Bordelárka prosí o pomoc poriadkumilovných

Príspevok v téme: Bordelárka prosí o pomoc poriadkumilovných
Dorka1

Prosím nepošlite ma niekam ale skúste mi pomôcť a poradiť. Vyrástla som v rodine, kde bol vždy neskutočný bordel. Mali sme veľký dom a každý mal svoju izbu. Okrem toho veľká obývačka, jedáleň a kuchyňa. Veľká chodba aj rôzne odkladacie miestnosti. Ale ani v jednej z izieb nebol poriadok. Tak je to doteraz, v dome je obrovské množstvo vecí, všetko je zapratané, nikto nechce nič vyhodiť a všetko sa to len hromadí piate cez deviate. Mnohé z tých vecí sú drahé a kvalitné a každý si myslí že ich ešte niekedy môže potrebovať. Nikto ma nikdy neviedol k poriadku, u nás to tak bolo vždy, pretože obidvaja rodičia sú veľmi vyťažení a na domácnosť im veľa času neostáva. Ostatne, sestra, brat a ja sme už dospelí, tak by sme si mali vedieť poradiť sami. Ale nedokážeme to, netušíme ani ako veci uložiť, aký systém zvoliť.
Ja som to už dlhšie nemohla vydržať, tak som si našla podnájom a odsťahovala som sa.Pripadalo mi to choré že sme nikdy nikomu nemohli otvoriť, nikoho pozvať, pretože sme sa hanbili za to ako to u nás vyzerá. Ja takto žiť nechcem, chcem mať normálny byt, uprataný, veci na svojom mieste, aby som nemusela stále niečo hľadať a premŕvať sa v neporiadku. Keďže som nevedela ako na to, kúpila som si túto knihu:

www.martinus.sk

Dúfala som, že autorka naozaj našla recept pre bordelárov, ale mne kniha nepomohla. Ten systém aký sa tam opisuje, sa mi zdá veľmi zdĺhavý. Skúsila som to, ale nefunguje to. Keď som mala oblečenie zavesené na ramienkach, aspoň v tom som mala aký-taký poriadok. Keď mám všetko skladať a ukladať do šuflíkov, zaberie to veľa času a prestanem to robiť len čo mám naponáhlo. Niekto si možno myslí, že je to smiešny problém a že udržiavať poriadok predsa musí dokázať každý. Ja ale naozaj neviem ako na to a hlavne ako to potom udržať. Čo je dôležité, ako veci roztriediť, ako ich uložiť, na čo dávať pozor. Ako často čo čistiť, umývať, vysávať atď. Pochopte, že keď sa to u nás nikdy nerobilo, nemala som sa to od koho naučiť. Je mi trápne spýtať sa kolegýň, nepoznám nikoho kto by bol vyrástol v takých podmienkach ako ja a kto by sa z toho vyhrabal.
Prosím, nezavrhnite ma a ak máte vašu domácnosť vždy upratanú, poraďte mi ako na to, ved predsa musí existovať nejaký systém ktorý funguje. Musím ešte pripomenúť, že pokiaľ ide o osobnú hygienu, tá sa u nás vždy dodržiavala až úzkostlivo. Aj jedlo sa pripravovalo čisto, riad a príbory takmer sterilné, rovnako aj oblečenie, ktoré sa každý deň obliekalo čisté. Ale to je tak všetko. Dá sa povedať, že v našej domácnosti sa pohybovali vyumývaní ľudia a brodili sa v bordeli. Je to asi nepochopiteľná kombinácia, ale tak to vždy bolo. Čo s tým? Prosím, pomôžte!

Kontr0lor

U nás bol taktiež vždy bordel. Proste všetko nahádzané ako príde. No a veľmi sa to prenieslo na mňa aj na sestru. Proste nemám k tomu vzťah. Pridem domov dám oblečenie na stoličku všetko niekde hodím a nestarám sa, nemám k tomu proste vzťah. Možno keby som mal priateľku ktorá by ma k tomu nejako tlačila, tak by som sa zmenil... Ale pokiaľ je chlap sám tak len ťažko. Ako hnevá ma to ale nedokážem sa prinútiť, a tam kde už zlyhá vôľa sa moc robiť nedá.

agnes85

u nás sa vždy upratuje v piatok po praci, sobotu nedeľu chceme mat oddych tak v piatok si všetko umyjeme, utrieme prach, prezlečieme periny povysavame proste všetko a večer už mame pekne upratané a hneď sa lepšie dycha

potom take veci ako oblečenie v skrini podľa potreby, je jasne že keď sa ponáhľas ráno do prace a rozhrabes si veci tak to upracem až keď prídem a keď tam je väčší neporiadok tak to cele vyhadzem a ,,nakominkujem,, keď dostanem chuť

potom asi 2-3x do roka chytím riadnu upratovaciu slinu a upratujú sa aj take veci a tak dopodrobna ako inokedy nie

či ma to baví? nie, vrcholne ma upratovanie nebaví, alebo priam to neznášam, ale milujem keď mám doma čisto, hneď sa človek cíti tak neopísateľne ,,lahsie,,

keď čakám návštevu alebo viem že niekto bude u nás v meste a s vysokou pravdepodobnosťou spravia prepadovku vždy upracem, či sa mi chce alebo mám toho veľa v práci, musím si nájsť čas

z toho ako žili si nic nerob, dobre znamenie je že TY to chceš zmeniť a snažíš sa na tom pracovať

pupinohek

Prečo maš na posteli tolko vecí- pretože to potrebujem počas dna.
3 deky okolo seba- zmakčujem si kostru je to teplé.
V zdravotníckych zariadeniach je poriadok- musí byť- inšpirovať sa.
Zvierata robia poriadok len okolo seba, to im stačí, ostatné nechaju na prírodu.

pupinohel

Talianska rodina ma trend, kričí sa cež dvere- čo ma kdo urobiť, najma rano, alebo cez celý byt, to všetci robia. velké tempo nie je dobre, spomalit

pupinohel

,rýcKed je velký dom je aj vela roboty, a navyše ked sa musí chodiť do roboty, hala bala. rýchly život.
Niekto tak žije vyzná sa v bordeli.
Napr. ked je niekto chorý, tak sa nestíha, no a svet sa nezruti.
upratuje sa v sobotu nedelu alebo narazovo, tak žije plno ludí aj mladež.
noa. Stačí to provizorne upratať.
za 10 min. sa da urobit ako rak niečo.
mame plno vecí lebo vždy sa niečo potrebuje a opravuje- 20-21 stor.
Začni upratovať ak ťa to štve.

minimalizmus

Problem je vela veci. Cim viac ich mas tym je to tazsie. Zamysli sa ci ti fakt tolko haraburd treba. Mala som priatela kde unho doma to vyzeralo rovnako. V chodbe 6 zrolovanych kobercov aj ked uz davno mali nove. Plna pivnica stareho nabytku aj ked uz davny mali novy. Unho v izbe odlozena funkcna chladnicka lebo uz mali novu. Treba sa zamysliet ked kupujes nieco nove ci ti to fakt treba. A ked ano, co s tou starou vecou? Su ludia ktori ocenia nabytok ci koberce ci oblecenie, skratka hocico za symbolicku cenu alebo zadarmo. Radim ti aby si tu zacala, lebo tvoja rodina boli zberatelia a ci chces alebo nechces tak ty si tiez zberatelka. Je to jasne z tvojich prispevkov. Ja triedim satnik par krat do roka, pred letom a pred zimou. Co som nemala ani raz oblecene ide automaticky prec. Existuju na to specialne smetne kose kde sa to zbiera a dalej rozdava tym co to potrebuju. Knihy? tiez rada citam. Skus e-booky, usetris peniaze, prirodu a hlavne miesto ! Existuje aj antikvariat kde mozes stare knihy odniest. Musis sa naucit s knihami a vecami rozlucit, povedz ze posluzia niekomu dalsiemu. Ked nebudes mat tolko veci, bude sa aj poriadok lahsie udrziavat. Povysavat, poumyvat raz za tyzden, umyt komplet kupelku. To ti nezaberie viac ako 2 hodiny. Kuchynu upratujes kedy treba podla toho kolko varis a kolko bordeli narobis. Nie je to ziadna veda ked maju vsekty veci miesto a hlavne ucel.

Dadana

Nikto to za teba neuprace. A ako udržať poriadok, jednoducho takto: upratať a nájsť každej veci svoje miesto, je úplne jedno, či na policiach, šuflíkoch, skriniach, ako len chceš. A TOTO JE DÔLEŽITÉ - udržovať veci upratané, každý deň a každý týždeň a celý rok a to stále dokola a celý život.
PS: KTO CHCE, HĽADÁ SPÔSOBY, KTO NECHCE HĽADÁ DÔVODY.

beauty

Dorka, ja to mam uplne rovnake. ;)
Vyrastala som v rodine, kde bol poriadok, mama ho vedela udrziavat, mozno mi az prilis vyhadzovala veci, kvoli poriadku a ja mam teraz opacny problem. Mam velmi vela veci a nedokazem ich upratat, lebo nemaju svoje miesto. Manzel mi nenapadne kupil tu istu knihu, este som ju necitala, len som dufala, ze ta kniha mi pomoze.. Manzelovi som slubila, ze do vianoc upracem. Bojim sa, ze to nedodrzim.
Dorka, take veci ako podlahy, vysavanie a bezne veci, to podla potreby, to robim pomerne casto, len tie veci, kam s nimi. Nabytku mam malo, lebo mne sa zas paci vzdusny byt aj vzdusna predsien, len potom mam zas vsade kopy veci. A tiez zboznujem knihy, aj oblecenia mam dost. A este aj casopisy a noviny, nestacim ich citat, tak sa mi hrozne hromadia. Drzme si palce, nieco s tym urobit. ;)

bordi

Bordelarov je vela na svete a ja som z nich tiez, a to mam 50 r. Proste to ma niekto v genoch a hotovo. Vyrastala som v rodine, kde bol vzdy poriadok a aha, som uplne ina. Aj si upracem a za 2 dni som tam kde som bola predtym. A ked upratujem, tak ani nie kvoli sebe, ale kvoli navstevam. Este poznamka, moja sestra je pravy opak.
Co mi pomaha donutit sa pravidelne upratovat? napr. youtube - poviem si, ze budem upratovat 6 pesniciek a upratujem o sto pat. Tym aspon ciastocne udrzujem poriadok ako tak.

Dorka1

beauty, ale zhromažďujem. Kupujem oblečenie, všelijaké doplnky, šále, bižutériu, ale hlavne mám obrovské množstvo kníh. Veľa čítam a knihy sú môj najvzácnejší majetok. Keby som mala viac peňazí, kupovala by som ich asi každý deň. A ťažko sa dokážem s niečím rozlúčiť. Chcela by som mať velikánsky šatník, ešte väčšiu knižnicu, skrátka veľa miesta na všetko. Viem, že je to blbosť, lebo človek aj tak všetky veci nevyužije. Väčšinou nosím to isté oblečenie, niektoré veci som ani raz nemala na sebe. Ale páčia sa mi a je mi ľúto ich len tak dať preč. A stále si myslím, že keby som mala väčší byt, každá vec by mala svoje miesto, tak možno by som dokázala mať poriadok. Ale je to len taký sebaklam, lebo poznám ľudí, ktorí majú maličké bytíky a v nich poriadok. Takže ten bordel bude v niečom inom.