyplývajúcu zo zákona)? Rád by som po škole si našiel trvalú prácu a vypadol od nich preč, pretože mňa z tej rodiny raz drbne... bývať s nimi, deliť sa o izby so súrodencami, fakt ma to ubíja a neviem sa dočkať kedy skončím školu a nájdem si konečne vlastné bývanie... kľudne budem bývať aj v nejakom zasranom feťáckom byte, hlavne preč od nich a hlavne sám...

A oni mi stále hovoria, že ja im budem musieť platiť dlh za to že sa o mňa starali, že im budem odovzdávať peniaze a tak..... a robia zo seba obete, stále ma citovo vydierajú a robia zo mňa toho najväčšieho sebca na svete, najhoršieho, zlého človeka, sa divím že na mňa ešte nezavolali exorcistu....

Proste ma strašne štve, že zo seba robia chudákov a obracajú všetko proti mne.. Je to kurva ich problém že si spravili deti a musia sa o ne starať !!! Absolútne som voči nim stratil city... Ja si chcem v budpcnosti žiť SVOJ život a bez nich, nebudem im odovzdávať žiadne peniaze!! Keď odídem tak sa budem starať o seba a oni nech sa postavia na hlavu.... mám ich už fakt plné zuby, oni by ešte boli najradšej keby mi aj priateľku mohli vybrať podľa ich predstáv... a všetko si ospravedlňujú tým že mi chcú dobre a že ja som ten debil čo nič nevie lebo oni sú skúsenejší... ach bože...

Jaja15

grckagrc - ano sú aj také prípady že "deti" potom dávajú rodičom celé výplaty,ale chalanisko je stále študent a len tu na rodičov pindáka...a to ho živia, šatia, platia štúdium...nikto mu nebráni sa po štúdiu osamostatniť...rovnako sú aj prípady, že mladý skončí školu, zamestná sa, stále býva u rodičov a nechce prispievať na domácnosť....

grckagrc

Ja pisem o tom, ze su rodicia, ktori nechcu od deti prispevok, ale vsetko. Normalne do centa odovzdat vyplatu. Nedonuti. Nemam vyzivovaciu povinnost voci svojim rodicom. Su to dospele osoby.Pravo sa da prekrutit tak ako to komu vyhovuje.

Messje

grckagrc
Mas pravdu skoro vo vsetkom.Preto som sa ho aj pýtala co sa u nich deje,pretoze ho odsúdili hned na zaciatku a nik nevie problem do hlbky.
Ale...nemas pravdu ze ziadny sud ta nedonuti.Ale donuti.Ako som pisala,ked mas z coho,,,proste ti siahnu na plat.A nemozes nic.Vlastne mozes,prestanes pracovat.Ale...nebudes mat z coho zit ty a potom...pokial prestanes pracovat sam od seba,nechas pracu,ktora ti prinasala dostatok penazi...zas mas problem,pretoze si to urobil z vypočítavosti.

grckagrc

Fuuu kolko nezamestnanych pravniciek tu mame :D
Ja poznam chalaniska, ktory brigadoval a doma mu rodicia vsetko zhabali. Vobec ho nesatili a ani nezivili, snazil sa zarobit, aby mal aspon co jest. Tak chodte do prdele so svojou moralkou a pravom. Nie je povinny! Niektori rodicia si robia deti ako zdroj prijmov a otrokov. Dieta rodicovi vrati jeho starostlivost, len v tom pripade, ked bol vychovany z laskou, lebo nemusi, len moze chciet a ziadny sud by ho k tomu nedonutil, ak by ho bili, nadavali mu, pili a nestarali sa o neho. Od takych utiect a zabudnut, ze su rodicia.

Kycera

Nik ma tu neopravil? Ani Galapagos? : D Občiansky súdny poriadok bol k 1. 7. 2016 zrušený a nahradil ho Civilný sporový, Civilný nesporový a Správny poriadok.

Kycera

@ Medzi práva dieťaťa patrí právo na výživné od svojich rodičov, a to platí aj recipročne, hovorí o tom Zákon o rodine. Vyživovacia povinnosť rodičov voči svojim deťom nie vždy končí dovŕšením 26. roku dieťaťa. Prípustné sú výnimky!

@ Problematiku dedenia upravuje Občiansky zákonník a konanie o dedičstve Občiansky súdny poriadok.

@ Messje,
čo sa pýtaš? Galapagos je galapagos aj so svojim faux pas! : DDD Zákony nestačí čítať, tým treba rozumieť! Nechci to od chlapa, kt. nerozumie ani tým základným výrazom. : D

@ A Ty, chlapče, vtĺkaj si do hlavy to, čo tu Adr1a a Messje napísali z oblasti práva. A od ostatných to, čo sa morálky týka!
Moja odpoveď na Tvoju otázku je : "Áno, je to Tvoja morálna aj zákonom ošetrená povinnosť!!!"

Messje

Angel
Ja neviem ist konkretne do cisel.To je ako s alimentami na dieta.Podla zarobku vycisli sud kolko treba platit.
Ja viem o jednom pripade,kde rodicia poziadali sud,aby im stanovil kolko ma ich dcera im financne pomáhať.Ona zaraba naozaj pekne peniazky.
Prehrali.Ona im nic platit nemusí,pretože oni sice naozaj ziju z minimalneho dochodku,ale vo velikanskom dome,ktory keby predali,maju na mozno aj 3-3-izbove byty.
Je to tazko,zbavit sa na stare kolena niecoho,co si sami za zivota nadobudli.Ona ich chcela dokonca vyplatit,aby dom napisali len na nu s tym,ze oni by z toho vyplatili jej brata,ich syna a mala sa spisat zmluva,ze uch tam necha dozit.Nesuhlasili.Len chceli od nej peniaze.Raz to aj tak tak skonci.Po ich smrti ona brata vyplati a bude to jej.On mohol mat ale peniaze uz teraz a kupit si vlastny maly domcek.
Niekedy clovek do hlbky problemu nevidí ,len lutuje tu druhu stranu a...mozno je to vsetko uplne inak.

ANGEL-DEMON

messje.. čo znamená "ma na to" lebo ked človek zarobí tolko ze sotva vyžije sám,..tak nemá na to aby zivil rodiča...
+ si myslim ze by sa dalo prihliadnut na vztahy v rodine..