absolventi škol (VS) - co dalej? Ako sa vyrovnavate s neuspechom najst pracu?

Príspevok v téme: absolventi škol (VS) - co dalej? Ako sa vyrovnavate s neuspechom najst pracu?
Chiglosss

Ahojte,

chcela by som sa opytat, ti, ktori ste ukoncili VS a ste (cerstvi) absolventi, ako znasate situaciu, ak si neviete najst pracu v odbore?

Pretože ja po mesiaci doma sa začínam cítiť zle z nezamestnanosti.

Kedy (po akej dobe) je najvhodnejši čas hľadať si pracu aj mimo odboru?

Ako sa povzniesť nad to, že sa mi už mesiac nedari zamestnať vo svojom odbore, ani v niečom potobnom mojho odboru?

.......... Inak, osobne si myslím, že je nepekné od ľudí, firiem, (aj súkromných osob), ktorí ponúkajú prácu a nenapíšu Vám, že už nemajú záujem, a podobne ...

dakujem za vaše odpovede

miska1122

Ja sa skor cudujem ludom, ktori sa stazuju ze nemozu najst pracu a pritom sa spamatali az po skonceni VS. Mam xy spoluziakov ( o rok koncime pravnicku fakultu), ktori doteraz nikde nerobili, bez ohladu na to ci islo o oblast prava alebo nie. Neustale placu co budu robit po skole, co s nimi len bude a tak placu a placu spolocne pri vine a ani sa im necudujem, ked pride 24 rocny vystudovany clovek a v tom zivotopise nema doslova NIC. Ja uz robim v druhej advokatskej kancelarii, stihala som sa aj zabavat.avsak rano som vstala a chodila osobne podavat zivotopisy a uplne sa strapnovat do kancelarii a pytat sa o vypomoc ( zadarmo) nie o brigadu za peniaze. Bohuzial dnesni studenti cakaju asi zazrak a myslia si ze vsetci cakaju len na to, kedy oni skoncia skolu. Ked ten zamestnavatel nevidi v tom zivotopise ani len letnu brigadu na kupalisku, tazko ho presvedci uchadzac o pracu, ze je pracovity.

Galapagos

Mňa by zaujímalo ako si mohla VŠ urobiť s toľkými gramatickými chybami! Tak sa vôbec nečudujem že si nenašla prácu

Nikkuš

Ono to máte tak, že aj ja pracujem v jednej zahraničnej spoločnosti v oblasti ekonomiky a aj teraz k nám prijímali ľudí na viacej pozícii a to od asistenta účtovníka až po zástupcu riaditeľa. Vypadá to u nás tak, že za zástupcu riaditeľa prijali mladú, 25 ročnú absolventku VŠ, ktorá má viac sebavedomia ako rozumu a je namyslená jak fras. Za asistenta účtovníka prijali vyše 50 ročného skúseného účtovníka, ktorý vie čo robí a vlastne je dievča pre všetko. Ako som sa dopočula, danú slečnu prijali preto, lebo je dcérou vplyvnej osoby, takže rozum mať nemusí. U nás sú už vymakané osoby, s x ročnými skúsenosťami a v živote z nich zástupca riaditeľa nebude.

Moireal

Suhlasim aj s Vikuskou. Byt ucitelom neznamena byt len ucitelom na zakladnej, strednej, kde poskytuju prevazne vseobecne vzdelanie. Ucitelov treba aj na odborne technicke a ine smery prave preto aby bola zabezpecena kvalita. Co vsak na Slovensku chyba je prax. Nadavaju vsetci na ucitelov, prehnane mnozstvo teorie, pritom to jedine, co na Slovensku naozaj vedia ponuknut, je prave ta teoria a to je ten zacarovany kruh.

Realitaa

Vcera padol zaujimavy fakt, na Urad prace sa prihlasilo 10 tisic absolventov skol, ale percento nezamestnanosti ostalo nezmenene. Kuzelnik je tento pan minister, len co je pravda. Kolko absolventov prislo, tolko nezamestnanych odtial vyhodili. Inak si to neviem predstavit. Obtieral si v mediach usta o humanitne odbory, keby sa radsej pozrel na to, ako sa po znamosti ziskava praca na jeho Uradoch prace a ci kazda, ktora tam pracuje, ma humanitny odbor tak, ako ma mat. Nezamestnanost sa znizuje, ked vsetci zivoria na dohody, utekaju prec z krajiny, alebo ich Urady prace psychicky zlomia svojimi praktikami, ci vyhodia z UP. Co sa urobilo pre zamestnanost a platy, z ktorych by sa dalo vyzit? Nic! Minister prace by mal byt mlady clovek a mal by mat vystudovany minimalne krizovy managment. Pozrite sa aki ludia riadia tuto krajinu. Este sa niekto cuduje, ze tu nic nefunguje?

Moireal

Na Slovensku by od cloveka chceli aby bol spokojny ked mu ponuknut absolventsku prax po tom, co uz nejaky rok odrobil. :D To sa stalo priatelovi ked firma koncila a on potom nemohol najst pracu, tak bol na urade. Fakt velkoryse. Mhm Mhmpf.

vikuska.

realitaaa mas uplnu pravdu..vsade chcu hotoveho cloveka a vobec si neuvedomuju ze kazdy sa musi zaucit aj ten murar,kuchar, pravnik casnik.... poziadaviek neviem kolko a daju ti zato ledva 400 eur...ja prve co by som urobila je ze by som zrusila aj pracu na dohodu... proste ked je niekto student ok nech popri studiu brigaduje ale ludom co uz nestuduju treba dat riadny plat a riadne pracovne zmluvy!! vsade bez rozdielu! Pretoze nieje mozne aby jeden dospely clovek zil zo 140 eur. Bez riadnej zmluvy nemozes nic nemozes byvaat, vziat si pozicku proste nic a namakas sa aj tak. Taktiez zamestnavatelia a podnikatelia co beru len na dohody ty nech radsej nepodnikaju vobec ked nemozu cloveka riadne zaplatit . V zahranici nemaju problem davat normalne pracovne zmluvy a slusne platy pre ludi. Preto podniky nech vlastni len ten kto aj ma na vyplaty. Mna ako mladej baby sa tato situacia bytostne tyka nemozem zohnat robotu na normalnu zmluvu na Slovensku proste aj na miesta kde sa dava minimalka a ozaj nie take lukrativne treba prax a neviem este co vsetko. RObila som len na dohody a vzala som to lebo mi je dobra kazda korunka ale som neskutocne nastvana nato ako to tu funguje.

0vecka

EURO2016 plus TDF hmm preco je akoze 1000 vela? strojari co tento rok koncili brali okolo 1200 nastupny...

inak toto je presne o tom kolko ludom som uz povedal aby nestudovali napr pedagogiku alebo architekturu o srackach typu archeologia alebo socialna antropologia ani nehovorim...

vecsinou sa ludia bud nasrali ze o tom hovno viem alebo povedali ze im to nevadi ze oni chcu studovat to co ich bavi :) no a nakoniec vsetci vyplakavaju... akoze neviem ci su na toto nejake psychologicke studie velmi by ma zaujimalo co si ludia ftedy myslia?? napr. moze byt ze tych 5 rokov je taka dlha doba ze proste tak daleko ani nerozmyslaju.... alebo sa spoliehaju na to ze ich budu zivit rodicia alebo fakt ze neviem...

Moireal

Realitaaa, v Nemecku je napriklad nedostatok ucitelov, ale ked tam pride ucitel, tak mu neposkytnu anerkennung, co je nieco ako uznanie. Musi to clovek tam studovat. Zaroven beru aj Quereinsteigerov, co su taki, co to nikdy predtym nerobili ale zaucia ich. Niekedy v tom ma clovek gulas, co vlastne vsetci chcu. Ale podstatne je nelutovat sa a stale skusat. A brat co pride, skusenosti sa vzdy zidu.