Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Je to moja povinnosť??

Príspevok v téme: Je to moja povinnosť??
nexus446

Je moja povinnosť starať sa o rodičov ak budem zarábať? Viem, že zo zákona majú rodičia povinnosť do nejakých tých X rokov pokiaľ študujem. Mám 21 rokov.

Ale mám potom ja nejakú povinnosť (vyplývajúcu zo zákona)? Rád by som po škole si našiel trvalú prácu a vypadol od nich preč, pretože mňa z tej rodiny raz drbne... bývať s nimi, deliť sa o izby so súrodencami, fakt ma to ubíja a neviem sa dočkať kedy skončím školu a nájdem si konečne vlastné bývanie... kľudne budem bývať aj v nejakom zasranom feťáckom byte, hlavne preč od nich a hlavne sám...

A oni mi stále hovoria, že ja im budem musieť platiť dlh za to že sa o mňa starali, že im budem odovzdávať peniaze a tak..... a robia zo seba obete, stále ma citovo vydierajú a robia zo mňa toho najväčšieho sebca na svete, najhoršieho, zlého človeka, sa divím že na mňa ešte nezavolali exorcistu....

Proste ma strašne štve, že zo seba robia chudákov a obracajú všetko proti mne.. Je to kurva ich problém že si spravili deti a musia sa o ne starať !!! Absolútne som voči nim stratil city... Ja si chcem v budpcnosti žiť SVOJ život a bez nich, nebudem im odovzdávať žiadne peniaze!! Keď odídem tak sa budem starať o seba a oni nech sa postavia na hlavu.... mám ich už fakt plné zuby, oni by ešte boli najradšej keby mi aj priateľku mohli vybrať podľa ich predstáv... a všetko si ospravedlňujú tým že mi chcú dobre a že ja som ten debil čo nič nevie lebo oni sú skúsenejší... ach bože...

Jaja15

Nexus, ty sa nad sebou zamysli....Máš 21 rokov, študuješ, rodičia sa o teba starajú, platia ti štúdium a ty sa tu ľutuješ a vyplakávaš ako svoju rodinu nenávidíš....Ano rodičia sa o teba musia starať do 26 rokov, to ale neznamená že ti musia platiť štúdium, obliekať ťa a pod.... - musia ti zo zákona poskytnúť len základné veci ako bývanie a strava....vekom si už dospelý(mentálne ale nie)...Ak sa ti nepáči u rodičov ktorí ťa živia, tak preruš štúdium, začni makať a nájdi si prenájom...existuje aj diaľkové štúdium, dokonca a študenti na dennom štúdiu stíhajú brigády aby vypomohli rodičom finančne..Si ešte decko, ktoré si neuvedomuje cenu peňazí...Tvoji rodičia majú dlhy a napriek tomu ti financujú štúdium ...ak by túto tému zadalo decko zo ZŠ tak sa nečudujem, ale vysokoškolák? Ale prepáč možno si stredoškolák ktorý 2x prepadol....Máš 21 rokov, pokiaľ nie si spokojný, prejdi na diaľkové štúdium, nájdi si prenájom a choď makať...jedinú chybu čo tvoji rodičia urobili je, že z teba vychovali takého nevďačného fagana...

Messje

Angel Demon
Nie je to pravda.Pokial rodic zije na hranici chudoby a dieta ma nato,aby sa o rodica financne postaralo,pomohlo,tak sud moze rozhodnut.

a_dr1a

ANGEL-DEMON, rozhodnutie sudu ak bude mat a druha strana to bude ignorovat, tak su aj pravne dosledky dopady.
PS. Ta pani z tej relacie zrejme nemala v rukach pravoplatne rozhodnutie. Never vsetkemu cim v telkach vymyvaju mozgy

Messje

Galapagos
Nic hladat nemusim.
Pokial dana osoba nespise document o vydedeni alebo prepise dedicstva na akukolvek inu osobu,nic sa automaticky nemeni.Ani po 5tich ani po 20rokoch.
Dedicstvo po smrti prepada automaticky na manzela,manzelku,deti...Pokial sa clovek rozhidne za zivota spisat zavet,moze tak urobit,ale musi to podpisat pred notarom a ten to automaticky uklada do systemu.Po smrti sa to v tom systeme najde.Clovek ktory bol vydedeny,to moze napadnut,za zivota alebo po smrti.Ale musi mat velky dovod nato,preco s vydedenim nesuhlasi.O tom potom rozhoduje sud.

ANGEL-DEMON

nie, nie je to tvoja povinnosť, ked s nimi prerušíš kontakt može ti byť fuk čo s nimi je... aj včera bolo vo "svokre" kde teta stara chorá, jej dcera sa vyjadrila pred kamerou ze aj keby sa jej niečo stalo je jej to jedno...nie su v kontakte....

oni ťa len citovo vydierajú to je celé... nedaj sa...

Galapagos

Messje mýliš sa:

Poručiteľ môže vydediť potomka iba z dôvodov, upravených priamo v § 469a ods. 1 Občianskeho zákonníka. Dôvody vydedenia sa môžu vzťahovať i na deti potomkov (vnuci, pravnuci). Tými dôvodmi sú, a teda poručiteľ môže vydediť potomka, ak

a) V rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
b) O poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
c) Bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
d) Trvalo vedie neusporiadaný život.

www.najpravo.sk

Messje

Pekne ste sa tu do neho obuli.

Zakladatel temy
Nie je pravda,ze ak sa o rodicov nebudes starat,tak po 5rokoch si automaticky vydedeny.To by museli oni.
Pokial su bez prace,a ty mas dostatok peniazi ,zda sa mi,ze nejaky zskon existuje,ze by si mal .Ale nie som si ista.
Nemusus ani platit ich dlhy.Je to len v tom pripade,ak by obaja zomreli,a ty by si prijal dedicstvo,automaticky prijimas aj dlhy.Pokial dedicstvo odmietnes ,nepadnu na teba ani ich dlhy.Hlavne ak je vas viac surodencov,tak sa aj dedicstvo,aj dlhy delia medzi vas.Pokial ale oni ziju,nemusis splacat nic.
Tu je ale otazka,preco sa tak k tebe správajú.Co robis zle?Alebo co nerobis dobre?
Chovaju sa tak len k tebe?Najdi si brigádu,ked len na vikendy a budes mat na seba aspon na zakladne veci.Je vela študentov ktori si zarabaju a platia vsetko sami.
Niekde musi byt dovod ich spravania sa ku tebe takto.Skus to rozpisat.

a_dr1a

Uplatnuje sa to hlavne vtedy, ak su uz rodicia dochodcovia (prip.vazne chori), nemaju prijem, nedovoluje im to ich zdravotny stav, ak napr.ich mesacny dochodok nepokryva ich nevyhnutne vydavky-ze po zaplateni najmu inkasa vody elektriny ai nevyhnutnych nakladov im uz neostava ani minimum na zivot a zakladne potreby-strava lieky ai. Zvacsa to byva ked uz je iba jeden zijuci rodic. Lebo ak su este dvaja-ma manzel/manzelka prednostnu vyzivovaciu povinnost pred detmi.
U teba je to tak-ze vyzivovacia povinnost vyplyva pre vsetkych surodencov rovnako. Ak ste styria rozpocitava sa to medzi styroch, prip.kto ma ake moznosti a prijmy (vsak mozes byt aj bezdomovec a vtedy by si oficialne nic nemal). Rozhoduje o tom sud-ake vyzivne na rodicov sa im bude poskytovat a kto v akej vyske zo surodencov bude platit.
Jasne ze su na to zakony-nastuduj si:
www.zakonypreludi.sk
Teba sa tyka paragraf 66 a 67.

A pozor, nenadavaj na SK.
Tato vyzivovacia povinnost plati aj podla Europskeho prava: "Vyživovacia povinnosť dieťaťa k rodičom a starým rodičom (§ 143 ABGB)
1) Dieťa má vyživovaciu povinnosť voči svojim rodičom a starým rodičom pri zohľadnení svojich životných podmienok, pokiaľ oprávnená osoba nie je schopná sama sa živiť a pokiaľ vážne nezanedbala svoju vyživovaciu povinnosť k dieťaťu.
2) Vyživovacia povinnosť manžela, bývalého manžela, priamych predkov a potomkov oprávnenej osoby predchádza vyživovaciu povinnosť detí. V prípade viacerých detí prispieva každé z nich na výživu podľa svojich možností a schopností.
3) Právo rodiča alebo starého rodiča na príspevok na výživné sa obmedzuje, pokiaľ je možné predpokladať, že má príjem z vlastného majetku. Okrem toho dieťa je povinné poskytnúť príspevok na výživné iba v prípade, že tým vzhľadom na jeho ostatné povinnosti týkajúce sa starostlivosti nie je ohrozená jeho vlastná primeraná úroveň výživného."

zivot.cas.sk

ficek.sk