Ochrana zvierat - hľadám akékoľvek informácie

Príspevok v téme: Ochrana zvierat - hľadám akékoľvek informácie
Yogi18

Ahojte, pracujem 2 roky ako mladý vedecký pracovník odbor biológia na nemenovanej inštitúcii. Žiaľ, práca ma nenapĺňa, keďže dnes už veda nie je ani zďaleka to, čo bývala. Nerobím v labáku, čo by ma bavilo, miesto toho do nemoty vypisujem papiere, granty, žiadosti o fin.podporu alebo publikácie, proste byrokracia. Čo pozerám po starších pracovníkoch, všade je to tak, v labákoch robia iba študenti. Mám vedcov aj v rodine a aj v iných odvetviach je to len byrokracia, o vede už ani nemožno hovoriť. A to všetko za minimálny plat.
Takže som sa rozhodla nepredĺžiť si zmluvu a kompletne zmeniť odbor. Veľmi by ma bavila aktívna ochrana zvierat, proste byť na "mieste činu" (určite nie niekde demonštrovať štýl Greenpeace...). Pozerala som mnohé organizácie na ochranu zvierat, žiaľ natrafila som hneď na 2.problémy. 1. - na 99% ide o neziskové organizácie, kde prijímajú dobrovoľníkov (čo by na začiatok stačilo), ale ja by som potrebovala TPP, aby som aj mala z čoho žiť. a po 2. - ako skĺbiť takúto prácu s rodinou? Som mladá, s manželom by sme chceli do 3-4 rokov dieťa. Avšak čo som pozerala viaceré dokumenty zamerané na ochranu zvierat, vždy išlo buď o mladých, alebo starších bezdetných ľudí rsp pár. Venujú sa zvieratám 24/7, celý rok. Neviem si predstaviť, mať popritom rodinu a aktívne sa jej venovať. Napriek tomu veľmi túžim robiť práve niečo takéto, len proste neviem, kde začať.
Poradíte? Ak máte hocijaké skúsenosti, alebo ste členom organizácie na ochranu zvierat, môžeme si vymeniť info aj emailom. Ďakujem.

realita111

pracovat sa da aj v inej oblasti.. a ako sama pises tebe ide o to mat robotu na tpp nie robit zadarmo pre neziskovku lebo ludia co sa tomu venuju to nemaju ako hlavne zamestnanie ale ako dobrovolnictvo..

Biela Kobra

Yogi18, áno. Tiež som mala v tvojom veku podobné plány, avšak ich naplnenie bolo v našom štáte nemožné za 30 rokov sa takmer nič odvtedy nezmenilo. Zviera je podľa zákona stále považované za vec, vymožiteľnosť trestného práva v prípade týrania alebo zabitia zvieraťa je nereálna, mačence sa topia, štence sa vyhadzujú popri ceste, kastrácie sa všeobecne považujú za niečo proti prírode a 70 % dedinských psov prežije prakticky celý život na reťazi. Pred pár rokmi sa niektorí ľudia po Slovensku združili s úmyslom primäť príslušné orgány k vytvoreniu Zvieracej polície (ako majú vo vyspelejších štátoch, kam sa my rátať nemôžeme), boli ochotní sami podľa svojich schopností a daností do tejto polície vstúpiť, ale zo strany štátu nebol o takúto organizáciu záujem. Sú ochranárske združenia úzko špecializované na niektoré živočíchy alebo územné celky, sú záchranné stanice pre živočíchy žijúce vo voľnej prírode, a je pár desiatok občianskych združení, ktoré suplujú štát, ktorých členovia a ich priatelia a známi vo svojom voľnom čase, vo svojich domovoch alebo v nimi prenajatých priestoroch, za svoje peniaze plus dobrovoľné dary a ak niekto dá, tak plus 2 % z daní, odchytávajú, zachraňujú, vykupujú, liečia, kastrujú, behajú po veterinároch (jedna operácia trebárs zlomenej labky vyjde na 200 – 350 eur), opatrujú, kŕmia nechcené, vyhodené zvieratá častokrát v príšernom stave, a snažia sa popri tom robiť osvetu. Plus Sloboda zvierat, ktorá má taktiež obmedzené možnosti. Pre teba by bola ešte teoreticky možnosť zamestnať sa v niektorej z karanténnych staníc, ktoré sú prevádzkované mestom alebo vyšším celkom. Ale keďže rozpočet na karanténne stanice je zväčša pre zriaďovateľa minoritný, stanice mávajú doslova pár platených zamestnancov, ktorých kvalifikácia zahŕňa skôr všeobecné znalosti o chove zvierat, príp. kynológie. A tiež to nie je med lízať, lebo viac než o ochrane zvierat je to o snahe napraviť to, čo niekto iný pokazil. Takže ak chceš reálne pomáhať a nezistiť o 10 – 15 rokov, že si bez stále bez financií a vyhorená z boja s veternými mlynmi, mala by si sa oprieť skôr o to, čo som spomínala nižšie.

Yogi18

Milý/á realita, ja mám riadnu pracovnú zmluvu, som v práci 9h denne, neviem, kde si na to prišiel že nemám.. a s tvojím názorom nesúhlasím. Zvieratá nám fyziologicky nemôžu povedať, že toto a toto mi vadí, už to nerob. A tak pomaly odchádza z tejto planéty množstvo druhov. Práve kvôli takýmto ľuďom, čo pred tým zavierajú oči a danú situáciu bagatelizujú, je ťažké sa pohnúť vpred a urobiť niečo nielen pre Zem, ale aj ďalšie generácie na nej. Lebo je 100x ľahšie prísť s takou výhovorkou, ako si napísal/a, ako sa proste zaprieť a urobiť niečo pre dobro všetkých.

ModraObloha

realita.... tieto somariny si láskavo nechaj pre seba.. niekto si tu príde po radu a uvidí takéto kecy a negativizmus, aj keby to je pravda nehaj si to pre seba... bože ľudia kde to sme to už fakt každý sa na toto pozerá takto? niekedy je škoda tu chodiť..

realita111

zvierata k človeku nepatria to len človek sa na nich choro fixuje.. zviera je prisposobene na tvrdy život v prirode nikoho o pomoc neprosi... to len ludia si to zvykli robit... a slecna by si mala najst normalnu robotu na zmluvu a nevymyslat kraviny....

Yogi18

Liiii, organizácii na ochranu zvierat je na SR veľa, robia, čo môžu, no aj tak nestíhajú (často nie vlastnou vinou - ako písala Biela Kobra). Radšej ako zakladať novú, by som sa chcela zapojiť do už existujúcej a prispieť svojou troškou. Každopádne poskytnúť fin.podporu získaním grantu je dobrý nápad, to je v podstate to isté, čo robíme v práci...

Iiiii

Urob si vlastnú organizáciu na ochranu zvierat, tiež si môžeš požiadať o nejaký grant z EÚ, treba sa poinformovať na príslušných úradoch, to v prvom rade a tie ľajstre nech vypíšu za teba.

Yogi18

Biela Kobra, ďakujem ti za príspevok. Ty sa angažuješ v ochrane zvierat? No, popravde som čakala podobnú odpoveď, proste byrokracia vládne všade, nie iba vo vede. Smutné.
Inak ja robím s rastlinami, takže od živočíšneho výskumu mám trošku ďalej. Ale predtým som robila s ľudskými bunkami a to bolo katastrofa, samé obštrukcie, nemôžeš si založiť ani jednu bunkovú líniu, lebo sa každý bojí, že to bude GMO. Veda na SR sa robí ozaj ťažko a o aplikácii do praxe ani nevravím...

Biela Kobra

Ahoj, musím ťa v tvojich očakávaniach sklamať. Ochrana zvierat nie je zamestnanie, ale rehoľa. Ak by sa ti aj podarilo nájsť si spôsob obživy súvisiaci s ochranou zvierat a dokonca aj v rámci tvojho vyštudovaného odboru (napr. na nejakej väčšej veterinárnej klinike), treba rátať s tým, že je to naozaj 24/7, prinajmenšom ako struna na telefóne. Fakt je, že absolútna väčšina organizácií, ktoré sa u nás zaoberajú touto problematikou, sú OZ alebo iné neziskové subjekty, a v praxi to znamená celé noci, soboty, nedele, sviatky riešiť ťažké, komplikované, neradostné prípady, bojovať s hlúposťou, neochotou, ľahostajnosťou, neuplatniteľnosťou existujúcich zákonov či predpisov plus veľa škaredých vecí, vrátane uspávania klinicky zdravých zvierat a nemožnosti pomôcť tam, kde sa pomôcť zo zákona nemôže, a vecí, ktoré by ťa nemali prekvapiť, ak si v rámci tvojho štúdia absolvovala aj nejaké cvičenia v pitevni. Môžeš vyskúšať, či by sa ti nepáčilo na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, ale nemyslím, že by to naplnilo tvoju túžbu práve po ochrane zvierat. Alebo si môžeš vymyslieť vlastný projekt, nadáciu, zažiadať o grant, získavať financie, dobrovoľníkov, šíriť osvetu, prípadne a využiť aj svoju odbornosť a priložiť aj fyzicky ruku k dielu.
IMHO, prežiť život v labáku a venovať sa výskumu napr. takého minoritného, ale vážneho problému ako je vytvorenie vakcinácie proti FIP, alebo takého globálneho, ako je vytvoriť "umelé mäso", t. j. klonovanie čistej svaloviny na potravinárske účely, by k tvojmu snu ochrany zvierat mohutne prispelo.

Najčítanejšie články