Bordelárka prosí o pomoc poriadkumilovných

Príspevok v téme: Bordelárka prosí o pomoc poriadkumilovných
Dorka1

Prosím nepošlite ma niekam ale skúste mi pomôcť a poradiť. Vyrástla som v rodine, kde bol vždy neskutočný bordel. Mali sme veľký dom a každý mal svoju izbu. Okrem toho veľká obývačka, jedáleň a kuchyňa. Veľká chodba aj rôzne odkladacie miestnosti. Ale ani v jednej z izieb nebol poriadok. Tak je to doteraz, v dome je obrovské množstvo vecí, všetko je zapratané, nikto nechce nič vyhodiť a všetko sa to len hromadí piate cez deviate. Mnohé z tých vecí sú drahé a kvalitné a každý si myslí že ich ešte niekedy môže potrebovať. Nikto ma nikdy neviedol k poriadku, u nás to tak bolo vždy, pretože obidvaja rodičia sú veľmi vyťažení a na domácnosť im veľa času neostáva. Ostatne, sestra, brat a ja sme už dospelí, tak by sme si mali vedieť poradiť sami. Ale nedokážeme to, netušíme ani ako veci uložiť, aký systém zvoliť.
Ja som to už dlhšie nemohla vydržať, tak som si našla podnájom a odsťahovala som sa.Pripadalo mi to choré že sme nikdy nikomu nemohli otvoriť, nikoho pozvať, pretože sme sa hanbili za to ako to u nás vyzerá. Ja takto žiť nechcem, chcem mať normálny byt, uprataný, veci na svojom mieste, aby som nemusela stále niečo hľadať a premŕvať sa v neporiadku. Keďže som nevedela ako na to, kúpila som si túto knihu:

www.martinus.sk

Dúfala som, že autorka naozaj našla recept pre bordelárov, ale mne kniha nepomohla. Ten systém aký sa tam opisuje, sa mi zdá veľmi zdĺhavý. Skúsila som to, ale nefunguje to. Keď som mala oblečenie zavesené na ramienkach, aspoň v tom som mala aký-taký poriadok. Keď mám všetko skladať a ukladať do šuflíkov, zaberie to veľa času a prestanem to robiť len čo mám naponáhlo. Niekto si možno myslí, že je to smiešny problém a že udržiavať poriadok predsa musí dokázať každý. Ja ale naozaj neviem ako na to a hlavne ako to potom udržať. Čo je dôležité, ako veci roztriediť, ako ich uložiť, na čo dávať pozor. Ako často čo čistiť, umývať, vysávať atď. Pochopte, že keď sa to u nás nikdy nerobilo, nemala som sa to od koho naučiť. Je mi trápne spýtať sa kolegýň, nepoznám nikoho kto by bol vyrástol v takých podmienkach ako ja a kto by sa z toho vyhrabal.
Prosím, nezavrhnite ma a ak máte vašu domácnosť vždy upratanú, poraďte mi ako na to, ved predsa musí existovať nejaký systém ktorý funguje. Musím ešte pripomenúť, že pokiaľ ide o osobnú hygienu, tá sa u nás vždy dodržiavala až úzkostlivo. Aj jedlo sa pripravovalo čisto, riad a príbory takmer sterilné, rovnako aj oblečenie, ktoré sa každý deň obliekalo čisté. Ale to je tak všetko. Dá sa povedať, že v našej domácnosti sa pohybovali vyumývaní ľudia a brodili sa v bordeli. Je to asi nepochopiteľná kombinácia, ale tak to vždy bolo. Čo s tým? Prosím, pomôžte!

Iiiii-Spiderman

V jednom máš pravdu, že na ten poriadok si asi len málokto až tak potrpí:-) Ja som mal raz v izbe toľko pavučiny, že som sa do nej dokonca chytil, nie, nebol happy end, tá pavúčica ku mne prišla, zapichla do mňa ten svoj sosák a vysala zo mňa trochu krvi, až potom ma z nej brat dostal. Niečo podobné ako v niektorých hororových častiach rozprávky Včielka Maja:-)
Sú aj takí ľudia, ktorí toľko upratujú, že žijú priam v sterilnom prostredí a potom sú často chorí. Treba prísť hlavne na to, čo ti ten bordel najviac doma spôsobuje (možno si nad tým ešte neuvažovala).
Dajú sa kúpiť aj zachytávače prachu. Tiež mám doma jeden taký, ale nechápem, prečo je aj okolo neho toľko prachu?

abcdefghijklmno

som na tom podobne. doma sme sice mali vzdy poriadok, az na moju izbu :D a uz par rokov byvam sama, snazim sa od malicka a velmi, ale nie som schopna ten poriadok udrziavat (cistotu ano, ale vsade mam neporiadok). ked ho aj urobim, doslova za dve hodiny je zase neskutocny bordel vsade aj ked sedim pred telkou. nechapem to. uz to neriesim. vzdy ked mam cas tak upratujem upratujem a upratujem a pevne verim, ze raz sa to prelomi.

Sejla

Mna to tiez nikto neucil. To nie je vec nejakeho tajneho navodu, ci systemu, skor vec zvyku a tolerancie. Tiez mam dni - uponahlane rana, ci unavene vecery atd - kedy nieco len tak necham pohodene, kam to nepatri, ale dolezite je, ze akonahle mam cas, ci energiu a idem okolo, tak to vezmem, poskladam/dam miesto, lebo mi to tam proste vadi. Rovnako vidim aj spinavu podlahu/zaprasene policky atd. Takto sa nestava, ze sa mi napriklad na stolicke hromadi oblecenie, na stole rozne haraburdy, vo vsetkych kutoch prach. V suflikoch/skrinkach/krabiciach vacsinou vsetko len tak pohodim a raz za cas zorganizujem aj tam, vtedy nepotrebne veci vyhodim a zase je to tam prehladnejsie. Tak isto skrina, ked ju otvorim a nevidim hned kde co je a nevidim logiku v tom, ako su veci zavesene/poskladane, tak si najdem kusok casu na upratanie.

Iiiii

V poriadku. Máš pravdu, že som tvoju tému komplexne nepochopil, v tomto ohľade som dosť neporiadny.
Skús si na nejaký papier napísať rozpis prác, kedy máš čo urobiť, tzv. harmonogram prác. Po nejakom čase, roku, dvoch už budeš vedieť, čo máš kedy spraviť a už ho vôbec nebudeš musieť používať:-)

Dorka1

Sorry, ale ja som aktívny človek. Neviem z čoho usudzuješ, že sa mám rozhýbať. Chodím do práce a popri tom študujem na VŠ a vcelku úspešne. Okrem toho športujem. Určite nemárnim čas fňukaním. Chcela som rady ako sa naučiť udržiavať poriadok, ale zjavne si to ty nepochopil. To nevadí, ešte bude možno takých príspevkov viac, ale verím, že sa nájde aj nejaký konštruktívny od človeka, ktorý vie poradiť. Pretože napísať len preto, aby sa niečo napísalo, to je škoda aj ťukať do klávesnice.

Iiiii

Treba si kupovať veci, ktoré sa nekrčia. A k tomu ostatnému sa len treba prinútiť. Keď sa chceš vyhovárať, tak sa vyhováraj a ľutuj, ale nikto ti potom radiť nebude.
Neviem ako by som ťa mal zmotivovať, aby si sa viac rozhýbala. Šéf pohrebnej služby hovorí svojim zamestnancom len, že viac života do toho umierania:-(