Naco su medziludske vztahy

Príspevok v téme: Naco su medziludske vztahy
Gertruda

Iba ma tak napadlo, nemyslite, ze sme trochu drasticky preludnili planetu? A teraz sme vsetci nuteni stretavat desiatky az stovky ludi denne, musime sa tvarit, ze nam to tak vyhovuje, ze si nestojime v ceste, ze nam nevadi spolusediaca v autobuse, ktora zjedla na ranajky 50 tuniakov, ze nam nevadi cakat v rade na vsetko, ze nam nevadia hlucni susedia atd...
Nielen to, ale my sa este navyse musime neustale pretvarovat, ze sme straaasne radi, ked natrafime na nejakeho znameho na ulici, pytat sa ho ako sa ma, aj ked nas to nezaujima a odpovedat na tu istu otazku nechutne otrepanymi frazami, aj ked nie su pravdive. Hlavne len aby sme nemuseli s niekym nadviazat uprimnu, empaticku, hlbsiu konverzaciu.
Tak o com su medziludske vztahy, prezradi mi to niekto? O tom, ze sa stretne 10 ludi v piatok vecer v podniku, len aby o sebe kazdy vytvaral dojem spolocenskeho cloveka, ktory nezaostava v modnych trendoch, ani v mnozstve vypiteho alkoholu? Aby kazdemu ukazal svoje ego?
Preco sa ludia nechcu zblizit na nejakej zaujimavej urovni?
A teraz moj hlavny problem. Kedze z vyssie napisaneho textu ste si mohli vsimnut, ze nie som velmi cool, mam este jednu staznost. Ako je mozne, ze sa vam, ludom, neustale chce smiat na nesmierne nudnych vtipoch? Niekto ma totiz obvinil, ze nemam zmysel pre humor, ja som mu na to odpovedala, ze mozno nie je az taky vtipny, ako si o sebe mysli a vytvorila si dalsieho nepriatela. Skratka, tak raz za uhorsky rok niekto povie dobry vtip, zvysok nemozem ani vystat.
Nemyslite si, ze by sme si uplne vystacili s 10 percentami interakcii, ktore podstupujeme? Ten zvysok je taky hnusny falosny precukreny balast. A potom sa cudujeme, ze sa zvysuje agresivita, kriminalita a depresie vo vacsich mestach.

Anna5232

Ahoj,
Nie je to pravda, že ľudia sa navzájom iba pretvarujú a že si vadia a nenávidia sa, len to neukazujú navonok. Je to tvoj postoj voči svetu, ktorú berieš ako objektívnu pravdu, ale v skutočnosti je subjektívna a vychádza len z tvojho vnútra, nejakého tvojho problému, tvojho nenaplnenia.

Človek je tvoj spoločenský a teda je normálne, že má rád ľudí, rád sa stretáva, združuje, hľadá si kamarátov a priateľov. Ľudia sú naozaj rôznorodí a je to tak dobre, pretože si každý môže nájsť tú svoju skupinku, svoj domov :)

Niektorí ľudia radi chodia do podniku a rozprávajú sa tam, ale ako je vidno, tebe to nevyhovuje. To, že ti nesadli partie ľudí, ktorí sa stretávajú po podnikoch neznamená, že ti nesadne niekto iný. Zo skúsenosti viem, že na rôznych miestach sa stretávajú rôzne povahy ľudí. Neviem, koľko máš rokov, ale stále platí, že ak sa ti na jednom mieste ľudia nepozdávajú, je fajn zájsť niekam inam a s láskou a otvorenou mysľou poobzerať sa po iných ľuďoch ;)

Sú ľudia, ktorí sa zoznamujú ťažšie a teda najprv začnú samozrejme takými všeobecnými témami, pretože si musia vybudovať skutočnú dôveru v človeka, kým sa otvoria, ale sú aj iní, ktorí s tebou vedia hlboký rozhovor viesť za veľmi krátku dobu. To, čomu sa ty potrebuješ ale naučiť a čo za teba nikto iný nespraví je TRPEZLIVOSŤ (jej nedostatok si dokázala napríklad aj tým, ako hovoríš, ako ti vadí státie v rade..) zbytočne sa ponáhľaš nevednokam, ale niekedy je sa na chvíľku zastaviť a len tak premýšľať, alebo si vychutnávať prítomný moment.

Taktiež čo sa týka toho, že nerada stretávaš známych na ulici – podľa mňa by si sa nemala zameriavať na takéto technikality – detaily. Jednoducho niekoho stretneš a chceš s ním hovoriť – zakecáš sa, nechceš s ním hovoriť – pozdravíš a ideš ďalej, poprípade povieš, že momentálne nemáš čas... toto je fakt zbytočné nejako rozoberať, keďže obvykle je to otázka pár sekúnd. Mňa napríklad vždy vie potešiť, keď vidím niekoho, koho som dlhšie nevidela. Vtedy mi ani nejde o to, že sa s tým človekom bavím „o počasí“ (takto ja nazývam totálne nezmyselné nehlboké témy), ale o to, že som toho človeka videla, viem, že žije, že je v poriadku, že sa mu darí a celkovo ma to poteší a idem ďalej :)

Áno, chápem, že babka smrdiaca po sardinkách nie je totálne na jasanie od šťastia, hlavne, keď si k tebe prisadne. Ale to je o tom, že sa proste zmieriš s tým, že ľudia nie sú dokonalí a nie vždy sa budú chovať (a voňať) tak, ako si to predstavuješ. Nemal by to byť však dôvod na nenávisť, jednoducho ako môj otec vždy hovoril: svet je dokonalý pre svoju nedokonalosť :) je fajn a veľmi užitočné, naučiť sa tolerovať chyby a nedokonalosti iných ľudí a napriek tomu sa im tešiť...

Človek poväčšinou povie vtip, alebo celkovo nejakú hlášku buď aj trochu nenaschvál, alebo preto, aby zlepšil náladu ľudí okolo seba, spravil ich trošku radostnejších. Je to pekné gesto a mala by si byť vďačná za takýchto ľudí, hoc teba ten vtip možno nerozosmeje. Ale možno niekoho, kto mal zlý deň a bol smutný a stál vedľa teba... jeho možno áno :) Nikto ťa nenúti smiať sa nasilu. Ja som tiež ten človek, o ktorom sa vie, že ma nerozosmeje žiaden vtip (a to sa smejem dosť často xD len nie z vtipov) a každý to úplne akceptuje, občas ma za to pár ľudí provokuje, ale ja proste poviem, že hold, som taká, nie každý je rovnaký a viem sa nad tým povzniesť.

A ešte odpoveď na tvoju otázku, na čo sú medziľudské vzťahy:
Neviem, koľko faloše si v živote zažila, ale ver, źe existuje veľa, veľa nefalošných a úprimných vzťahov a priateľstiev a máš kedykoľvek možnosť si takých ľudí nájsť, len spoznávaj, overuj, preveruj. Samozrejme, do vzťahu sa musí ísť s tým, že ako som vyššie spomínala, ľudia nie sú dokonalí a teda ťa najskôr zrania (skôr či neskôr)... a musíš ich prijať aj tak... je naivné si myslieť, že sa to nikdy nestane. Každopádne kamaráti sú veľmi dôležití – môžeš s nimi zdieľať svoje radosti aj starosti, sú tu pre teba, keď ich potrebuješ – vypočujú, poradia, pomôžu. Môžeš si s nimi užívať rôzne akcie, výlety, zážitky... a jednoducho s nimi žiť svoj život a keď budeš potrebovať niekoho, kto ťa pochopí, alebo ti len pomôže prejsť nejakým ťažším obdobím, stále tu budú oni a budú sa úprimne tešiť z tvojej prítomnosti a budeš s nimi môcť rozoberať aj tie najhlbšie a najdivnejšie témy :)

Róz Marín

nuz aj na kritiku sa treba naucit reagovat a aj konflikty naucit riesit. aj to je sucast medziludskych vztahov. a ked sa toto naucis sikovne zvladat potom budes asi v mensine a budem to uznavat.

mne ide len o toto. tvoj postoj je dost zovseobecnujuci a dost kriticky. ked nieco takto vycnieva v suvislosti s takymito v podstate banalnymi zalezitostami, lebo to co opisujes je bezne medzi ludmi, tak si hovorim ze chybu robi asi dotycna a nie jej okolie. podotykam nie ze je dotycna chybna, ale ze robi chybu. a ty robis chybu v tom ze sa nezameriavas na seba, seba nechces riesit, ale riesis druhych. a to ta moc neposunie a v tom je problem, lebo ty sa hladas, skumas a potrebujes sa v medziludskych vztahoch posunut. ktorym smerom to bude zalezat na tebe. mozno zistis ze ti viac vyhovuje byt castejsie sama, alebo mat len zopar za to vsak velmi dobrych priatelov s ktorymi si budes rozumiet. a bude to tak celkom v poriadku, lebo to bude pre teba prirodzene. ja to uvadzam len ako priklad, ja netvrdim ze taka si, aby sme si rozumeli.

je zbytocne povedat ze druhi su nahovno. pre teba je podstatne si polozit otazku preco to tak citis a uvedomovat si pritom ze to je tvoj subjektivny nazor o druhych. nemusis byt taka druzna, nemusis byt ani casto s ludmi, ale nemusis mat ku nim vseobecne negativny postoj.

Gertruda

Róz Marín, tak za prve, mas naozaj peknu prezyvku. Si moja druha oblubena bylina.
No a k tej prvej poznamke od teba ti zase musim ovjasnit, ze som si uplne vedoma, ze je to cele len moj subjektivny nazor. To, ze typek nie je vtipny je asi take subjektivne ako to, ze on mi povedal, ze nemam zmysel pre humor. Je to taka, nazvime to, rovnocenna odpoved. Inak nemam potrebu kazit ludom zabavu len tak z nicoho nic, ale zase nebudem sa smiat nasilu. A pride mi divne, ze on to odo mna ocakaval a mal potrebu ma hned osocit.

Róz Marín

vyvediem ta z omylu lebo tusim si dalsia z tych ktori si chcu precitat len to co sa im paci a cakaju od druhych ze im potvrdia ich nazor.
niekto ti uz napisal ze nemas rada ludi. ty sama pises ze by stacilo tak 10% komunikacie ostatne je o nicom. tak tri veci k tomuto vsetkemu.

1. ty posudzujes spravanie druhych ludi podla svojho subjektivneho vnimania a hodnotenia a prezentujes to ako objektivnu pravdu. napriklad ty povies niekomu ze nie je vtipny ako keby to bol objektivny fakt. realita je ale taka ze niekomu inemu moze pripadat vtipny. totiz podla jeho subjektivneho vnimania...

2. taketo bezne tliachanie je normalna ba dokonca prirodou vytvorena zalezitost. clovek je tvor socialny a taketo tliachanie je len upevnovanim, potvrdzovanim, otuzovanim, mapovanim, posuvanim, atd... vzajomnych vztahov v nejakej skupine, komunite, spolocenstve. clovek je tvor ktory zil a zije v komunite.

3. naozaj musis zacat od seba. ja netvrdim ze si chybna, mozno si len ina, ale chybu robis v tom ako druhych posudzujes a to je rozdiel. a tvoja inakost mozno suvisi s tym aku povahu mas. myslis ze si introvertna ? alebo myslis ze mas v sebe nejaky blok ? vies toto musis na sebe odpozorovat ty sama ale aby si to urobila musis sa zamerat na seba, nie tak velmi na druhych. sleduj seba svoje pocity v socialnej interakcii s druhymi a porozmyslaj nad sebou ako sa medzi nimi v jednotlivych situaciach citis a preco.

Gertruda

Adr1a. Cim sa lisim? To snad tiez vyplyva z mojho textu. Vo vysledku si aj tak mnohi myslia, ze som len nejaka divna. Ja ale nechcem teraz riesit seba. Skor som chcela pocut nejaky opacny uhol pohladu, ktory mi trochu viac priblizi ten opacny zivotny styl.

exwhyz

Treba sa stretávať len s ľuďmi, ktorí nemajú toľko problémov, lebo potom ťa to zaťažuje. Môžeš žiť ako chceš, aj na samote. To je tvoja voľba a tvoja cesta, nikto ti to neberie. Prečo sa snažíš vnútiť do nejakej neprirodzenej pózy, v ktorej zmysel nevidíš? Byť cool pre tých druhých? Čo ty máš z toho? Venuj sa sebe, lebo si asi introvert a budeš šťastná. Celé je to o tom, že si ľudia myslia, že zmúdreli, pritom opak je pravdou.
Úplne kontakt s ľuďmi prerušiť nikdy nebudeš môcť, lebo to na teba tiež nebude mať dobrý vplyv.
Staráme sa o to, čo si myslíme, pritom naše bunky vôbec nezaujíma to, čo si myslíme. Dali sa dokopy dávno v minulosti preto dokopy, aby si uľahčili život.

adr1a.

Ale ty pises o stade, cize o vacsine) Cim sa vsak TY sama odlisujes od tohto stada? Vzdy treba zacat od seba. Cim si ina nez ti, o ktorych tu pises? Ked sa budes lisit, ked sama budes INA, nezapadat do davu a sedej masy, pojdes svojou vlastnou cestou zivotom skutkami cinmi, proti prudu ci vsetkym) ai, ver, vyclenis sa z toho stada aj sama) Zacni preto od seba. Poukazovat na inych totiz nic nezmeni. Zmenit mozes iba samu seba a az potom trebars aj "cely svet")

ANGEL-DEMON

a tak sa snažím aspoň takto konať dobro a verím a dúfam že snád sa mi to niekedy vráti... lebo čo dávame to sa nám vracia...
aj minule na stanici som tete pomáhala cez kolajnice k vlaku,
tak ja mam potom radosť z toho že som niečo dobré urobila..
no a dnes sa mi vrátilo.. som nemusela peškovať z opačného konca mesta 5km... zrazu pri mne zastal autobus, že sa premiestnuje na stanicu ze ma zoberie a zadarmo... :-) tak som sa zviezla, pokecala so šoférom,... zlatý,.. asi 50-60r. že to vraj bežne bráva tak ludí.. milé od neho...