Dá sa vôbec nájsť práca iba s maturitou z gymnázia?

Príspevok v téme: Dá sa vôbec nájsť práca iba s maturitou z gymnázia?
Katie987

Ahojte možno to sem celkom nepatrí ale v noci nespím a celý čas sa stresujem z toho čo bude. Môj otec nepatrí práve k najlepším rodičom. Je to alkoholik a narobil si dlhy, ktoré kedže je nezamestnaný nemá ako platiť resp. nechce vyhovára sa a tak podobne. Stáli príjem nemá v podstate žiadni a jedine, čo to ako tak zvládam vykriť som ja pomocou brigády. Som v poslednom ročníku na gymnáziu a ked som sa pre to rozhodovala na začiatku tak som mala taký plán, že by som raz možno na nejakú vysokú školu išla ale pri takejto situácii si to neviem predstaviť aby som zvládla študovať chodiť na semináre a neviem čo a zároveň aj zarábať toľko aby som mala aj na nájom prípadne na intrák a podobné veci čo súvisia so školou. Okrem otca nikoho nemám takže mi ani veľmi nemá kto pomôcť. Moja otázka teda znie či sa vôbec dá nájsť nejaká hocaká práca s maturitou z gymnázia? Má s tým niekto nejakú skúsenosť? Nechcela by som veľmi opustiť Slovensko ale keby to fakt inak nešlo...

anjelik1111

tatka treba vyhnat do roboty nech si sam plati to co si pokaslal sice neviem zaco su to dlhy a ake velke ale cim skor by si ich aj on splatil tym lepsie pre neho. Ty si cim skor zariad vlastny zivot a jeho nechaj nech sa postara o seba sam. Takehoto cloveka musis len hodit do vody aby sa naucil plavat obrazne povedane . Tym ze ho zachranujes situaciu len zhorsujes lebo vie ze ty si tu a on nic nemusi robit.

denisaf

ak sa uz teraz obavas o miesto daj si inzerat ze hladas pracu hoc aj na bazos ja ked som si tam davala hned mi volali... len napis co hladas ake mas vzdelanie a uvidis ze sa ti zacnu ozyvat ci na mail alebo telefonicky... popozeraj aj ponuky na nete....

neviem111111

katie, skus sa zamerat na prace ako recepcna, administrativna pracovnicka, asistentka, alebo napr. v predajni telekomu, orangu a pod. vo velkych a znamych spolocnostiach mas jednoduchsie vypracovat sa vyssie, lepsie platia, maju dobre socialne programy (vyhody, zlavy, navyse volno atd). ked pojdes niekde upratovat alebo robit za pas do tovarne, uz to budes mat tazsie, pretoze uz to budes mat v zivotopise a budes v akejsi "skatulke" a mozes mat problem dostat sa do nejakej firmy. gympel je dobra skola so sirokym zameranim, pokus sa smerovat to k nejakym administrativnym cinnostiam.

mateo35

ahoj to že si neurobíš vš na Slovensku vôbec nemusíš ľutovať... poznám ľudí s dlhoročnou praxou vysokou školou jeden známy má dokonca 2 vš a ich platy sa pohybujú okolo 400-500 eur... proste fakt nechápem prečo si každý myslí že ked si spraví vysokú bude mať plat 1000 eur zaručenú vysokú životnú úroveň a super život.. ja som pochopil ako to na Sk chodí preto som to tu po dvoch rokoch čo som tu odpracoval zabalil a odišiel som aj s priateľkou (teraz už manželkou) do Anglicka za prácou. . obaja sme tu nadmieru spokojní a je nám tu super. Čo sa týka platu je to tu úplne o inom zarábam viac ako moji bývalí spolužiaci zo strednej čo ostali doma. Na Slovensku proste zamestnávatelia chcú aby človek mal vzdelanie , prax a pracoval za čo najmenej peňazí a koho môžu toho zamestnajú na dohodu alebo pol. úvazok... takto je to u nás doma... preto sú tie tisíce ľudí vonku pretože tu nieje priestor pre slušný žívot... iba pre pár vyvolených... takže ak si v takej situácií ako opisuješ to zahraničie by som reálne zvážil :) držím ti palce Mato

Katie987

Tak som z východu, a nie mama odišla ešte ked som bola malá niekde preč zo Slovenska a odvtedy sa neozvala. Hej, otec je aký je niekedy sa vyhovára, že nemôže robiť a podobné veci lebo má bolesti ale invalidný si nechce vybaviť. Je to s ním ťažké. Skôr sa obávam toho, že akonáhle skončím tak by som potrebovala prácu a neviem či niečo vôbec bude. Ako možno sa vám zdá taká situácia zvláštna alebo nepredstaviteľná ale u nás je to naozaj, že čokoľvek sa zarobí tak hned ide na nájom čiže nám dokopy len tak tak ostane niečo na život. Aj v továrni by som robila alebo hoci aj upratovačku viem, že to nie sú super práce ale lepšie ako nič v mojej situácii. Čo sa výšky týka neviem u nás v meste je jedine sociálna práca, ale viacerí mi hovoria, že to radšej nech ani nejde tak neviem...

Jaja15

Na tvojom mieste si v prvom rade hneď po škole nájdem prácu a zoženiem si prenájom a osamostatním sa. Ďaľší rok sa môžeš prihlásiť diaľkovo na VŠ. Prácu určite nájdeš, otázka ale znie - odkiaľ si....Iné možnosti sú v BA a iné ak si niekde z východu....V BA máš aj najväčšiu šancu zohnať si "lepšiu"prácu. Pokiaľ si zo západného Slovenska, tu je práce koľko chceš....nie je tu problém zamestnať sa niekde vo výrobe a popri tom si môžeš hľadať aj niečo lepšie....Iná vec ale je, že niekde vo výrobe zarobíš viac ako napr. na pobočke v banke a nemáš ani takú zodpovednosť, len sa viac narobíš....Napr.do takého Peugeotu ťa cez agentúru zoberú hneď a všetkými desiatimi, ale narobíš sa ako kôň....