Mám 15 a píšem román

Príspevok v téme: Mám 15 a píšem román
Klingel

Dobrý deň. Mám 15 rokov a veľmi rada píšem. Rozhodla som sa, že napíšem román, Už mám napísané 4 kapitoly ale neviem kam to mám potom poslať. Našla som takú stranku, že mamtalent.sk ale tam chcú o vas vsetky osobne udaje a ja by som rada písala v anonymite teda pod nejakým pseudonymom, Tak isto som čítala, že nie je dobré keď začínate písať začať s románom ale treba začať s poviedkami a tak. Myslíte, že by sa mohol podariť román aj ked som este nic okrem slohov, mini príbehov a svojho dennika v detstve (:D) nenapisala? Dakujem za rady :)

Klingel

Pomocnica- píšem román pre dospelých resp. o dospelých, ale ten tínedžerský román je dobrý nápad. :)

Zacinajuci autor- práve že som si to prečítala velmi pozorne a presne na tú česko-slovenskú súťaž som klikla aj som o tom čítala ale dočítala som sa, že je to súťaž kam sa posiela fantasy tvorba a ja fantasy nepíšem. Ale možno som to zle pochopila a mýlim sa.

Moireal

lol,pomocnica,dobre si to mala: tinedzerky je tvrde y v mnoznom cisle a makcen na d nieje.:-D

Zakladatelka,pis si co chces a nenechaj sa nikym odtadit a nikdy nevyhadzuj nejake svoje prace. Mne mama moje decke prace vyhodila,co ma teraz stve. :-(

Pis to hlavne pre radost,tak sa zacina vo vsetkom. :-)

zacinajuci autor

Napísal som ti nižšie, postol som ti odkaz, kde nájdeš všetko. Keby si sa na to poriadne pozrela, videla by si, že jedna súťaž má uzávierku napríklad teraz koncom novembra a ide o česko-slovenskú súťaž, čo už znamená asi niečo viac ako nejaká krajská súťaž.

pomocnica

zita 05-ale je rozdiel román pre dospelých a román pre tíneďžerky. Tie baby si chcú prečítať to, čo teraz zažívajú. Trápenia v láske...chodila s ním, ale nakoniec sa s ňou rozišiel, lebo sa s ním nechcela vyspať a tak zistila, že je to vlastne sukničkár, ale čo robiť keď ho tak miluje...? To čítajú dnešné baby. Neviem či zakladateľka témy chce napísať takýto román, lebo ak píše pre dospelých, tak to je riadne sústo. Tam je život o niečom inom. Ale pre tíneďžerky sa takýto román uchytí aj bez zbytočne hlbokých myšlienok, čo musia potom pri čítaní akurát premýšľať, že čo tým spisovateľka myslela. Chcú to jednoducho a zreteľne, ale predsa tam chcú mať riziko, dobrodružstvo a zážitok. :-)

Klingel

Chápem, čo mi chcete povedať. Tiež zvyknem občas napísať aj pieseň za klavírom ale keď si to po pár mesiacoch prečítam, už sa mi to nezdá také pekné. Ale zase niekto hovorí, že to netreba dlho odkladať lebo čím viac to človek číta, tým viac sa mu to prestáva páčiť až to nakoniec ani nikomu neukáže ale tiež som asi za tú prvú variantu, že treba aj počkať kým to pošlem vydavateľstvu.

Pozerala som nejaké súťaže literárne na internete ale všetky už skončili...nenašla som nič také, čo by ešte platilo a ako som už písala v jednom príspevku našla som aj aktuálne súťaže ale tie sú zase tak, že len napr. pre Trenčiansky kraj alebo nejaký iný ako ten v ktorom žijem.

zita 05

Ahoj, pôsobíš ako rozumná baba a tak budem s Tebou aj jednať. Vieš, ono je to s tým písaním trošku ťažšie. Nemôžeš rátať s tým, že napíšeš niečo a ono to s Teba urobí slávnu. To sa tak pritrafí možno jednému z milióna a aj to je možno veľa. Písanie je práca ako každá iná. Čím sa jej viac venuješ, tým si v tom lepšia, zručnejšia, nápaditejšia.
V Tvojom prípade, ber to ozaj iba ako radu staršej kamarátky, by som to, čo máš napísané odložila na čas, keď sa mi to možno zíde, hodí. Uvidíš, že keď si to prečítaš tak o pol roka, už sa Ti to nebude zdať také úžasné ako teraz a budeš vidieť veci, ktoré by si rada zmenila. Teraz, ak by som sa chcela venovať písaniu, by som si otvorila stránky s autorskými súťažami, prečítala by som si témy a začala by som rozmýšľať nad tým, ktorá téma je mi blízka, ku ktorej mám čo povedať. Možno, ale naozaj iba možno, sa Ti do témy hodí aj to, čo si už písala. Pravdepodobne nie celé, ale časť. Ak si dobrá v "chytaní spisovateľskej niti", určite Ti to nebude robiť problém. A potom, keď to po sebe mnohokrát prečítaš a vypiluješ, pošli to. Ostatné som Ti už napísala.
A do súťaže sa neboj napísať aj svoje meno. Ber to ako takú rozbehávku na texty, ktoré už budeš chcieť aj vydať a potom až Ti stačí pseudonym, ale to bude ešte chvíľku trvať.

Klingel

Zita áno máte pravdu ako som si pozerala podrobnejšie vysvetlenie, čo vlastne román je, tak sa mi moje "dielo" zatiaľ na román nepodobá. V románe by malo byť množstvo postáv a ja tam mám okrem hlavne postavy len 4 ďalšie...to asi na román stačiť nebude. Neviem kam by sa to dalo zaradiť, možno novela?

Áno rozmýšľala som aj nad tými súťažami a skúsim nájsť nejakú takú, do ktorej bude možné poslať dielo pod pseudonymom alebo to poslať rovno do vydavateľstva cez email. Lebo v tom som už naozaj rozhodnutá, že by som nechcela písať pod vlastným menom, nie preto, že by som sa hanbila, ale preto, že by som sa nechcela celý život venovať IBA písaniu kníh aj keď ma to baví. Chcela by som to robiť popri zamestnaní a často to autorom môže ovplyvniť kariéru v normálnom zamestnaní a to by som nechcela.

zita 05

Ahoj, Klingel,
určite Ťa nechcem znechutiť, skôr Ťa posunúť ďalej, tak to tak aj ber. Si veľmi mladučká a neskúsená a román je pre Teba priveľké sústo. Román je naozaj rozsiahle dielo s viacerými dejovými líniami, umeleckými opismi... Pokús sa Tvoju myšlienku najskôr spracovať ako poviedku, možno niekoľko poviedok. Ak máš v škole učiteľku slovenčiny, ktorá Ti ako-tak sedí, zdôver sa jej. Určite Ťa nevysmeje a poradí Ti. Môže to byť aj iná jazykárka, tie majú tiež svoje vedomosti a skúsenosti. Ak nemáš takúto dôveru, pošli svoje práce priamo do súťaží, môžeš aj do viacerých zrazu. Neboj sa zverejniť svoje meno, nič nestratíš, môžeš iba získať.Ak si si pozerala propozície súťaží, určite si si všimla, že často majú zadaný aj maximálny rozsah. Umenie totiž nie je napísať veľa, veľkú myšlienku môže mať aj poviedka na pol strany. Nezabudni na to! Ak budú Tvoje práce dobré, uznanie na seba nenechá dlho čakať a pozvú Ťa na vyhodnotenie alebo na nejaké podujatia pre mladých autorov. Tam sa stretneš s ľuďmi, ktorí Ti budú vedieť poradiť, usmerniť Ťa, posunú Ťa ďalej.
Ani nevieš, ako veľmi Ti držím palce a z celého srdca Ti prajem, aby si raz napísala taký román...