Ahojte,
veľmi rada by som pozvala Vaše názory, lebo už sa fakt neviem rozhodnúť, či som len ja taká nechápavá, alebo je problém s mojimi budúcimi svokrovcami.
Som zasnúbená necelý rok, ale zatiaľ každý žijeme doma u svojich rodičov, keďže spoločný byt plánujeme až po svadbe. Každé 2 týždne chodievame so snúbencom do zahraničia, kde sa kus aj odreagujeme, ale zároveň aj spravíme väčší nákup. Poväčšine minieme tak 250-300 eur na jednu rodinu. Mne nevadia tie peniaze, hoci niekedy je to už na nervy, ale vadí mi prístup budúcich svokrovcov. Keď im donesieme nákup, ani sa nepoďakujú, nič, svokra to už považuje za samozrejmosť a aj to, že okrem toho, čo bežne kupujeme, si napíše ešte lištu, ale na peniaze zabúda. Nad tým čo donesieme, potom veľakrát ohŕňa nosom, lebo jej nechutí a proste vždy nájde niečo do čoho sa zachytí. Už ma vytáča keď vidím, že všetko ovonia, olizuje akoby sme kupovali pokazené veci. Keď sa jej už všetko minie, tak potom sa vypytuje kedy už ideme, tak sa stalo, že sme boli na nákup aj pomimo. Ak si kúpim niečo na seba, tak potom ohŕňa nosom, že načo sú mi 3 šiat a ešte potom sukne a toľko tričiek a pod., vraj len trovím peniaze. Popritom sú to peniaze moje a priateľove, kedy koho.
Chodíme síce s ich autom, lebo nám to viac vyhovuje, ale stále doň doplna natankujeme, nie raz sme s ním boli v servise, lenže ona už očakáva, aby sme hradili všetky opravy a doslova nám to povie. Ak šoférujem ja, tak budúci svokor ho dvadsaťkrát obíde, či nie je na ňom škrabanec a tak. Ak k nim nejdem tak ma volajú, ak som tam a má blbú náladu, iba sa durdí, vkuse jej niečo je ak sa jej niečo nepodarí, hľadá vinníka, lebo ona je dokonalá.
Už to nezvládam a bojím sa, že jej odvrknem. Poradíte mi čo s ňou?
Ako zvládnuť budúcich svokrovcov?
anna maria mater tvojho priatela sa nezmeni vsetci stary su taky ze si myslia ze ten ich nazor je najspravnejsi takze bud si zvyknes na jej chovanie alebo hladaj stastie inde... viem o com ti pisem...
Ja prežívam niečo podobné s priateľom a to nie sme ani zasnúbení, nakoľko ma po 2 rokoch nie je schopný požiadať o ruku.
My chodíme na nákup do Poľska, ktoré je od nás síce na 70 km a to naším autom, ale všetko okolo auta je v mojej réžii a v réžii mojich rodičov. Na nákup sa skladáme, na jeden nákup minieme asi tak 100 eur na jednu rodinu a to len za potraviny a chodíme raz za mesiac, niekedy raz za 2 týždne, kedy ako. Občas sa mi stane, že peniaze musím doložiť ja, ale to jeho mamu netrápi. Ešte ani nie sme snúbenci, ale ona si nárokuje a okrem toho si píše zoznam. Ja si jednoducho neviem predstaviť ako to bude u nás fungovať ak raz náhodou budeme manželia, lebo ja nemienim živiť aj jeho rodičov, ktorí mimochodom peniaze majú ale strovia všetko.
Ahoj, mňa išlo rozj*bat od nervov len z toho ako som to čítala, nedokážem si predstaviť ze by som také dačo vydržala :D už by som svokru niekam poslala asi, mam u priateľa niečo podobné aj keď sme spolu len rok ale už t vo mne vrie a príde na hádku. Nerada sa hádam ale nemám rada keď mi niekto stále niečo vyčíta. Držím palce maj aa
Stopnúť nákupy a nech si každý jeden z vás nakupuje to, čo chce a kedy chce.
My sme boli s manželom ešte iba zasnúbený a praktizovali sme tiež nákupy pre obe strany. Svokrovci boli vďační, oni sa nám snažili pomáhať, ale moji rodičia boli ako Tvoji budúci svokrovci. Nároky boli, ale nikdy nám neprispeli a okrem toho sme im ešte aj požičiavali peniaze. Ja som bola ešte na VŠ, takže môj terajší manžel im nie raz požičal, ale vrátiť ochota nebola, lebo potrebovali na iné. Občas sme aj my zobrali auto od mojich rodičov, ale v servise bolo vtedy ak sme ho zobrali my, inak sa menil olej aj po 35 tis. km a umyté bolo ak ho umylo auto.
Plne sa moji rodičia vyfarbili až keď sa nám narodil malý. Nikdy na neho nič nekúpili a to teraz už má 3 roky a jediné čo od nich má je jedno tričko. Teraz má 3 roky, mama mu objednala tortu a keď ju mala vyzdvihnúť, tak nám zavolala, aby sme jej doniesli peniaze.
V každom prípade obmedziť nákupy.
Mne to až také normálne nepríde, aby mi nakupovali mladí. Pokiaľ mám 2 zdravé ruky a 2 zdravé nohy, tak dovtedy si nákupy zabezpečím ja, za svoje.
Ja mám tiež 2 už odrastené deti (30,26) a nezobrala by som od nich na jedlo ani cent. Oni si už poplatia svoje výdavky, samostatne pomôžu s vyplatením výdavkov čo sa týka bývania, ale predsa kde sa najedia dvaja, tam sa najedia aj deti. To, akože ak sa osamostatnia, tak si majú doniesť jedlo?!
To, čo sme do nich investovali roky, kým vyštudovali im nikdy vykrikovať nebudem. Syn dokonca nechal 2 výšky, kým sa našiel, ale je to normálne. Človek ak chce mať deti, tak tie niečo stoja a je to normálne, že sa do nich investuje. Ak už, ale teraz očakávam, aby ma živili deti, kým som zdravá a muž sa zdravý doma povaľuje, tak čo bude ak budú starí a budú nevládny?!
Matka chalana jej vykrikuje šaty, prsteň a závidí jej aj nos medzi očami, ale to, že ona ju živí je jej po vôli.
Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale mladí majú tiež svoje výdavky a potreby, tak ich predsa nebudú investovať do rodičov. Čo je na tom, že to raz zdedia oni? A kde je vôbec napísané, že to zdedia oni? Poznám prípad z okolia, kde takto mladí živili rodičov z jednej strany, dom bol založený, auto pod exekúciou a zdedeli akurát dlhy.
Byť na mieste mladej určite jej nenakupujem, nakúpim domov a hotovo a mladý nak nakupuje tiež domov.
Ja tu budem podla ostatnych zas za hotentota, ale newa. Nad niektorymi prispevkami doslova zasnem.
Vsak tie peniaze nejdu len tak "hockomu", ale rodicom preboha.
Kym rodic vychova take decko a dovedie ho az do dospelosti ci po skoncenie SS ci VS (a sorry, dnes su pripady ze "decka" ostavaju doma v pohode este aj v 25-30-35-40tke doma v rodicovskom), vsak to je kvantum penazi (riesim teraz peniaze lebo tymi sa tu najviac ohanate vy, ze za kolko im nakupuju).
Take dieta kym ho rodic vychova a vsetky tie vydavky za cele tie roky rokuuce, tak to by uz bolo aj na byt/dom, cely autopark, luxusne dovolenky rok co rok ai, a tu sa ktosi pozastavuje nad nakupmi?? Vsak komu ak nie rodicom/rodine? A s prepacenim, on je jedinacik, takze vsetko co maju oni aj tak raz zdedi on a bude to jeho/ich. Ona ma este brata, takze pol na pol. Ale on to bude mat v celosti. A budu mat z toho uzitok osoh obaja. Proste bude na nich, ako s tym uz potom dalej nalozi/nalozia. Ale ja nechapem, co je na tom nepochopitelne, ak dospely clovek - dieta, co netrie biedu a co zije este s rodicmi, im urobi nakup? Neviem ci im prispieva na byvanie a ine vydavky v domacnosti. Ale vsak zije doma a bude to jest/pit, uzivat pozivat aj ON predsa, ak s nimi zije v 1domacnosti (aspon autorka prispevku nespominala ze ziju uz spolu, iba ze planuju po svadbe spolocny byt. Ale zrejme este obaja ziju v rodicovskom).
Fakt zasnem nad niektorymi komentarmi.
Iny level je uz opisane spravanie jeho matky/otca. Mozno keby tu pisali jeho rodicia, tak ktovie co by tu popisali oni zas na nu. Ich uhol pohladu totiz my nepozname. Nikdy nie je iba 1strana svata bezchybna dokonala a len ti druhi su zli. Vsak kazdy je nejaky. Ak sa jej nieco nepaci, dotkne sa jej to, citi sa urazena rozhorcena, nech si to s nimi poriesi, odkomunikuje s nimi, ci so snubencom.
Toto nech riesi, ale nakupy? Inak ona s buducou svokrou si mozu ruky podat. Jedna zavidi handry prsten a druha zas zradlo drogerku. Lenze jedna je rodina = matka, ktorou bude az kym neumrie/aj po smrti a druha este do rodiny ani len nepatri. A ak aj bude raz mozno do nej patrit, tak manzelka je no aj nemusi byt.....pri dnesnej rozvodovosti))
A opakujem. Rodicia doposial investovali do syna urcite viac a dlhodobejsie, nez naopak, on s tymi blbymi nakupmi
Toto takto bude fungovať, kým máte peniaze na financovanie nákupu pre takmer 3 rodiny. Akonáhle sa vaše financie minú a budete potrebovať pomoc vy, tak tá sa nedostaví. Už teraz si Tvoja svokra nárokuje, berie nákup ako samozrejme a keď si to nebude môcť dovoliť, hoci iba z dôvodu, že budete potrebovať trebárs na dovolenku, Ti vykričí, že nevieš hospodáriť. Priateľ sa Ťa pravdepodobne nezastane, lebo proti mame nepôjde a budeš to musieť pretrpieť aj vtedy.
Tie príspevky, v ktorých Ti píšu, že nákup pre rodičov je samozrejmosť je blbosť. Však, ste už takmer 3 samostatné rodiny a to dlho neutiahnete. Nejaký solídny základ nepoviem, ale kompletný nákup a aj kozmetiku je moc. Kam dáva ona peniaze? Prečo jej manžel nepracuje? Asi nemusí, alebo sa mu nechce. Dnes je už luxus, aby rodinu ťahal jeden a prípadne deti.
Ja mám už tiež dospelú dcéru, ale nikdy by som od nej nezobrala ani cent, nepožičala si, ale ani by som neočakávala nákup a to pravidelne. Ste mladí, budete mať vlastné výdavky až - až a ak aj nie, tak si šetri na svadbu.
Zásnubný prsteň je dar, nie je namieste vykrikovať koľko stál a inak, keď som sa vydávala ja (pred 30 rokmi), na niektorých dedinách sa tradovalo, že mal mať hodnotu aspoň 3 mesačných zárobkov. Tu sa mi ale natíska otázka, či sa náhodou nesťažoval Tvoj snúbenec? Ak áno, maj oči otvorené, lebo neskôr môžeš mať zo života peklo.
Drž sa dievča a nauč sa povedať nie, dnes je to už základná vec. Asi si bola veľmi slušne vychovaná a nevieš nikoho poslať preč, ale takto Ťa budú ľudia neskutočne využívať.
napisala že plati aj ona.kedy ako.tak nechapem preco by mala so svojich penazi robit pre cudzych nakup ked si to ani nevažia.nie je povinna a je chyba že ste ich tak naucili.potom ma pravo kupovat aj svojim.mna by tiez mrzelo,že jednym hej druhym nie.naladova svokra mi pripomina moju,par krat ked sme prisli,mala zlu naladu,hadzala veci,tak sme sa jednoducho otocili a sli prec.aby vedela,a spamatala sa.Ved každy ma obcas zlu naladu a nevybyja si to na detoch,alebo pribuznych.ked sa nevie chovat,nech je sama.skoda ze je priatel tak naviazany na rodicoch.skor by ma zaujimalo,kemu drzi stranu,ci sa ta zastane,alebo sa zastane rodicov.to je doležite.moj manžel bol tiež mamickin milacik ale po svatbe matke vysvetlil že prvorada som ja.a toje doležite.nebyvame spolu navstevujee sa tak 4 krat do roka aj ked byvame v jednom meste a to uplne staci.treba si urobit prioritypred svatbou.
pozri, ak chce priateľ svojich rodičov podporovať, môže. Nechápem, prečo trváš na nákupoch aj pre tvojich rodičov, ak to nepotrebujú a vyslovene nechcú. Nákupy financuje on alebo ty, spoločne? Svoje peniaze môže míňať ako uzná za vhodné a ty to asi budeš musieť len rešpektovať. Trochu iná situácia nastane keď už budete manželia s deťmi a svokrovci si na takýto "servis" zvyknú. Spýtaj sa priateľa, ako si to predstavuje po svadbe a keď už budete mať deti - stále bude pravidelne nakupovať pre rodičov? Budete mať na to čas, dosť peňazí a chuť? Čo hovorí na to, ak mu povieš, že jeho rodičia ho vužívajú a vyciciavajú z peňazí.
Je pekné, že sa o rodičov "stará", keď to takto cíti, budiž. Ale ak to pôjde na úkor vašich detí a času, ktorý mohol venovať svojej rodine... neviem neviem. Aj mne by to vadilo. Ale nič iné ako zmieriť sa s tým - takto to je - ti asi nezostáva. Proste ľudia sú všelijakí a ďakuj Bohu aspoň za skvelých rodičov, ktorých máš.
Riziko spoločného bývania až po svadbe vidím v tom, že až POTOM zistíš, že tvoj priateľ potrebuje byť s rodičmi 4x do týždňa ráno i večer a nedokáže fungovať bez nich. Boli ste niekde preč dlhšiu dobu, mesiac? Voláva rodičom denne niekoľkokrát?
A blbé reči... moja svadba bude podľa mojich a priateľových predstáv. Kto si dokáže zarobiť, môže si dovoliť aj drahé svadobé šaty (alebo ďalšie nové tričko/šaty). Na plytvanie si aj vy dávajte pozor, minule ste mäso neodložili. Veď viete že sa môže pokaziť. A pri tom zozname kozmetiky podotknúť - neni to plytvanie toľko veľa kozmetiky kupovať? V tomto robíš chybu ty, že si ticho a nepovieš ani bú.
Takýto tí ľudia sú, nikdy iní nebudú a budeš musieť sa s nimi naučiť žiť a vídať ich párkrát do mesiaca. Ja by som určite obmedzila návštevy a aj by som to svokre povedala prečo - nechcem si pokaziť pekný deň ak náhodou budete mať zlú náladu. Je na tom niečo drzé? Neslušné? Je to klamstvo? Svoj životný priestor a hranice si u svokrovcom musíš vytýčiť TY. Ak ti vadia ich reči, či správanie, reaguj na to kľudne a slušne. To ešte len prídu rady, ako máte žiť a starať sa o deti, keď budeš tehotná, počkaj. Čím skôr im dáš najavo, že do svojho života si pindať nenecháš, tým lepšie.
máš to vydržať a akože dokedy?