Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Čo to znamená?

Príspevok v téme: Čo to znamená?
Mesačný princ

Mám na vás takúto otázku...Čo by ste robili, ak by vašu prácu ľudia okamžite znehodnotili s dosť veľkými dôsledkami...

Príklady:

Ste zdravotnou sestrou a staráte sa o veľmi choré dieťa. Ak ste pri ňom vy, tak je všetko v poriadku ale na druhej smene nie je dieťa najedené, umyté, dostalo vysoké teploty, poprípade umrelo.... Vy ste pri ňom strávili mesiace a tí druhí ho len tak nechajú umrieť... (S tým, že keby ste tam boli vy, tak by sa to na 100% nestalo a dieťa mohlo žiť a vyliečiť sa)

Robíte v zoo, máte na starosti nejaký druh zvieratiek. pracujete tam už veľmi veľa rokov a tie zvieratká poznáte od mláďat. A teraz príde niekto a tie zvieratká neprežijú... S tým, že ak by ste tam boli, tak sa to nikdy nestane...

Pracujete ako záhradníci, trvá vám mesiace, kým spravíte záhradu a nakoniec vám majitelia povedia, že to je dobré, že nemajú viac financií a že to nebude možné dokončiť. S tým, že ak sa to nedokončí, tak nič z toho, čo ste tam zasadili neprežije a všetka práce bola zbytočná....

ja jednoducho nerozumiem takémuto prístupu, tak mi to prosím niekto objasnite...existujú mnohé ďalšie príklady ale myslím, že tieto zatiaľ stačia....

Moireal

Zapalovac, akurat ty sa tu citis dotknuty. :D Ja niesom ucitelka. Nerobim rozdiely medzi povolaniami, kazde je dolezite. Ale fnukas a reptas, lebo ako som pisala, byt ucitelom je tazke. Taky ktory aj nauci. To sa s tym musi asi clovek narodit. Takze, nech uz budu ucitelia akikolvek, teba to bude srat stale, lebo im pridali a tebe proste nie. Ak by si sa mal dobre, a mal dost penazi, takto si tu neotieras usta.
Mne len pride, ako si sikovno vyuzil temu na utoky na ucitelov. A celkovo si to vsimam aj v inych temach, ktore s ucitelmi zdanlivo nic spolocne nemaju.
Chapem, ze ta to serie, kazdy si zasluzi pridat. Ale oni dostali pridane, lebo sa za seba postavili, tak sa postav aj ty. :-)
Kazda jedna praca sa da urobit kvalitne, aj nekvalitne. Ale je velmi inteligentne generalizovat a hadzat vsetkych do jedneho vreca. Situacia moze byt z vacsej casti zalostna, ale fnukanim si nepomozes. Ja som sa tiez uz zmierila s kvalitou doktorov na Slovensku. :-)
A zaujimave je este to, ze nez dostali pridane, nikto sa na ucitelov nestazoval. :-)

protidebilizmu

ked nadviazem na bielu kobru tak aj nalada v spolocnosti do nejakej miery ovplyvnuje to aky maju ludia pristup k praci, alebo k nejakej cinnosti a tak. urcite aj nizke platy a zle pracovne podmienky maju vplyv. a celkovy pocit slovakov ako je vsetko je nahovno. frustrovany clovek ma urcite iny pristup ako clovek spokojny.

Biela Kobra

Mám podobnú skúsenosť, priam z tých, čo si vymenoval. Bohužiaľ. Deje sa to preto, lebo kašleme na podstatu veci, vozíme sa len po povrchu. Ako tu už bolo povedané, stromy sa vysadia, ale okolo nich sa naleje betón alebo osadí dlažba a nechá sa len 30 cm kruh, takže bez polievania občasná dažďová voda nemá šancu strom dostatočne zvlažiť. Alebo si veľké firmy zaplatia za biele okruhliaky, pomedzi ne popchá okrasné kríčky a o dva mesiace sú z nich už múmie, lebo bez polievania sa na tom žiarivom podklade doslova upečú. Tak ich vyhádžu a zasadia nové. Šľak ma ide trafiť, keď vidím v tescu v kontajneroch nahádzané dvojmetrové tuje naležato jedna na druhej, celé týždne strávia uprostred chodbičky poležiačky, bez vlahy, kým nezoschnú a nepredajú ich po 50 centov alebo nevyhodia. A koľko bolo za tým práce a lásky... Koľko ohnutých chrbtov a bolestí kolien, a všetko to nakoniec skončí v smetiach.
Takýto vzťah máme aj k zvieratám. Nezoberú si domov veselé mačiatko alebo psíča, aby sa vzájomne obohatili o nejaké city a skúsenosti, ale kvôli tomu, že je to moderné a tá farba sa im hodí k sedačke. Takto sa správame prírode, ku všetkému. Ľudia zabudli robiť veci so srdcom, zabudli robiť s dušou, zabudli robiť veci naozaj, zabudli žiť. Radšej budú doma prepínať kanály a pozerať reality šou o cudzích životoch. Neviem, kam to povedie.

Ja123

Ak si dostal riadne zaplatené, tak to ďalej nerieš. Čo ďalší v poradí spraví s tvojím produktom nie je tvoja starosť. Ak je práca finančne podhodnotená, tak primárne toto začni riešiť.

botanica

Suhlasim so zapalovacom a poslednym prispevkom.
U nas sa vysadili stromy, nahradna vysadba, ale na ich polievanie sa uz nevyclenili peniaze, tak stromy skapali a ide sa dalej. Takto sa urobili aj ine vysadby a takisto skapali. Pocity zbytocnej prace u realizatorov su urcite. Orezy stromov, predtym ich vykonavali odborne firmy, s odbornym vzdelanim, stromy boli pekne a zdrave, firmy ich uz nerobia, robia si to sami za pomoci nekvalifikovaneho personalu, stromy a kriky su osklbane, rezy urobene zle, ze ta zelen vykape. Opat, ako sa ma citit ten, co to robil dobre a odborne, ked vidi, co sa s tym deje teraz. Predtym bolo kosene odborne s drahymi strojmi, teraz je to zozvachane az na podu, po trave ani chyru ani slychu. Mozem pokracovat s osobnymi skusenostami zo zdravotnictva, ale uz sa mi nechce, aj tak tu je samy naivny teoretik. :D

protidebilizmu

Mas ludi ktori neznasaju svoju pracu.
Mas ludi ktori su lajdaci.
Mas ludi ktori su neschopni.
Dalsia vec ze ludia su schopni sa rozdavat len do urcitej miery a kazdy individualne. Zalezi na motivaciach, genetickych predispoziciach a na tom akosi to dokazu ukocirovat lebo ani uplne sa rozdat nie je dobre. Vies o tom ze matka tereza trpela zrejme syndromom vyhorenia a dokonca mala chvile kedy pochybovala o bozej existencii ? To sa vie podla jej osobnych dennikov ktore si pisala a ktore sa nasli. Je o tom aj rakusky dokument z roku 2010 alebo tak nejak. Mutter Teresa - heilige der dunkelheit.
Aj samotna predispozicia pre mieru empatie bude asi individualna a nie dana len vonkajsim prostredim v ktorom sa clovek vyvija. Je dokonca maly pocet ludi ktori nie su schopni citit vobec ziadnu emocionalnu empatiu len chladne racionalne aj to obmedzene.
A potom ako ti bolo pisane na tebe ostava len to ako sa s tym vo svojej hlave vyrovnas. Ja napriklad uz davno nemam velke ocakavania od ludi. Ale beriem to normalne nefrustruje ma to vacsinou. Ani ja napokon nie som dokonaly a je to tak ako to ma byt. Mozem sa iba snazit robit veci poctivo.

zapalovac

Učiteľka Moireal sa cíti dotknutá. Blábol o závidení úplne scestný. Detí je málo, učiteľov stále rovnako. Výsledky a kvalita učiteľov je žalostná. Výsledky PISA. Jednoduchá matematika pomer cena/výkon musí byť zohľadnený aj v školstve.
Blabotať o náročnosti povolania, individuálne problémy so żiakmi to sú také typické učiteľské žvásty na skrytie parazitov, ktorí si v školstve bahnia a ešte majú drzosť otvárať papule, že majú málo.Ukážte, že máte výsledky, ste efektívni a prirodzene aj viac dostanete. Čakať s nastrčenou paprčou to by sa Vám páčilo.
Učiteľské povolanie bude atraktívne za 10-15 rokov lebo už vykapú dôchodcovia čo tam parazitujú. Spoločnosť bude tlačiť na vzdelanie detí, kvalitu výučby a to zákonite zvýši cenu učiteľov.Dopyt a ponuka je to jednoduché, je velikánsky dopyt po ITčkároch tak majú zákonite vyššie platy. Za dekádu sa to môže otočiť bude tolko ITčkárov, že ich nebude toľko treba tak klesne aj ich cena na trhu práce. Pracovať ako v socializme a platy mať kapitalistické to je problém školstva a učiteľov na Slovensku. Spomínaná falošná nadradenosť profesií sa prejavuje v školstve asi najvypuklejšie.

Moireal

Mesacny princ, ja by som povedala tolko, ze my ludia sme nedokonali, kazdy ma nejake obmedzenia a to v hocijakej oblasti. Podstatne je dat do veci maximum toho, co clovek ma. A to je fakt vysoko individualne.
Peniaze a pocit vyhorenia zohravaju velku ulohu v takom plneni si povinnosti.

Pocit vyhorenia nastava najskor v povolaniach, kde je uzky kontakt s ludmi. Kazdy clovek je iny, kazdy ma nejake svoje problemy a je tazke kazdemu aj vyhoviet. Aj ten, co sa tu navazal do ucitelov, lebo zavidi, ze dostali par eur navyse, povedal, ze nepodavaju umerne vysledky priamo umerne ohodnoteniu. Vsetko je vsak individualne. V skutocnosti je byt dobrym ucitelom jedno z najtazsich poslani, lebo ten ucitel nikdy nebude schopny naucit kazdeho, lebo v triedach su vzdy od najslabsich po najlepsich. Plati ale aj to, ze zatial, co niekto je v niecom slaby, v inom je dobry.

Ja patrim k ludom, ktori si plnia pracovne povinnosti aj viac ako na 100%. Ocenenia som sa kolkokrat nedockala, ale ja sama aj tak najlepsie viem, ako pracujem, preto ma nezaujima, kto co na to.
Mna takto hnevali aj stale do istej miery hnevaju skor bezni lekari. Tam je pocit vyhorenia citit na kilometre daleko a je to tiez smutne, lebo aby clovek mohol aj podat nejaky vykon a byt prospesnou castou spolocnosti, potrebuje mat zdravie. Zatial co, moje zdravie uz davno nedavam do ich ruk, vie ma este stale nastvat, ak uz len na ich jednani vidim nezaujem, ba az aroganciu. Samozrejme, tu, kde zijem, to nieje take ako na Slovensku ale vsetko zase zavisi od penazi.

Mesacny princ, je velmi ziaduce prestat chciet ocenenia od druhych ludi. Miesto toho si daj ocenenie sam, ako ti tu uz pisali. Je to smutne, ze ludia kolkokrat nic neocenia, ale castokrat je to aj vysledkom ich osobnych problemov alebo pripadne celou financnou situaciou, ked vezmeme do uvahy tvoj priklad so zahradou. Sloboda, kedy ta nazory druhych, najma tie, ktore ti neprospievaju, nezaujimaju, je ta najlepsia.