Chcela som urobiť radosť dedkovi a uvarila som mu huspeninu, ktorú má veľmi rád. Ale nesadla mi. Odvčera je naliata v pekáči a stále je to voda. Varila som ju podľa osvedčeného receptu mojej starej mamy, tá už zomrela. Už som ju varila predtým dvakrát a vždy bola ukážková, neviem kde som teraz urobila chybu. Tentokrát som ju varila dosť dlho, dlhšie ako bolo v recepte, asi 11 hodín. Ale to by nemalo byť na škodu. Skôr je to asi lepšie. Vyvarilo sa dosť vody, boli tam paprčky aj kožky, dosť veľa. Neviem či sa s tým dá ešte niečo urobiť. Vie mi niekto poradiť? Dala som soľ, cesnak, korenie, zeleninu - tú až neskôr, cca dve hodiny pred dovrením.
Prečo mi nesadla huspenina?
Hm, radite voloviny. Otazka znie, kam si dala ten pekac ??? Teraz je hic, takze huspenina ti sadne len v studenej, velmi studenej spajzi, alebo ju daj do chladnicky. Paprcky a kozky su ok, sol ok, majoran si dala ? A varit ju staci slabo a 4 hodiny varu staci.
Strasne dlho varis staci 3 hodky myslim
Ale nemusi to byt tym ale varit 11 hodin???
...stačí pridať balíček želatíny do teplého (nie vriaceho) vývaru...
Soľ máš takmer vo všetkých potravinách a takmer všetci si jedlá solíme. Tým pádom prekračujeme odporúčané denné dávky, a to sa nám odrazí na zhoršenom zdravotnom stave. Stúpa krvný tlak, kt. poškodzuje cievy, obličky...
fuj ja si len na to spomeniem a je mi zle
To som netušila s tou soľou. A prečo to škodí obličkám keď sa soľ varí? Veď ak jedlo neposolím, tak či tak si ho musím prisoliť keď ho už konzumujem, inak by mi nechutilo.
Vieš čo, dám Ti radu, už huspeninu už nikdy nesoľ. Konzumujete ju tak, že si nakrájate cibuľku, posolíte a polejete octom, však? Potom je to veľká záťaž na obličky. Aj pre deduška!
Ešte môžeš skúsiť toto : daj ju prevrieť, urob pokus s tou lyžicou, ale lej len do malých nádob!
Ja ju pripravujem len z kolienka, korenín, zeleniny a varím max. 3 hod. a vždy mi sadne. A to isté mi spraví aj mäsová polievka.
Čo sa týka soli, už ju pri varení nepoužívam, len pri pečení a ak je súčasťou nejakého korenia. Nedokázala som totiž odučiť svojich chlapov, aby najskôr jedlo ochutnali, až potom solili. Takto som s nimi vybabrala a zároveň im šetrím zdravie.
Tak nech Ti to tentoraz sadne!!! : )
Ked chces mat dobre studeno teda huspeninu, musis tam mat cim najviac kolagenu , obsahuju ho hlavne koze , usi paprcky a dostat aj ciste koze zlupane a volaco masa, ked to budes mat poukladaj do hrnca cim njtesnejsie na seba a vody tak akurat aby netrcalo z vody.
Inak - ja som ju varila dlho, dosť vody vyvrelo, takmer polovica. Boli tam dve veľké paprčky a veľa, veľa kožiek. Ale zrejme som ju aj dosť posolila, to asi nebolo múdre.
Dakujeeem!