Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Anorektička?

gima

Horčík (Magnesium Mg)
Horčík je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Je potrebný pre veľký počet biochemických reakcií v rámci metabolizmu. Zdrojom sú najmä orechy, obilniny a listová zelenina. Nedostatok môže viesť k neuromuskulárnej disfunkcii.

Definícia

Horčík je popri draslíku je najdôležitejším vnútrobunkovým minerálom (väčšina je v kostiach).
Ľudské telo obsahuje 25 g. Najbohatšie na horčík sú srdcový sval, kostra, mozog, pečeň a obličky.
Biochemická funkcia:

aktivuje viac než 300 enzýmov

dôležitý pre tvorbu energie

stabilizuje bunkové membrány interakciou s fosfolipidmi

dôležitý faktor prenosu vedenia

fyziologický antagonista vápniku

syntéza bielkovín a nukleových kyselín

pôsobí proti poruchám srdečného rytmu

Výskyt v potrave:

pšeničné klíčky
obilie
ryža
banány
orechy
listová zelenina

Potreba

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravín je 300 mg/deň. Tolerovaná horná hranica príjmu je 350 mg/deň.
Nesmie sa podávať:

pri narušenej funkcii obličiek
pri pomalom chode srdca

Rizikové skupiny:

Nedostatok horčíka je veľmi rozšíený, no sú isté okolnosti, pri ktorých si treba dávať ešte viac pozor na jeho dostatočnú dávku.

lieky (preháňadlá, antikoncepcia, aminoglykosidy, diuretiká)
tehotenstvo, kojenie, veľké športové výkony
postihnutie čriev (Crohnova choroba)
nedostatok vitamínov skupiny B (najmä B1 a B6)
hyperparatyreóza
znížené vstrebávanie (vysoký príjem vápniku, bielkovín)
vysoký príjem alkoholu
ochorenie ľadvín
hnačka, zvracanie, mentálna anorexia, diabetes mellitus (cukrovka)

Príznaky nedostatku:

arytmia, tachykardia, zvýšený krvný tlak
hnačka, zápcha
ťažkosti so sústredením, depresia, vysoká citlivosť na stres
bolesti hlavy, migréna
poruchy spánku, podráždenosť
svalové kŕče, tetánia
predmenštruačný syndróm
strata draslíku
nedostatok vápniku

Príznaky predávkovania:

Zriedkavo, len pri prísune potravou.

Gima

Náš životný štýl je čoraz hektickejší a dodržiavať diétu, ktorá má príliš veľa obmedzení, je skoro nemožné. Preto treba siahnuť po niečom, čo vyžaduje minimum úsilia, ale stále, je účinné.

Základ

Základom sú výdatné raňajky a večera. Obed pozostáva z množstva jedla, ktoré si dokážete vložiť do plastovej misky s obsahom asi 3 litre. Bude plná zeleniny, zdravých uhľohydrátov a chudého mäsa. Nezáleží, či budete obedovať o jedenástej, dvanástej alebo jednej, prípadne z neho budete vyjedať celý deň. Jednoducho si dajte vtedy, keď pociťujete hlad. Dôležité je množstvo neprekročiť a denne vypiť 1,5 – 2 litre vody.

Tipy na raňajky:

Vaječné jedlá: samozrejme, najlepšie sú varené, prípadne spracované na minimálnom množstve olivového oleja.

Cereálie: müsli, cereálie s vysokým množstvom vlákniny, pozor však na množstvo cukru, ktoré obsahujú. Vždy si prečítajte informácie na obale.

Šťava z čerstvého ovocia, trocha celozrnného chleba.

Tipy na večeru:

80 gramov chudého mäsa: kuracie, morčacie, teľacie...

Ryby: nezabúdajte na morské ryby, ktoré obsahujú veľa esenciálnych mastných kyselín.

Zeleninové jedlá: rizoto, lasagne.

Ako je možné, že to funguje?

To, že neustále môžete do niečoho „zobnúť“, vám pomôže udržať na uzde chute na sladké a slané. Navyše, večer nebudete mať vlčí hlad, a tak sa nebudete zbytočne prejedať.

Ak jete málo, telo má tendencie ukladať si zásoby na neskôr, keď mu opäť nedáte dostatočné množstvo jedla. Ak však jete pravidelne v menších množstvách, telo nebude tuk ukladať, ale spaľovať.