Ahojte,
veľmi rada by som pozvala Vaše názory, lebo už sa fakt neviem rozhodnúť, či som len ja taká nechápavá, alebo je problém s mojimi budúcimi svokrovcami.
Som zasnúbená necelý rok, ale zatiaľ každý žijeme doma u svojich rodičov, keďže spoločný byt plánujeme až po svadbe. Každé 2 týždne chodievame so snúbencom do zahraničia, kde sa kus aj odreagujeme, ale zároveň aj spravíme väčší nákup. Poväčšine minieme tak 250-300 eur na jednu rodinu. Mne nevadia tie peniaze, hoci niekedy je to už na nervy, ale vadí mi prístup budúcich svokrovcov. Keď im donesieme nákup, ani sa nepoďakujú, nič, svokra to už považuje za samozrejmosť a aj to, že okrem toho, čo bežne kupujeme, si napíše ešte lištu, ale na peniaze zabúda. Nad tým čo donesieme, potom veľakrát ohŕňa nosom, lebo jej nechutí a proste vždy nájde niečo do čoho sa zachytí. Už ma vytáča keď vidím, že všetko ovonia, olizuje akoby sme kupovali pokazené veci. Keď sa jej už všetko minie, tak potom sa vypytuje kedy už ideme, tak sa stalo, že sme boli na nákup aj pomimo. Ak si kúpim niečo na seba, tak potom ohŕňa nosom, že načo sú mi 3 šiat a ešte potom sukne a toľko tričiek a pod., vraj len trovím peniaze. Popritom sú to peniaze moje a priateľove, kedy koho.
Chodíme síce s ich autom, lebo nám to viac vyhovuje, ale stále doň doplna natankujeme, nie raz sme s ním boli v servise, lenže ona už očakáva, aby sme hradili všetky opravy a doslova nám to povie. Ak šoférujem ja, tak budúci svokor ho dvadsaťkrát obíde, či nie je na ňom škrabanec a tak. Ak k nim nejdem tak ma volajú, ak som tam a má blbú náladu, iba sa durdí, vkuse jej niečo je ak sa jej niečo nepodarí, hľadá vinníka, lebo ona je dokonalá.
Už to nezvládam a bojím sa, že jej odvrknem. Poradíte mi čo s ňou?
Ako zvládnuť budúcich svokrovcov?
Ďakujem!
Moji budúci svokrovci zarábajú, teda aspoň ona. Ona dostáva invalidný dôchodok a ešte podniká, ale jeho otec nezarába, je nezamestnaný. Môj priateľ je jedináčik, takže súrodencov nemá.
Moji rodičia sú obaja zamestnaný a ešte je doma 12 ročný brat.
Mňa tie peniaze ani tak neštvú, ale štve ma hlavne prístup budúcej svokry. Naposledy keď som bola u nich, tak varila kávu a keďže mala práve tiež zlú náladu, vyliala ju a ešte aj odkomentovala, že kašle ona na kávu. Vôbec si neváži to, čo jej nakúpime, napr. aj mäso nechá na stole, lebo jej sa nechce ho odkladať. Keď je na niekoho nafúkaná, alebo sa jej v podnikaní nedarí tak, akoby chcela, tak zato môže každí, len ona je obeť a chudera. Ak prídem k nim, tak si ma obzerá a vždy sa ma spýta, že mám zase nové tričko, nohavice, alebo šaty, lebo ona to ešte nevidela a načo mi toľko vecí je?! Človek aj pomôže, ale aj teraz si napísala na svoju lištu kozmetiku za necelých 80 eur a neviem aký talizman a toto ma už vytáča. Svokor nároky nemá, ale zase sleduje každý môj krok, lebo on vie všetko lepšie ako ja.
Minule mi jeho mama podotkla, že dúfa, že nebudem chcieť drahé svadobné šaty a obrúčky, lebo to je plytvanie peňazí a aj tak nosím 3 mesačné platy na prste v podobe zásnubného prsteňa.
Snúbencovi som už raz spomenula, že sa mi to takto nepáči a jeho odpoveď bola, že mama je náladová a už ju nikto nezmení, vraj mám prehltnúť hnev a nejak to vydržať.
Moji rodičia nám nikdy nepovedia, aby sme im niečo kúpili, ale jednoducho priateľ trvá na tom, aby sa nakupovalo pre jeho rodičov, tak potom moji rodičia si to zaslúžia tiež. Moji rodičia ak niečo potrebujú, tak automaticky si to chcú zaplatiť. Ešte nikdy sa ma nepýtali, prečo mám niečo nové, alebo tak. Môj snúbenec u nás nie raz večeria, alebo cez víkend aj celý víkend je u nás, mama posiela jeho rodičom bežne zákusky. Proste nemiešajú sa do mojich financií.
dievca zlate preber sa a to hned.este si len zasnubena a uz vystrajas take veci.nechapem tie nakupy.ved tam nebyvas!a co ak sa rozijdete,nie je ti luto tych penazi.radsej ich vyuzi pre seba.nie som ziaden drzglos,ale toto sa nerobi.ak by nieco potrebovali,vasi alebo svokrovci,tak im to samozrejme kupim.,ale minut 600 eur na mesiac,pre koho vlastne?pre cudzich ludi,ktori ti ani nepodakuju.co sa im chces zavdacit?a za co?
Ahoj,
podľa mňa je úplne normálne, že ak nato máte, tak rodičom pomôžete. Kto im má pomôcť, ak nie deti? Neviem, ako ste k takémuto zvyku došli, ale určite to bolo spoločné rozhodnutie a ak si môžete dovoliť minúť mesačne aj 300 eur na nákup a to predpokladám, že len potraviny, tak zle nestojíte. Ja som názoru, že ak kúpim, tak potom to nevykričím a ak nechcem nekúpim.
Na druhej strane si myslím, že to je minimum, že Vám aspoň požičajú auto ak už pre nich nakupujete. Ak si natankujete, malo by to byť dosť. Opravy, nuž neviem, ale podľa mňa by ich mali režírovať oni, príp. nejakú výmenu oleja (ak sa robí v servise) môžete uhradiť, alebo výmenu pneumatík. Na tom aute určite nenabeháte toľko km, aby sa tak veľmi dralo. Však, ak si vezmeš, že aj my občas zvezieme známych aj na 120 km do nemocnice a tiež iba hradia benzín, tak mi to príde nefér, pýtať na opravu auta od detí.
Oblečenie je tvoja vec, za vlastné si kupuješ, čo ty chceš a do toho by ti nemala hovoriť ani mama a nieto budúca svokra.
Porozprávaj sa s priateľom, lebo ak je jemu toto normálne, tak neskôr môžu nastať problémy.
nehnevaj sa na mna ale nakupovat za take peniaze pre zdravych rodicov za 200 300 eur pritom ako sa tvaria to by som ja velmi razne stopla... proste ked nevedia ani podakovat tak by som to pre nich nerobila .. nieje to vasa povinnost vy sa starajte o seba a hotovo peniaze budete potrebovat ked idete spolu byvat.. inak suhlasim ze tie peniazky by ste mohli aj rozumnejsie pre seba vyuzit ako na handry... ja som si nikdy na to nepotrpela radsej som setrila alebo kupila nieco do domacnosti
ako zvladnut? otvorene by som sa s nimi porozpraval
neni normálne, ak TY nevieš povedať NIE. Nepožičiam, nepomôžem, nedám. Prečo? Lebo nechcem. Mám na to právo. Máš skvelú príležitosť sa to naučiť. Alebo sa nechaj využívať a ľudia ťa zožerú. Trochu úcty k sebe samej, k práci ktorú si vynaložila a peniazom, ktoré si si zarobila by ti nezaškodilo.
S tym nakupovanim by ste mali seknut. Nakupit si pre seba a hotovo. Alebo len par veci tvojim aj jeho rodicom. A preco to vlastne vsetko znasas? Ak sa niekto nevie spravat, podakovat a este ta aj viditelke vyuziva a kritizuje, tak preco tomu cloveku nieco nepovies? Ona je nejaky nadclovek, ktoremu sa nemoze povedat svoj nazor alebo co? Mozno by ste si mali kupit ten byt teraz. Co jr na tom, ze ste len zasnubeni
bože, bože dievča! Ako vidíš z príspevkov, pre každého je normálne niečo iné. Tvoji rodičia za nákup poďakujú? Zaplatia si ho? Čo hovorí na svojich rodičov priateľ?
Ak máš pocit, že vás začínajú vužívať a vyžierať, jednoducho s nákupmi pre obe rodiny prestante. Mne to normálne nepríde - živiť zdravých a schopných rodičov (niečo iné je keď už nevládzu). Ak máte peňazí ako pliev a popri vlastnej rodine mienite zatiahnuť ešte dve ďalšie domácnosti, prosím. Ale ak ti to začína vadiť, porozprávaj sa najprv s priateľom, že sa ti to nepáči. Mimochodom, kľudne a slušne podotknúť svokre, že aspoň poďakovať by ste mohli, môžeš. Tiež sa ohradiť, že šaty a tričká si si kúpila za svoje, nie za ich peniaze. Nechápem prečo si ticho ako voš pod chrastou. Jednoducho si povedz svoje - slušne, s úsmevom.
Čo sa týka auta, čiastočne majú recht. Ale to auto predsa používajú aj oni, tak nerozumiem, prečo opravu, servis máte financovať iba vy. Príde mi to ako sprosté využívanie. A vy dvaja ste blbí, že sa necháte. Ak to niekto takto robiť chce - že dopraje svojim rodičom, spraví pre nich prvé, posledné, hocičo čo si písknu, prosím. Ale pre mňa takéto správanie prekročilo hranice normálnosti. Ja by som s nákupmi prestala, chodila na vlastnom aute (aute tvojich rodičov) sa LEN ODREAGOVAŤ a starala sa v prvom rade o svoj život. Raz za polrok spraviť nákup. A dovidenia. Inak, tie nákupy pomimo, to neviete povedať NIE, teraz nejdeme nikam, šak ešte si snáď viete nakúpiť sami. Oni nie su malé deti o ktoré sa vy dvaja máte starať. Ale ak si neurčíte nejaké hranice, budete kmitať ako fretky a skákať okolo rite svojim deťom, svokrovcom a tvojim rodičom tiež. A že budete z toho vyflusnutý a z pekného života veľké houby, to asi nemusím 2x zdôrazňovať. Oni sú nejako postihnutý, že si nemôžu/nevedia nakúpiť? Žijú zo životného minima alebo prečo si nemôžu nakúpiť sami? Majú nejaké mentálne postihnutie?
Ty dostávaš za dobrotu žobrotu a tvoja svokra od teba len dobrotu. Tiež som párkrát bola v kontakte s niekoľkými, ktorí sa mi za dobro zlom odplácali. Vymazala som si ich zo života, alebo si držím odstup. S frajerom si to treba vydiskutovať, vysvteliť mu, čo a ako. Nechodiť na ich aute. Odporúčam odsťahovať sa po svadbe dobre d´aleko od nich, aspoň len na opačný koniec Slovenska :) Najradšej však do zahraničia, na návštevu raz za tri roky :) na dve hodinky, zvyšok času prespať niekde v hoteli a na tú dvojhodinovú návštevu si priniesť dve malé vrecúška instantenej kávy (jedno vrecko jedna porcia), 4 deci vody z vodovodu a povedať: "Svokrička, toto si tu my dvaja teraz vypijeme, aby sme vám neurobili škodu" :):):):):)
Áno, nakupujeme aj pre našich, ale naši mi ešte nikdy nedali do plusu nekonečný zoznam, čo potrebujú. Oni sami mi povedali, že aby sme pre nich nenakupovali, predsa oni to od nás nemôžu chcieť.
Auto brávam občas aj od našich, im nevadí ak šoféruje môj snúbenec, dokonca ani pri poškrabnutí za, ktoré sme ani nemohli nám nepovedali nič. Tankujeme do neho raz my, raz naši, neriešia opotrebovanie, proste nič. Čo má auto snúbenec nemôžeme ísť s ním za hranice, je služobné, tak preto berieme od rodičov.
Jeho mame je normálne, že si požičia aj odo mňa, ale vôbec neuvažuje nad tým, či to vrátiť, alebo ako vrátiť.