Dobry den.Zijem v Bratislave,ale kvoli rodicom cestujem casto do rodiska. V ramci tohto pobytu som bola v lekarni vybrat lieky,kde so mala neprijemny incident s veducou tejto lekarne. Veduca je preto,ze ma v nej jedina VS-vzdelanie prislusneho smeru a ja som vyberala lieky prave u nej,lebo to boli lieky na predpis. Ta lekarnicka bola ku mne drza,arogantna a netaktna,kedze si dovolila komentovat aj moj vek (videla ho na karticke poistenca)-ze na to,aka som stara.. :-)
Chcela sa ma rychlo zbavit,vravela mi,nech nezdrzujem,naco som sa obzrela za seba, no v rade na predpis,som bola iba ja a v dalsich 2.radoch bolo ludi dost,ale tam ich vybavovali ine zamestnankyne lekarne.
Pani lekarnicke som povedala,ze liek,ktory mi predpisala lekarka nemali-ona mi ponukla ako nahradu iny liek,tak som si ho prezerala. Ten liek som nepoznala. Spytala som sa jej na tento nahradny liek ohladne informacii a ona sa na mna iba pozerala a bola ticho. Tak som si z krabicky vybrala letacik a zacala som si ho tam ticho citat. Ona sa na mna osopila,ze zdrzujem. Ja som jej na to povedala,ze okrem mna tam nikoho nema a kedze ma ona odmietla informovat o lieku,citam si preto sama informacie,ktore mi neposkytla ona. Na to mi povedala,ze som drza a nemam na nu zvysovat hlas. Slusne som jej povedala,ze hlas na nu nezvysujem a nech si uvedomi,ze pracuje s ludmi,nie so zvieratmi a nech sa podla toho adekvatne sprava. V Bratislave som casto svedkom toho,ako lekarnici o liekoch ludi ochotne informuju,su k ludom slusni,aj ked maju niekedy vela otazok.
Mna tato skusenost tak rozladila,ze som napisala staznost zriadovatelovi tejto sieti lekarni. Opisala som mu skusenost s touto ich pracovnickou,co sa stalo,jej meno,aj doklad o uhrade liekov-islo o ciastku vyse 30,- eur.
Odpisal mi riaditel tejto spolocnosti,ze ho velmi mrzi moja skusenost s ich pracovnickou lekarne,ze uvedenu staznost presetri a vyvodi z nej dosledky. V dalsom maily mi napisal,ze ma bude informovat o vysledku setrenia,a ako ospravedlnenie mi ponukol balicek ich kozmetiky.
Ja som sa mu podakovala,ze ma tato skusenost rovnako mrzi,ze som sa s takymto pristupom lekarnicky este nikdy nestretla. A podakovala som sa mu zaroven aj za ponuknuty balicek kozmetiky a spytala som sa ho,kde si ho mozem prist vyzdvihnut? A odvtedy sa uz nic nedialo.
Ani mi uz viac neodpisal,ako sa vec ma.
A ani ohladne toho kozmetickeho balicka,co mi sam ponukol.
Co by ste robili vy na mojom mieste?
Napisali by ste mu este a informovali sa,co je v danej veci nove? Mozno si poviete,nech na to kaslem. A neriesim to uz. Ale keby ste boli vy na mojom mieste,ako sa ku mne vtedy neprislusne ta pani spravala,isto by vam to nebolo jedno..
Konflikt v lekarni
Veďže mi, prosím, doprajte trochu zábavy :)
Nuž, ja patrím do generácie, kedy bolo tituly síce ťažšie získať, ale zato si na nich nikto nezakladal tak ako dnešní mladí ľudia. A k tej poisteneckej kartičke len toľko, že som v nemocnici už dvakrát ležal po úraze a celkom som sa bavil na tom, ako môjho suseda oslovovali lekári pán inžinier a mne hovorili menom, pretože na kartičke žiadny z mojich titulov nemám. Ani necítim potrebu si ho tam dať. Nemám komplex ani z lekárov ani nemám pocit, že by som sa mal niekde zaštitovať titulom. Myslím, že je to skôr vec vnútornej sebaistoty a tú nám žiadny titul nemôže nahradiť. Ale je to len môj názor, každý z nás to cíti inak.
Ja tie tituly celkom chápem, najmä ak je pisateľka z čias, keď titul u nás ešte niečo znamenal. Rozumela som tomu tak, že pisateľka titul spomenula v súvislosti s tým, že lekárnička s ňou hovorila ako s nejakou mentálne retardovanou osobou, nie žeby sa chcela chvastať.
S ostatným súhlasím. Svoje tituly používam len v písomnom styku s úradmi a vypočítavo ich mám tiež aj na kartičke poistenca, keďže som mnohokrát bola svedkom toho, ako sa niektoré zdravotné sestry a lekári správajú k pacientom s titulom a bez neho, hoci všetci patria do jednej cieľovej skupiny a všetci potrebujú pomoc rovnako.
Mna v lekarni dr max dost surovo odbili ked som si chcela kupit nutridrink. Tak som sla do inej kde mi dali rovno cele balenie xD
Presne ako napísala Biela Kobra, iba by som dodal, že výška vzdelania nemôže mať vplyv na to, ako sa k človeku niekto správa. To ako si opísala vzdelanie ľudí v lekárni a svoje vlastné svedčí o tvojej ješitnosti. Ja sám mám tituly pred menom aj za menom a bolo by mi trápne na ne upozorňovať alebo dokonca na základe nich niečo vyžadovať (samozrejme okrem zaradenia v zamestnaní, ale ani tam to nestačí, treba byť aj prakticky zdatný). Všetci sme predovšetkým ľudia, tituly z nás lepších neurobia, o čom si sa napokon mohla presvedčiť aj u spomenutej vedúcej. Ako tu už niekto napísal, v zahraničí sú tituly ireleevantné, na Slovensku mnohí študujú len kvôli titulu a tak to aj vyzerá. Po troch rokoch má Bc. a už si dá vytlačiť vyzitky :D.
No nechcem posudzovat tvoj spor v lekarni, ale genericky liek je rovnaky ako original. Ma rovnako ucinnu latku ako original. Rozdiel moze byt v znasanlivosti a reakcii pacienta na genericky liek. Lenze to nikto nevie, i ani sam lekarnik. Niekto liek znesie, inému moze robit nejaky problem. Ja som tu uz kdesi pisala ze mi nerobi dobre Fromilid, ze si musim pytat original Klacid. Preto si sa mala sama rozhodnut ci liek zoberies alebo nie, lekarnik nemoze vediet ci pacient liek bude znasat a co sa tyka tych letakov, tak to by sme zrejme nemohli nic uzivat. Vypisu tam vsetko mozne aj nemozne.
Biela Kobra. Dakujem vam. Presne ste vystihli celu situaciu, aj o co tam islo. Dakujem
netreba. Ja som sa na ten nahradny liek, ktory mi ponukla, informovala u dotycnej pani. Kedze mi neodpovedala, len sa na mna divala, tak som si az vtedy vybrala z krabicky letak, a zacala som si ho sama citat, studovat. Ja som roky zvyknuta na moj liek. Kym sa mi don trafila lekarka, tak som z inych mavala tazkosti. Ak vy uzivate lieky len tak, ja nie.
Keď zhrniem fakty, bol piatok popoludní, odborná pracovníčka v lekárni sa správala arogantne a mala nemiestne komentáre na adresu klienta, vrátane porušovania jeho súkromia, a to len preto, lebo klient žiadal informácie o lieku, ktoré mu dotyčná pracovníčka ponúkla ako náhradu za predpísaný liek.
Ospravedlnenie, že pracovníčka bola možno podráždená predchádzajúcimi klientmi neobstojí - ak bola podráždená, nemala sama vyvolávať konflikt. Lebo presne to urobila. Normálny podráždený človek sa snaží v pracovnom styku konfliktom vyhýbať, prípadne len reaguje podráždene - a ona NEREAGOVALA na konfliktnú situáciu, ona ju INICIOVALA. Okrem toho, čo je snáď ešte horšie, si nesplnila svoju pracovnú povinnosť - informovať klientku o lieku, a to ani na priamu otázku klientky. A pritom výrobcovia liekov všade deklamujú motto: "opýtajte sa svojho lekárnika". Pracovníčka teda poškodila nielen záujem klientky, ale aj výrobcu (distribútora) lieku a v konečnom dôsledku aj svojho zamestnávateľa, lebo klient po takejto skúsenosti nabudúce lekáreň obíde. Klientka urobila dobre, že vec oznámila zamestnávateľovi. Je to presne to, čo autorka témy hovorí, keďže vždy ide o biznis: náš zákazník - náš pán. Takéto správanie nikto nemusí tolerovať. Lekární je dnes v mestách viac ako bánk, tak sa klienti proste prelejú do lekárne, kde k nim majú lepší prístup. Keby to bola moja firma a moji zamestnanci by sa takto správali ku klientom, podobnú sťažnosť by som sa iste snažila prešetriť a priateľsky vyriešiť a rozmyslela by som si prinajmenšom predlžovať takýmto pracovníkom zmluvy.
Slováci aj Česi trpia nejakým syndrómom z titulov, niekedy sú až úplne rozkoľajení ako majú toho druhého osloviť, a ako sa mu majú líškať len preto, že má ten dotyčný vyššie vzdelanie a napr. titul pred menom aj za menom. Aj ten jednoduchší si zaslúži rovnako veľa úcty ako ten s titulom. Pochybila aj vedúca, ale vybratie a čítanie letáku by som aj ja považovala za provokáciu a zdržovanie.