Mam problem s podvedomim. Teda aspon si myslim ze problem je tam. 7 rokov dozadu som mal dlhodoby stres, lebo som sa obaval rakoviny. Proste myslienky ako som na tom zle, cital som zdravotne webky, zamotaval sa v priznakoch....taka hypochondricka klasika. Tu rakovinu som si casom racionalne vysvetlil a prestal to byt problem. Ale odvtedy sa mi objavuju ine formy strachu. Najcastejsie su pocity, alebo myslienky, ze co ked sa mi nieco stane, sa zblaznim, alebo v zblazneni niekomu ublizim ( ale iba blizkym, manzelke, synovi, pri cudzich ludoch to nemavam ). Tieto myslienky ma nenicia stale, ale ako som si vsimol spustaju sa vo viac stresovom obdobi a zvacsa na jesen a zimu. Teraz to napriklad mam dost intenzivne. Prave sme sa vratili z vyletu cela rodina. Bola sranda, veselo, ale na kopci ma to z nicoho nic zase napadlo a premkol ma strach. Viem ze to je uplny nezmysel, iracionalne, ale aj po tolkych rokoch sa toho zlaknem. Celou cestou domov som siel ako zbity pes. Unavuje ma hlavne to, ze viem ze to je blbost a neviem to dostat pod kontrolu.
Na inom fore mi niekto povedal, ze v podvedomi ostal zacykleny strach z tej rakoviny a on spusta sam od seba tieto hrozostrasne myslienky a pokial to podvedomie nezmenim bude ma to stale prenasledovat. Otazne je ci sa to da a ako? Napadlo ma vzdy pri impulze strachu zamenit tento stav za prijemny. To mi funguje, ale je to otrava sa stale takto kontrolovat. Myslite ze casom by sa to tymto systemom opravilo? Alebo mam si prijemne stavy navodit pred spanim? Ako nemam problem tie zle myslienky potlacit, ale ako hovorim je to boj a rad by som vedel ci mam takto sancu sa toho zbavit. Dakujem za kazdu pomoc.
Zmenit podvedomie, da sa to?
rieš si stres.... rob niečo so sebou, zmeň stravu, skus sa stravovať vegetariansky napriklad, šport,.. pravidelný beh... alebo chod do fitka..
a zajdi za psychologom...
...je to zaujímavá téma Martin...dobre, že si to sem dal...neviem sa ti k tomu vyjadriť, ale zaujalo ma to...aj ja som už pár krát chcel resetovať svoju hlavu, ale buhužiaľ ide mi to len pri počítači....:)..
Tak pre teba chlape je kniha Moc vášho podvědomí od Dr. Josepha Murphyho ako stvorená. Určite ti ju odporúčam prečítať.
Nájdeš tam rady, ako si podvedomie formovať a vkladať mu iné myšlienky, ktoré si časom osvojí. Tým môžeš zmeniť cele svoje vnútro, pocity, povahu, skrátka byť novým človekom.
Dozvieš sa aj aké majú myšlienky a strachy, ktoré si človek bezdôvodne vytvára ..silu a ako sa môžu veľmi zlé prejaviť.
Ale platí to aj opačne, myšlienkami sa dokážeš uzdraviť, priťahovať si to po čom túžiš atď.
Meditujem takmer každý deň pred spaním alebo len tak počas dňa. Je to najlepšia duševná očista. Nemyslím si, že potrebuješ psychológa, vyskúšaj tu knihu, riaď sa zákonmi v nej a budeš v klídku :) Good Luck
vyzera to ako obsedantno kompulzivna porucha, vyhladaj odbornu pomoc
xii,
mas zaujimave reakcie. Neviem, ako dlho sem chodis, rad by som s tebou o podobntch veciach aj viac pohovoril. Viem, že si tu niekde písal, že keď si mal pocit tlalu niekde v okoli brucha, či hrude, tak to znamenalo u teba to, že si chcel byť vtedy tam, kde si nebol, niečo ako nesplnitelna tuzba, o ktorej chces, aby sa ihned naplnila. Lenze nejde to v danim okamihu a vysledkom bol tento tlak. Ja som mal tieto tlaky pri depresii. Riešil som to aplikovanou relaxaciou, nemtsliet na to, dychat zhlboja a pozornost namierit niekde inde. Je to velmi narocne, ked mas velku depresiu. Ty si ale napisal, ze si to rozbehal... :) co je pre mna zaujimave. Nechcel by si o tom pokecat?
Najlepšie to funguje pred spaním viz -> www.zdravie.sk
podoba sa to na OCD, skus ist s tym za psychologom..
To by bola ťažká otázka aj pre Freuda a nie pre nás, bežných smrteľníkov. Asi by bolo dobré vyskúšať toho viac. Najlepšie by bolo, keby si si veci, ktoré sa okolo teba dejú, viac racionalizoval, než ich prežíval cez pocity. Bolo by asi lepšie, keby si sa stal viac predvídavým než vnútorne napätým. Aj to zlé je niekedy na niečo dobré.