Zmenit podvedomie, da sa to?

Príspevok v téme: Zmenit podvedomie, da sa to?
MartinM

Mam problem s podvedomim. Teda aspon si myslim ze problem je tam. 7 rokov dozadu som mal dlhodoby stres, lebo som sa obaval rakoviny. Proste myslienky ako som na tom zle, cital som zdravotne webky, zamotaval sa v priznakoch....taka hypochondricka klasika. Tu rakovinu som si casom racionalne vysvetlil a prestal to byt problem. Ale odvtedy sa mi objavuju ine formy strachu. Najcastejsie su pocity, alebo myslienky, ze co ked sa mi nieco stane, sa zblaznim, alebo v zblazneni niekomu ublizim ( ale iba blizkym, manzelke, synovi, pri cudzich ludoch to nemavam ). Tieto myslienky ma nenicia stale, ale ako som si vsimol spustaju sa vo viac stresovom obdobi a zvacsa na jesen a zimu. Teraz to napriklad mam dost intenzivne. Prave sme sa vratili z vyletu cela rodina. Bola sranda, veselo, ale na kopci ma to z nicoho nic zase napadlo a premkol ma strach. Viem ze to je uplny nezmysel, iracionalne, ale aj po tolkych rokoch sa toho zlaknem. Celou cestou domov som siel ako zbity pes. Unavuje ma hlavne to, ze viem ze to je blbost a neviem to dostat pod kontrolu.
Na inom fore mi niekto povedal, ze v podvedomi ostal zacykleny strach z tej rakoviny a on spusta sam od seba tieto hrozostrasne myslienky a pokial to podvedomie nezmenim bude ma to stale prenasledovat. Otazne je ci sa to da a ako? Napadlo ma vzdy pri impulze strachu zamenit tento stav za prijemny. To mi funguje, ale je to otrava sa stale takto kontrolovat. Myslite ze casom by sa to tymto systemom opravilo? Alebo mam si prijemne stavy navodit pred spanim? Ako nemam problem tie zle myslienky potlacit, ale ako hovorim je to boj a rad by som vedel ci mam takto sancu sa toho zbavit. Dakujem za kazdu pomoc.

CareGiver

Mimonka141,
strach ma vzdy nejaky "racionalny" podklad... len teraz sa ti moze zdat velmi malicherny... neveris mu.

Priklad, male dieta...tak 1 rok, zazije neprijemne stretnutie so psom...pes sa chce s nim hrat...skoci na neho, zacneho oblizovat...dieta sa vylaka, mozno sa aj udrie pretoze pes je vacsi a zhodi ju na zem... v podstate sa nic nestane... pes sa chcel hrat... do hlavy a podvedomia sa vsak zapise neprijemny zazitok... a ten clovek ma teraz mozno aj 20 rokov a ma nevysvetline zly pocit zo psou. Vlastne nevie ani preco.

Hladaj v minulosti...chytaj sa aj najvacsich drobnosti.

Mimonka141

Ahojte...mam cca 2 mesiace podobne pocity...mam strach uplne iracionalny...bojim sa skoro vsetkeho...ocd neviem ci to...diagnostikovali mi uzkostno fobicku poruchu....bola som hospitalizovana 2 tyzdne na psychiatrii...fyzicky mi je lepsie ale myslienky sa dookola krutia...je tu niekto s podobnym problemom?

Lary

Pre MartinaM Niekedy je potrebne nechat strach plynút a pozorovať ho pretože nemusí súvisieť zo situáciou v ktorej sa momentálne nachádzaš.VEgypte trénovali prostredníctvom strachu .Strach v človeku vzburcuje citlivosť na všetky zmysli lepšie počuješ. atď Takto sa hladala. Láska Ale nie taká ako si ju predstavujeme mi........

MartinM

Lary a myslis ze idem na to dobre? Napriklad ma prepadne iracionalny strach ( pocit na zblaznenie ) a ja to natvrdo prehodim na pocit, ze sa mam vyborne a vsetko je v uplnej pohode. Jasne ze ten zly pocit sa snazi stale vracat, ale ja ho viem pretlacit za pozitivny. Otazne je ci takouto technikou je mozne to odstranit, aby ma casom taketo destruktivne pocity neprepadali.

Lary

MartinM som rád za tvoju reakciu.Na strach sa používa množstvo ďalších praktík .napr predstaviť su ludí z vtáčej perspektívy a cítiť sa bezpečne vysoko z nadhľadom to pomáha niekomu atď.....ale to už je na inú tému

CareGiver

Povedomie sa da zmenit. Urcite.

Povedomie je vsak v hlbke... takze treba do nej vstupit. Nie len chodit po povrchu a cakat, ze nieco co je ukryte hlboko sa da opravit hrabanim sa na povrchu... treba poriedne nacret do svojej hlbky... kopat v koncinach, kde nam to nie je prijemne...ale presne tam to je. Keby to bolo na povrchu... opravovalo by sa to lahko.

MartinM

Lary a Olina, podla mna mate obaja pravdu. Lary presne to sa snazim robit. Negativne stavy zmenit na radostne. Nemam vystudovanu psychologiu, ale pride mi to logicke. Casom by sa mali tie stavy zvladat lahsie a lahsie az mozog/podvedomie uveri, ze vsetko je ok a skonci so strachom a negativnymi myslienkami.

Lary

Je niekoľko spôsobov ako pracovať s podvedomím.Otázne je či toto presne ti pomôže! Môžeš mať spràvne lieky na nesprávne stanovenú chorobu.To už nechàm na teba .Tak ako fungujú veci zvnútra na von fungujú aj opačne z vonka dnu.Vnútorne sa citiš zle a je to vidieť aj navonok.Opačné garde ....keď sa začne človek hoc aj nasilu tešiť ,spievať,chovať akoby mu bolo dobre môże sa s tým natoľko stotožniť že sa začne aj tak cítiť.Opakujem môže nie musí.Naozaj to funguje.Napr koľký znàs v škole simulovali že ich bolí hlava a nakoniec hlava naozaj bolela.Keď sa hràš na smútok alebo chorobu tak tvoje podvedomie nevie či to hràš alebo je to naozaj a podla toho sa aj začneš cítiť a môžeš aj ochorieť.Treba zamestnať mysel pozitívnimi vecami vtedy aj podvedomie podľa toho ukladà.Keď niekto pochybuje o tom čo som napísal tak o tom vie len veľmi màlo.

Olinaa

Na trhu je vela knih ako pracovat s podvedomim, ale nie kazda moze mat pozitivny efekt. Ovladat svoje podvedomie sa da, ale nie je take lahke. Najvacsim nepriatelom je zafixovany strach z niecoho a ten byva spustacom. Z toho je aj neustaly tok negatívnych destruktivnych myslienok. Niekto ma zafixovany strach z vysok. Uz len spomienka na vysky da do pohybu reakcie celého tela vo forme triasky, busenia srdca a pod. Podvedomiu sa nesmie nic prikazovat napr. nechcem, nebudem. Skor, mozem .....je to dost zlozite pracovat s vedomim a podvedomim, ale da sa to, existuje dohoda. Neprilievat podvedomiu palivo, snazit sa ho skor prekabatit. Ak sa objavi tok negatívnych myslienok, treba ich len pozorovat, nestoznovat sa s nimi. Ak pridu, tak aj odidu casom. Da sa zvolit aj taka humorna dohoda, napr. no, uz zase ste prisli(myslienky), to nevadi, mozete so mnou byt.. alebo co keby ste prisli neskor....zo zaciatku je to tazke, ale postupne budu stracat na sile a podvedomie sa na to vykasle. Vela stastia, toto je len moj nazor.......

ToNeries

Cliattsi Ak mám pravdu povedať tak som sa začala zaujímať o túto literatúru hlavne kôli mojej sociálnej fobií :) Zmenilo ma to od základov :)