Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Intuice a Inteligence

Sejla

The finding that SN was correlated with g, supports previous studies which found that individuals who scored higher on the Intuition pole also tended to score higher on measures of general intelligence (Kaufman et al, 1996; Moutafi et al, 2003). This indicates that individuals higher on g tend to go beyond the infomiation provided by their senses, to discover possibilities which may not be directly obvious from sensory data (Intuition

Dick

Sejla, můžeš se i vyjádřit k mému příspěvku Dick 27.06.2016 12:37:41- Inteligence a IQ-Psychické / Osobné problémy, protože máš v této problematice daleko více vědomostí a zkušeností.Díky za odpověď.(pozn.samozřejmě na stránkách daného příspěvku-Inteligence a IQ).

Dick

Sejla mě zajímá právě ta příčina(kauzalita), protože korelaci mi nepomůže, když nevím proč? Proč by měl člověk, který je více intuitivní, být v průměru inteligentnější a o kolik? Ano člověk je více kombinovaný typ, některé věci ani nevyřeším intuitivně.Někdy naopak přijde náhlá myšlenka- vnuknutí a člověk se diví jak to že na to nepřišel hned.Potom by lidé intuitivnější byli vlastně rychlejším protože intuitivní mysl je náhlá rychlá, logická mysl může být trochu pomalejší, ale ne u každého to tak funguje, ať si na to odpoví každý sám viz téma Inteligence a IQ.

pytu

Ono sa to tak uplne nevylucuje, aj ked je pravda ze jedno sa pouziva viac a druhe menej. MBTI to celkom pekne vysvetluje. Ja podla MBTI pouzivam najviac intuiciu co sa aj zhoduje z MBTI osobnostnym typom. Kludne sa ale mozes dostat do stavu kedy pouzivas oboje - zalezi ci danu kognitivnu funkciu budes v zivote trenovat. Ja som sa dostal do stavu kedy pouzivam do znacnej miery aj logiku, no trvalo mi dlho trenovat mozog aby som ju vedel prirodzene pouzivat s intuiciou.

Dick

Sejla, díky přečetl jsem, ale jak jsem napsal, těžko se zařadit do jednoho z typů.Možná, kdyby se člověk "nedeformoval" školou či společností, měl by blíže k nějakému typu, ale já vnímám člověka jako více kombinovaného.Dokázala by jsi někoho zařadit do jednoho z typů(alespoň přibližně), už na základě analýzy jeho textu(fórum)? Kde bych tak asi patřil já(16 typů osobností)?

Sejla

Dick, o MBTI som nieco napisala sem www.zdravie.sk
Na tu priamu umernost intuicie a inteligencie jestvuju statistiky. Tie dokazuju len koleraciu, nie kauzalitu.

Dick

Sejla MBTI vidím jako problém, protože člověk je spíše kombinovaný, jak někdo může poznat jaký typ opravdu jsem, pokud vůbec existuje typ člověka? A na co se nejvíce hodím?A co když mě ta činnost, která bude podle nich pro mně nejvíce vhodná přestane bavit?

Dick

Sejla, "lidé s vyšším IQ jsou převážně intuitivní".Možná, že to platí, ale musela by jsi to nějak dokázat! A musí nutně platit, že lidé s velmi vyvinutou intuicí mají vyšší IQ?Nevím, pochybuji, že tam platí přímá úměra.

Někdo napsal, že "intuice je rozum ve spěchu".To je docela zajímavý citát.Ukazuje jen to, že intuitivní myšlenky přicházejí velmi rychle, jako by sami o sobě, bez námahy nějakých logických důkazů.Ale něco jiného může být intuitivní myšlení ve vědě a v umělecké činnosti v běžném životě při odhadu lidí.Intuitivní předvídání následků, něčeho.Někdy se intuice vyplatí, jindy ne.

Intuitivní myšlenky to je pro mě příval podnětů, ale mnohdy i chaos, je třeba je zpracovat.K tomu slouží právě inteligence.

Ano, sny inspirovaly a inspirují lidi od nepaměti.Běžné lidi, vědce, vynálezce, umělce.Existují snáře, například( Artemidóros z Efesu).Ale výklady snů, to by bylo na samostatný příspěvek, možná na d tím budu uvažovat.

A