vysoka skola

Matyo

jakubbb na základe toho, že vidím a počujem vo svojom okolí aké neuplatnenie majú tzv. soft odbory ako spoločenskovedné a humanitné vedy. Títo absolventi majú väčšinou prácu, ktorá ich nebaví alebo ich aj baví, ale zarábajú málo. Ak chceš študovať ekonómiu tak študuj, ale uvedom si, že takých ako ty budú na Slovensku stovky a teda skús sa oproti nim trochu rozlíšiť, napr. znalosťou cudzích jazykov, stážami vo firmách, pobytmi na erasme a pod., nebuď typický slovenský peciválový študent. Ja som Ing. technik, pracujem v jednej strojárskej firme na pozícii na kvalite, nezarábam síce nejaké veľké peniaze, ale uživiť sa dá bez problémov.

0vecka

Mesačný princ len toto je typicka vyhovorka... nejdem na to co ma zmysel ale na hento lebo kde by sme boli keby vsetci isli na to co ma zmysel? no moja odpoved je ze ak by si na to siel ty tak by bol svet o nieco lepsi

Mesačný princ

0vecka - ok, veď máme v tomto podobný názor. len si ma trošku nepochopil ale asi to mám len v hlave a tá myšlienka sa sem nedostala :D sorry

0vecka

Mesačný princ podla mna to nevidis spravne... ono mas trh ktory sa tvori tym co ludia potrebuju a na co maju. aby sme pokryli tieto potreby je treba urcite percento polnohospodarov technikov lekarov atd. Problem je ten ze tych polnohospodarov je viac ako je treba a tych technikov menej a preto kapitalizmus vymyslel najstroj a to ten ze ti ktorych je nedostatok maju vyssi plat, cim sa motivuju ini aby zmenili svoju specializaciu popripade sa motivuju studenti aby to isli studovat...
neviem si predstavit situaciu ze by vsetci boli technici ono to rastie postupne v pripade ze by bolo Vela technikov trh by sa nasytil platy klesli a zu by to nebolo take atraktivne a tym by sa situacia stabilizovala

co sa architekta tyka tak tam zu nebudem reagovat... velmi by ma zaujimalo kto to v skutocnosti je... posledny rok sa mnozia taketo utoky ... studovat architekturu na SK je proste hovadina... je to len pre ludi ktorych to bavi popripade maju niekoho kto ich zoberie do fachu realita pre jozka mrkvicku je taka ze je to slabo platene

architekt

princ neviem čo reaguješ tak podráždene, osobnú frustráciu si nechaj pre seba. Len som poukázal, že porovnanie sociálnej práce s architektúrou je z hľadiska uplatnenia výsostne hlúpe a neadekvátne, lebo realita ukazuje, že s technickou školou sa človek uplatní hocikde v Európe a teda aj na Slovensku. 800 sa ponúkalo absolventommožno v roku 2010ovecka takže zase si mimo.
Manželka má humanitný smer a robí tu v treťom sektore. Preto začala študovať priemyselný dizajn. Každý mesiac mám dve tri ponuky na prácu v Španielsku, Portugalsku za násobok Dánskej mzdy a to len preto, že tam zúfalo potrebujú inžinierov technických smerov. Dve tretiny mladých tam študuje humanitné sprostosti a potom nariekajú ako sa nemôžu uplatniť a polovička z nich je nezamestnaná. Ešte max rok v multi-kulti zohavenej Kodani kým manželka nedoštuduje a potom hajde do tepla na Iberský poloostrov.

Mesačný princ

architekt - len jediné ti k tomu napíšem. predstav si, že by všetci ľudia študovali na STU.

Čo by si jedol? Kto by ti odvážal odpad? kto by ťa liečil?

Všetky školy sú rovnako dôležité!

0vecka

Architekt bavime sa o slovenskom trhu... takisto mozem povedat ze so socialnou pracou dostanes 4000$ v USA a ze to ma uplatnenie.. na sk nemas ani 800 EUR ako zacinajuci Architekt...

Matyo

Pozri sa jakubbb, keď už teraz pochybuješ a nevieš ani poriadne čo chceš študovať a či v tom budeš mať uplatnenie, tak neštuduj! Stratíš niekoľko rokov života, minieš dosť peňazí a aj tak nič z toho nebudeš mať. Dnes sa oplatí študovať už len "ťažké" odbory ako medicína, farmácia, niektoré technické odbory ako IT, právo a ekonómia dnes už nie je nič moc. Musíš byť v tom dobrý, vedieť jazyk a mať za sebou stáže a pobyty na zahraničných univerzitách, potom si ťa všimnú. Takže dobre zváž či sa ti to oplatí...

Personalistka

Nedá mi nevyjadriť sa k téme. Istý čas som pracovala pre jednu firmu ako personalistka a to čo som videla a počula od absolventov vš bola pohroma. Očakávania ako hrom od platu ale vôbec nevedeli na pohovore vyriešiť ani jednoduchú úlohu súvisiacu s pracovným miestom. Hlavne treba život brať troška s pokorou a pozrieť sa aj nato čo viem a dokážem nielen nato že mám titul .