ahojte, mám taký "problém", s priateľom sme sa bavili o dieťati a svadbe a dieťa by sme chceli budúci rok a keď som sa ho spýtala, že či to stíhame, lebo chcem najprv dať náš vzťah "naporiadok" keďže už aj spolu bývame. Som zástancom toho, že najprv svadba potom dieťa, ale zaskočil ma tým, že svadbu zatiaľ nie. budem s ním ešte hovoriť na túto tému len nerozumiem tomu prečo chce svadbu odkladať na neurčito, keď už zázemie máme, funguje nám to, obaja pracujeme, ja mám 25, on 31...nerozumiem tomu...do svadby ho nútiť nechcem, ale v tomto som dosť zásadová, ak voľný vzťah, tak žiadne dieťa, ak dieťa a svadba, tak s radosťou.
....a prosím, argument, že načo ti je "papier" je u mňa niečo také ako načo ti je výplata keď máš robotu.
ďakujem za každý názor, radu, pochopenie aj za všetko ostatné :)
Dieťa chce, ale svadbu zatiaľ nie
neviem111111 akoze ono je to ok ked to tak vidia obaja .... ale nutit niekoho do svatby je imho uplna blbost a skor poukazuje na tu druhu stranu mince
nie pre vsetkych je totiz manzelstvo len akasi pravna uprava. su ludia, pre ktorych je to viac.
0vecka, ja sa vydavat tiez nechcem, ale hovorim len to, ze SU AJ LUDIA, ktori to beru tak. pre ktorych to vela znamena a ma pre nich manzelstvo hodnotu. Jednym z nich je zrejme aj autorka temy, tak by sme to mali asi respektovat. Pre kazdeho z nas su dolezite ine veci a kazdy ma inu predstavu o zivote a toto su take zasadne veci, ze by z nich podla mna ludia ustupovat nemali, ak to pre nich tolko znamena.
akosvadba. Z tvojho prispevku je citit osobnu skusenost. Hnev aj istu zatrpknutost. Je mi luto koho si mal ci mas. Ale bol to tvoj vyber. Tvoja volba.
A to co si popisal, tak dnes uz je vela zien na tom presne tak, ako si popisal tie dovody-argumenty, pre ktore sa netreba brat. Ze su neraz aj mnohe zeny vacsmi zabezpecene nez muzi, maju svoje nehnutelnosti auta OK zivoty, mozno vyssie prijmy nez mnohi muzi, ze aj muzi mozu byt flakaci lenivci vychcanci rozhadzovacni, lietat v 5rackach dlhobach ai. Prave aj pre toto plati, zeby sa mali brat a byt spolu podla rovnice, vrana k vrane sada a rovny rovneho si hlada) a to myslim nielen co sa financnej stranky tyka
Kolkokrat si clovek pri takychto argumentoch co si tu popisal pomysli, ze zlaty socik)) ludia si boli rovni a kazdy mal priblizne rovnako, aj vyhliadky priblizne rovnake, plus istoty ai. Takze ak sa aj dvaja brali, tak zacinali z rovnakej startovacej drahy. Praca svadba deti pozicka, prideleny byt, ci spolocne stavali dom, no mali pracu istoty, splacali robili vychovavali ai az kym nepomreli))
neviem111111 a ta tvoja sialena teoria... akoze co to ma s tym spolocne? ja napr mozem povedat ze prave tym ze si toho druheho nezoberiem ukazem co k nemu citim... napr aj to ze mu doverujem a nepotrebujem si najat vymahacov ktory ho budu buzerovat popripade hoodia do basy ak sa rozhodne zemu bude lepsie samemu ...
aha, jasne, lebo priklad ktory si uviedol je jedina a unofrmna pravda a ziadni ini ludia a ine zeny neexistuju.
Argumenty - ze manzelstvo je vhodne v pripade smrti... Pekne. Uz sa kalkuluje ako chlap zomrie ? :) Kto to chce riesit, asi ho vdovske moc nevytrhne. Toto sa da poriesi beznou poistkou, alebo vytvorenim si financnej rezervy - ak je z coho.
Predstavte si, ze chlap je napr. pracovity, dobre zaraba alebo podnika. Nasiel si zenu, o ktorej si myslel, ze je sikovna. Miluje ju sice, mozu mat spolu aj deti, ale moze mat dovody, preco sa zenit neche.
- kym on vie financne planovat, ona vie len gazdovat od 9tich k 5-tim.
- kym on by zarabal, alebo setril - ona by len rozhadzovala
- miesto toho, aby aj ona v zivote skusila nieco dokazat, tak bude robit len to co ju bude bavit a len to nie, aby na nu niekto zvysil hlas /napr. sef/ a do niecoho ju nutil, co nechce robit
- ze sa ukaze, aka je zena velmi sikovna, ale len ked chce a chce malo,
- ze vo vela oblastiach je velmi leniva a len zo zaciatku sa snazila
- ale zato, ze sa vyzna ako niekomu narobit problemy, ked mu chce podkurit /napr. s uradmi/
- ze cim dalej tym viac sa vztah dostava do rutiny /co nemusi byt taky problem/ a ju prechadza chut na sex
- ze ona nema chut na sex /to je este neutralny postoj/ a zacne mat odpor k sexu, alebo dotykom
- ze vsetko je len dobre, ak je po jej
- ze nevie akceptovat nazor partnera
- ze pri tom, co velmi chce, neni ochotna ani diskutovat ani robit kompromisy
- ze niekedy radsej utecie /z domu/, nez by riesila nejaky problem a necha partnera, aby si myslel, ze od neho odisla
- ze ked sa partnerovi nieco stane, tak mu neni ochotna ani pomoct
- ze je velmi sebecka atd.
- ze je podla nej hadam vsetko zle, co robi partner
- ze podla nej je taky a hentaky a mal by robit vsetko inak,
- ze ona nemoze mat radost z niecoho opakovane, takze cokolvek robi, ma alebo dostane, ju prekvapi a potesi len raz. Lenze vymyslat sa neustale neda do nekonecna.
Tak mi povedzte, preco by si chlap mal brat zenu s takymi vlastnostami len preto, ze ona chce, alebo maju deti ? OK, tolerovat sa nieco da. Ale mozu byt medzi partnermi take velke rozdiely, ci uz dusevne, vedomostne, psychicke, ekonomicke, sexualne, hodnotove, nazorove... ze mate zo svojho partnera jednoducho obavy, ako sa zachova a ze je pravdepodobnejsie, ze nez o manzelstvo tu ide len o jeho papierove vyhody. A ze je pravdepodobnejsie, ze manzelstvom by cely vztah skor krachol, lebo by mohla partnera este viac vytacat a provokovat.
Ahoj presne ako ti tu pisali sadni si s nim a uprimne a otvorene sa spolu porozpravajte preco ma taky nazor co ocakava od buducnosti on co ty bud sa zhodnete alebo nie ak nie tak chodte od seba .si mlada baba a mozes si najst partnera ktory ma zivotne postoje a nazory ako ty . nezen sa do niicoho co sama nechces alebo s cim niesi stotoznena.
vejkaa. Skor je potrebne si uvedomit, preco niekto po svadbe netuzi ci ju vobec nechce, prip. mu jednoducho takyto zavazok vztah nevydrzi/nic nehovori a rozpadne sa casom raz tak ci tak. Zakladom je predsa rodina a z casti aj viera. Rodina v tom zmysle, ze ak niekto pochadza z usporiadanej uplnej fungujucej rodiny a aj ostatni jeho rodinni prislusnici maju naokolo tiez taketo iste fungujuce manzelstva, vztahy, ako sa hovori, az kym ich smrt nerozdeli - je tendencia a predpoklad, ze aj deti z tohto prostredia po takomto zavazku manzelstve tuzia/chcu ho a tiez maju velky predpoklad ho raz mat a aj si ho udrzat. Lebo maju vzor priamo vo svojej rodine. Vidia na svojich rodicoch, starych rodicoch, tetach ujov strykov surodencov sesternic ai, ze to ide a funguje to. Ze sa to da a nejde o ziadne sci-fi ci rozpravku) A ak aj pridu zle dni, tazkosti, problemy zivotne ai skusky, tak ich vedia ako rodina spolocne ustat prekonat a zdolat. Lebo kazdy vztah a manzelstvo takymto niecim urcite prechadzal. Musel. A tie decka to videli doma na svojich rodicoch. Mali priklad priamo zo svojej rodiny. Plus to moze zcasti posilnovat aj viera, nabozenstvo....
Ale ak je raz niekto z neuplnej rodiny, ze vyrastal v rodine nefungujucej, rozpadnutej neuplnej (vynimky su umrtia jedneho z rodicov), tak ako mozu raz takyto ludia (cest vynimkam, lebo su aj take pripady), ustat nieco co nepoznaju? Nemaju to totiz odkial poznat. Oni totiz nezazili fungujuce, uplne rodiny. Tu rutinu, beznu kazdodennost, ci ako mama s otcom riesili dobre ci zle, stastne ci nestastne chvile udalosti, radosti i ziale, choroby ci stastne spokojne okamihy? Jasne ze ked niekto zazil v rodine alkohol konflikty hadky bitky nevery urazky plac nestastie osamelost trapenia bôle, odchody/prichody roznych novych "ujov ci tiet" ai ai, tak sa tohto tiez obava, ma strach, ze sa to zas bude opakovat co poznali/zazili, ze zas budu prezivat ten pocit neistoty strachu az uzkosti, ze to iste preziju zaziju opät. Preto sa vztahov zavazkov manzelstiev ai boja neraz ako čert križa :D Takze ak sa daju dokopy dvaja z usporiadanych uplnych fungujucich rodin, je vacsi predpoklad, ze aj im to vydrzi a bude im to fungovat
svadba nezarucuje stastny zivot to je potrebne si uvedomit