Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

absolventi škol (VS) - co dalej? Ako sa vyrovnavate s neuspechom najst pracu?

Príspevok v téme: absolventi škol (VS) - co dalej? Ako sa vyrovnavate s neuspechom najst pracu?
Chiglosss

Ahojte,

chcela by som sa opytat, ti, ktori ste ukoncili VS a ste (cerstvi) absolventi, ako znasate situaciu, ak si neviete najst pracu v odbore?

Pretože ja po mesiaci doma sa začínam cítiť zle z nezamestnanosti.

Kedy (po akej dobe) je najvhodnejši čas hľadať si pracu aj mimo odboru?

Ako sa povzniesť nad to, že sa mi už mesiac nedari zamestnať vo svojom odbore, ani v niečom potobnom mojho odboru?

.......... Inak, osobne si myslím, že je nepekné od ľudí, firiem, (aj súkromných osob), ktorí ponúkajú prácu a nenapíšu Vám, že už nemajú záujem, a podobne ...

dakujem za vaše odpovede

Realitaa

Aj to je pravda, ked mate v Zivotopise uvedene, ze ste studovali humanitny odbor, alebo personalistiku, cez personalistku neprejdete, lebo obvykle tam sedi protekcna torta, ktora nic take nestudovala a trasie sa o svoje miesto.

Kristýna1

V dnešnej dobe a zvlášť v niektorých regiónoch je dosť ťažké sa dostať k práci vo svojom odbore.
Ja som pred rokom končila VŠ ekonomického smeru a prácu som si v odbore našla až na štvrtýkrát. Prešla som si všetkým, začínala som ako asistentka v súkromnej MŠ, neskôr ako sekretárka v autoservise, potom sekretárka v autosalóne a až potom som si našla prácu v nemocnici ako asistent riaditeľa.
Ja sa nečudujem, že na miesto ekonóma prijmú absolventa práva, lebo absolventi ekonomiky majú neskutočné nároky na prax, aj keď nie všetci a mnohokrát ani nechcú, aby prijali človeka, ktorý sa vyzná do účtovníctva, lebo v ňom vidia budúcu konkurenciu. Stalo sa mi to nie raz, že mi povedali, že konkurenciu si nevychová.

Realitaaaa

Zamestnavatelia na Slovensku je banda vsivava. Maju prehnane poziadavky a aby si robila ako otrok najlepsie zadarmo, aby sa oni mohli na tebe nabalit. Nie, aby boli radi, ze o nich maju zaujem sikovni, talentovani, mladi ludia. Naucis sa anglicky, chcu, aby si vedela aj nemecky, naucis sa nemecky, chcu, aby si vedela madarsky. Oni nevedia ani pipnut a ten jazyk ani nepotrebujes. Si pozri ponuky prace: uctovnicka s rumunskym jazykom, uctovnicka s chorvatskym jazykom, talianskym, anglickym, nemeckym. To ma akoze jeden clovek vediet vsetky jazyky? Ine narodnosti sa akoze neucia ziadny jazyk? Nemci nevedia anglicky? Ci Rumuni, Taliani atd.? Ked sa im chcete pchat do riti, tak sa ich rodny jazyk naucte sami a nevyzadujte to po zamestnancoch, alebo im preplatte jazykovy kurz. Dalsia vec: prax. Neviem, ktory clovek sa narodi, alebo vyjde zo skoly s 5 a viac rocnou praxou. Vazeni, prax sa nadobuda tak, ze niekoho zamestnate a zaucite, nie, ze dostanete hotoveho cloveka, ktory od prveho dna bude sam makat, bude ovladat kazdy uctovny program, lebo nemozete pouzivat jeden, ale kazdy iny. Ceresnicka na torte zamestnavatelov, ze ti pri takychto poziadavkach ledva ponuknu 400 euro v cistom, vsak to ti staci. Vazeni, kazdy pracuje, aby mohol platit ucty a este si mohol aj nieco odlozit. Z tej almuzny nezaplati ani ucty. Staz zadarmo si strcte do prdele. Na Slovensku neexistuje ziadna prestizna firma pre ktoru by clovek bol ochotny robit zadarmo. Nie kazdy ma rodicov, ktori mu budu platit byt, auto, dopravu, osatenie. Nuz a podme k odborom. Humanitne vedy su v zahranici dost ziadane, to len na Slovensku si o ne kazdy obtiera papule, lebo ani nevedia, co vsetko sa s nimi da robit. Tie torty manzelky a priatelky miestnych podnikatelov, ktore sedia na uradoch, kym ich odtial nevynesu nohami napred, nemaju skoro ziadnu vysoku skolu. Pri kazdej praci s ludmi sa dokaze uplatnit humanitny odbor. Personalisti detto bez VS, ale papule si budu obtierat a posmievat sa, aku mate VS. Keby sme vsetci mali bunky na IT a technicke odbory, studovali by sme ich a potom by boli vsetci IT v riti, lebo by bol prebytok IT. Trh prace je totiz roznorody. Nuz, ale ked na Slovensku sa nedodrziava odbornost a vystudovana pravnicka berie pracu ustovnickam, ekonomkam, personalistkam atd.,co sa cudujeme, ze sa ludia nemozu zamestnat v odbore a ze ekonomika vyzera tak, ako vyzera. Co uz pravnicka moze vediet o uctovnictve, ci ekonomike? Mala jeden-dva semestre a to staci, vsak? Zamestnavatelia nebudte laskavo nenazrati, lebo vsetci mladi a sikovni ludia vam uteci do zharanicia. Necudujte sa, ze nemozete zohnat ludi, vase nerealne poziadavky nedokaze splnit skoro nik a nicia ludom zdravie. Mnohych dozenu az k samovrazde, rovnako ako aj vase smiesne platy, za ktore si clovek nekupi ani lizatko pre vlastne decko, ked poplati ucty. Jedina rada, zacni podnikat, rob na seba a nie na prizivnikov a nenazrancov v tomto state. V tomto state je podnikanie tak nemozne, ako sa zamestnat, ale nic ine ti neostava.

Sevrin

1. VYŠTUDOVANÝ OBOR. Výrazné závisí od toho, aký máš vyštudovaný obor. Treba sledovať, na čom stojí slovenská ekonomika. Automobilový priemysel a elektrotechnika. Takže študovať v tejto oblasti. Výrazne rastie IT, tu nie je problém nájsť si prácu. Čo humanitné vedy? OK, ak ťa to baví študuj, ale nepočítaj s tým, že slovenský pracovný trh potrebuje každý rok stovky filozofov, politológov a pod. Absolvent IT si dá na profesiu životopis a firmy sa mu ozvú aj samé. Politológovi sa neozvú, aj keď sám posiela žiadosti.

2. PRAX. Prax počas štúdia, a schopnosť preniesť teóriu do praxe, sú výrazné bonusy, ktoré môžeš dať zamestnávateľom. Firma pozerá na to, či vieš zúročiť to, čo si sa naučila. Ak áno, máš dvere otvorené. Ak si absolvovala sociálnu prácu a v životopise máš, že si si cez leto našla brigádu v Tescu, kde si vykladala konzervy, to firmy moc nezaujme.

3. STÁŤ PRI ZEMI. Absolventi majú prehnane vysoké očakávania. Žijeme v dobe, ktorá mladým celkom praje. Vysoké školy, v snahe mať čo najviac absolventov (kvôli dotáciám) otvárajú brány aj trulom, ktorí ledva zmaturovali. Vďaka Ficovi sa vyvážate vlakmi zadarmo. Ak sa učíte, píšete seminárne práce, dnešné technológie vám všetko uľahčujú. Google, Wikipedia, automatické translátory to istia a všetko dávajú ako na zlatom podnose, stačí len ctrl+c, ctrl+v (vie si niekto predstaviť, že naši rodičia kedysi na učenie mali k dispozícii len skriptá, ktoré si museli prácne zháňať a všetko ručne prepisovať?). Takýto absolvent keď vyjde zo školy, tvrdo narazí. Odteraz žiadne výhody, žiadne zľavy, nič zadarmo, nastávajú už len povinnosti, a to nehovorím radšej ani o tom, keď sa rozhodneš podnikať. Štát sa voči tebe začne správať ako výpalník.

4. NEKLESAŤ NA DUCHU. Ak sa ti nedarí nájsť si prácu, nájdi si brigádu. Nebudeš doma nečinne sedieť, niečo si privyrobíš, nikdy nevieš, či z brigády sa nestane zamestnanie a aj budúci potencionálni zamestnávatelia viac ocenia, keď vidia, že absolvent sa snaží niečo robiť, ako to, či len sedí doma na riti.

5. Vitaj vo svete dospelých.

bauke

nestačím sa diviť čo za prípady teraz končia VŠ, nechcem paušalizovať ale z 85% je to totálny odpad, jedna skončí a až vtedy zistí, že je to bolo na houby také štúdium, ďalšia sa zobudí mesiac po štátniciach a vrieska prečo nemám job, preto lebo ste študovali somariny, neabsolvovali ste počas štúdia stáže atď., ku nám do stredne veľkej firmy berieme absolventov čo už u nás boli počas štúdia jedine takých, ostatní keď prídu na pohovor tak zhoria ako fakle na jazyku, pohotovosti chuti cestovať, ale 99% z fleku liter nástupný pýta wtf

silvia_35

Chiglosss no veľmi ťažko pretože život bez práce tzn bez peňazí je o ničom... nemám pre teba lepšiu radu len skúšaj skúšaj skúšaj posielaj životopisy daj si inzerát že hľadáš prácu nech sa o tebe svet dozvie..aj ked je pravda čo píšeš že človek je už nanervy ale bohužiaľ tu treba tú neoblomnú vytrvalosť a skúšať určite aj miesta mimo tvoj odbor získaš aspon nové známosti,skúsenosťi a pracovné návyky ja som tiež bola upratovačka,predavačka v obchode varovala som detičky... každé zamestnanie mi niečo dalo... tak sa neboj všade ťa zaučia a korunky sa ti vždy zídu :))

vikuska.

samozrejme že mladý človek po škole ktorý práve začína žiť svoj život chce vyšší plat neviem prečo to každý tak odsudzuje mladý ľudia to dnes na Slovensku majú v porovnaní s minulosťou neskutočne ťažké preto majú deti a svadby až po 30 tke pretože zabezpečiť si bývanie,stabilnú prácu uživiť rodinu nieje hračka. Jediná možnosť ako si dobre zarobiť je fakt len ísť do zahraničia k tomu nás dohnala táto republika.

GabrielaT.

Ahojte,
tiež som tento rok ukončila VŠ a už pracujem mimo odbor. Mám vyštudovaný II. stupeň práva a pochádzam z okresu RS, kde je nemožné si nájsť prácu v tomto odbore. Po promóciách som na druhý deň už robila, ale v účtovnej kancelárii.